Αλέξης Τσίπρας: Από τον θρίαμβο του 2015, στο «οδυνηρό σοκ» του 2023
Ο «Βηματοδότης» τότε έγραφε:
«Έναν Αλέξη Τσίπρα σε έξαλλη κατάσταση είδαν το βράδυ της περασμένης Κυριακής στο Μαξίμου και στην Κουμουνδούρου που βρέθηκε από νωρίς, όσοι ήταν κοντά στον πρωθυπουργό με τα πρώτα αποτελέσματα να έρχονται και να είναι κόλαφος. Η επιβεβαίωση του εκλογικού Βατερλώ έπεσε σαν κεραυνός εν αιθρία στο πρωθυπουργικό περιβάλλον καθώς κανείς δεν περίμενε μια διαφορά που ξεπέρασε τις 9 ποσοστιαίες μονάδες. Όσοι τον είδαν είχαν να λένε ότι η συμπεριφορά του ήταν σχεδόν ανάρμοστη. Την πλήρωσαν κάτι τραπέζια και κάτι καρέκλες».
Η ανάληψη της ηγεσίας το 2018 και η έκρηξη των ποσοστών
Ο Αλέξης Τσίπρας είχε μέχρι τότε κατορθώσει το ακατόρθωτο. Μετά την διαδοχή του Αλέκου Αλαβάνου το 2008 πήρε ένα κόμμα που χαροπάλευε να πιάσει το όριο του 3% και να μπει στην Βουλή και το έκανε κόμμα εξουσίας.
2009: 4.60 %
2012 (Μάιος): 16,78 %
2012 (Ιούνιος): 26,89 %
2015 (Ιανουάριος): 36,34%
2015 (Σεπτέμβριος): 35,46%
2019: 31,53%
2023: 20,07%
Η συγκυβέρνηση με τον Πάνο Καμμένο & το διαζύγιο με κορυφαία στελέχη
Έφερε την πρώτη φορά Αριστερά στο προσκήνιο, κέρδισε σαρωτικά το δημοψήφισμα και αποψίλωσε το ΠΑΣΟΚ από κορυφαία στελέχη του κάνοντας το άλλοτε κραταιό κόμμα του πράσινου ήλιου ένα μικροσκοπικό πολιτικό σχηματισμό, απομάκρυνε άλλοτε κορυφαίους όπως οι Λαφαζάνης, Κουβέλης και Κωνσταντοπούλου, πέτυχε να κυβερνήσει με αυτό που ονόμασε ιστορικό συμβιβασμό δηλαδή την κοινή του πορεία με τον Πάνο Καμμένο και παρουσιαζόταν σε συνεντεύξεις του τόσο σίγουρος για την πολιτική ηγεμονία του που αυθόρμητα δήλωνε πως δεν είναι δεμένος με την καρέκλα του.
«Δεν υπάρχουν παραγοντισμοί, δεν υπάρχει διεκδίκηση της καρέκλας, δεν υπάρχουν εγωισμοί. Τουλάχιστον σε ό,τι με αφορά έτσι κινήθηκα και έτσι θα κινηθώ στο επόμενο διάστημα».
Τώρα το κόμμα που έφτιαξε, το κόμμα του, φυλλοροεί και οι επιλογές του αποδοκιμάζονται.
Οι πολίτες τιμώρησαν τους υπουργούς της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ στην κάλπη. Από τους 18 υπουργούς που υπήρχαν στη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ το 2015, οι 14 βρίσκονται εκτός Βουλής.
Ανάμεσά τους βέβαια, είναι και ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ, Πάνος Καμμένος, και το στέλεχος του κόμματος, Τέρενς Κουίκ, οι οποίοι δεν «μαυρίστηκαν» σε αυτές τις εκλογές. Μια φουρνιά πρωτοκλασάτων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ και υπουργών στην Κυβέρνηση του 2015… έφαγαν πόρτα από τους πολίτες και δεν ψηφίστηκαν σε εκλόγιμες θέσεις, όπως οι Πάνος Σκουρλέτης, Νίκος Φίλης, Πάνος Κουρουμπλής, Τρύφων Αλεξιάδης, Νίκος Κοτζιάς, Ανδρέας Ξανθός ακόμα και ο Γιώργος Κατρούγκαλος.
Θέμα ηγεσίας στον ΣΥΡΙΖΑ
Σήμερα, ο κόσμος του ΣΥΡΙΖΑ έχει συγκλονιστεί από μία ήττα που με 20 μονάδες ξυπνάει μνήμες από τα πέτρινα χρόνια και ο Αλέξης Τσίπρας θα ακούσει πριν καλά καλά κλείσουν οι κάλπες και φωνές μέσα στο κόμμα του να αμφισβητούν τις επιλογές του αλλά και άλλες να δηλώνουν απόλυτη στήριξη στη στρατηγική του.
Την ίδια ώρα, κορυφαία στελέχη όπως ο Δημήτρης Παπαδημούλης, εμμέσως πλην σαφώς βάζουν θέμα συλλογικής ηγεσίας ως τις κάλπες του Ιουνίου με την πρόταση του Ευρωβουλευτή να αξιοποιηθούν και άλλα στελέχη, όπως για παράδειγμα η Έφη Αχτσιόγλου, μοιάζει με επιτροπεία μέχρι να ανοίξει η κουβέντα για το μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ. Ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας δείχνει να είναι πολύ σκληρός για να κάνει πίσω.
«Έχω μάθει στις δύσκολες στιγμές να αναλαμβάνω την ευθύνη και να μην εγκαταλείπω τη μάχη. Είμαι εδώ», είπε ο Αλέξης Τσίπρας.
Το μεγάλο ερώτημα ,τι θα γίνει στον ΣΥΡΙΖΑ
Σε κάθε περίπτωση, ο Αλέξης Τσίπρας δεν θα μπορούσε τώρα να ζητήσει από κανέναν να πάρει το κόμμα και την ευθύνη της νέας ήττας σε ένα μήνα.
Τι θα γίνει όμως μετά, είναι το μεγάλο θέμα με τους συσχετισμούς στο εσωκομματικό πεδίο να είναι ρευστοί έναν μόλις χρόνο μετά την νέα σαρωτική εκλογή του στην ηγεσία του κόμματος με ποσοστό άνω του 99%.