Αλέξης Τσίπρας: Οι σταθμοί της πολιτικής του καριέρας
Στις 21 Μαΐου του 2023 το κλείσιμο της κάλπης φέρνει την αρχή του τέλους μιας εποχής. Ο ΣΥΡΙΖΑ χάνει με διαφορά 20 μονάδες από τη ΝΔ και ήδη ο Αλέξης Τσίπρας κάνει τις πρώτες σκέψεις.
Αυτό που σκέφτηκε ήταν η παραίτηση. Ήταν πρώτο συναίσθημα και δεν ήταν και φευγαλέο. Τέσσερις ημέρες μετά το αποτέλεσμα της κάλπης της 25ης Ιουνίου, ο Αλέξης Τσίπρας παραιτείται από την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, κλείνοντας έναν πολιτικό κύκλο 15 χρόνων γεμάτο εντάσεις, ανηφόρες και κατηφόρες.
Η ενασχόλησή του με την πολιτική ήρθε από μικρή ηλικία. Ήταν οργανωμένος στην ΚΝΕ και μεταπήδησε στον ΣΥΡΙΖΑ.
Θέτει για πρώτη φορά υποψηφιότητα για βουλευτής το 2004 ενώ ως υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων στις εκλογές του 2006 λαμβάνει 10,5%. Στις 10 Φεβρουαρίου του 2008 στο 5ο συνέδριο του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ γίνεται ο νεαρότερος πρόεδρος κόμματος σε ηλικία 34 ετών.
«Κάποια στιγμή όλα τα αξιώματα έχουν μια ημερομηνία λήξης».
Με τον Αλέξη Τσίπρα επικεφαλής, ο ΣΥΡΙΖΑ ακολουθεί μόνο ανοδική πορεία, με τον ίδιο να κινείται σε πολύ υψηλούς τόνους, ιδιαίτερα μετά το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης και μέσα στον κύκλο των μνημονίων. Τότε άλλωστε είπε και την φράση που τον ακολουθεί:
«Go back κ. Μέρκελ».
Η πρωθυπουργία
Τον Ιανουάριο του 2015, ο Αλέξης Τσίπρας δεν ψηφίζει τον προτεινόμενο από τον Αντώνη Σαμαρά, Σταύρο Δήμα για ΠτΔ και οδηγεί τη χώρα σε εκλογές.
Ο ΣΥΡΙΖΑ αναδεικνύεται πρώτο κόμμα με 36,3%. Το πρωί της επομένης, σε πανηγυρικό κλίμα ο Αλέξης Τσίπρας ανακοινώνει την συνεργασία με τον Πάνο Καμμένο των ΑΝΕΛ και γίνεται ο νεότερος Έλληνας πρωθυπουργός σε ηλικία 41 ετών.
Είναι όμως και ο πρώτος πρωθυπουργός τον οποίον δεν υποδέχθηκε ο προηγούμενος, καθώς ο Αντώνης Σαμαράς δεν βρέθηκε ποτέ στο Μέγαρο Μαξίμου.
Ο Αλέξης Τσίπρας ως πρωθυπουργός αναπτύσσει καλές σχέσεις με την παντοδύναμη καγκελάριο της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, ενώ τυγχάνει θερμής υποδοχής και από τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ.
Τα μνημόνια έφεραν δημοψήφισμα
Ιούνιος 2015. Η χώρα βρίσκεται ήδη στη δίνη των μνημονίων και ο Αλέξης Τσίπρας πιέζεται τόσο από τις προεκλογικές του δεσμεύσεις για κατάργηση των μέτρων όσο και από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς για εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων. Το κλίμα μεταξύ Αθήνας και Βρυξελλών είναι κλίμα έντασης.
Στις 27 Ιουνίου του 2015, ο Αλέξης Τσίπρας ανακοινώνει τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος στις 5 Ιουλίου, με ερώτημα το «ναι ή όχι» στην προτεινόμενη συμφωνία μεταξύ Αθήνας και Θεσμών. Οι τράπεζες κλείνουν δύο ημέρες μετά.
Μετά από αυτήν την εξέλιξη, ο Αλέξης Τσίπρας δίνει προσωπική μάχη υπέρ του «Όχι», την οποία τελικά κερδίζει.
Ακολουθεί ένας μήνας σκληρών διαπραγματεύσεων με την ΤΡΟΙΚΑ και το βράδυ της 13 Ιουλίου του 2015 μετά από 17 ώρες συζητήσεων στις Βρυξέλλες, συμφωνεί το νέο μνημόνιο.
Ο Αλέξης Τσίπρας εξηγεί λίγες ημέρες αργότερα γιατί άλλαξε το αποτελέσματα του δημοψηφίσματος.
«Το όχι σε μια κακή συμφωνία το έκανα ναι σε μια συμφωνία που έχει προβλήματα αλλά δίνει προοπτική».
Μετά από 3 χρόνια επιπλέον μνημονίων, ο Αλέξης Τσίπρας ανακοινώνει από την Ιθάκη την έξοδο της χώρας από τα προγράμματα στήριξης και στις 22 Ιουνίου φοράει γραβάτα και παρουσιάζει στο Ζάππειο τη συμφωνία για το χρέος.
Η συμφωνία των Πρεσπών
Επόμενος σταθμός στην κυβερνητική θητεία του Αλέξη Τσίπρα ήταν η Συμφωνία των Πρεσπών που έδωσε στην τότε ΠΓΔΜ το όνομα Βόρεια Μακεδονία.
Υπογράφηκε σε θερμό κλίμα από τον Αλέξη Τσίπρα και τον Ζόραν Ζάεφ στις 17 Ιουνίου 2018 στις Πρέσπες.
Ο Αλέξης Τσίπρας από την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ ωστόσο δηλώνει παρών για την επόμενη ημέρα.