Αλκοόλ: Πώς να προστατευθείτε από τη δηλητηρίαση και από τις «μπόμπες»
Η υπερκατανάλωση αλκοόλ κρύβει κινδύνους και όταν τα ποτά είναι νοθευμένα, είναι ακόμα χειρότεροι.
Αίσθηση προκάλεσε η είδηση ότι περισσότερα από 90 άτομα στην Πάτρα διακομίσθηκαν στα νοσοκομεία δηλητηριασμένα από το πολύ αλκοόλ ή από νοθευμένα ποτά.
Δυστυχώς, όταν κάποιος πίνει πολύ γρήγορα μεγάλες ποσότητες αλκοόλ κινδυνεύει από δηλητηρίαση. Το ίδιο και αν πιει νοθευμένα ποτά, τις γνωστές ως «μπόμπες» – αν και στην δική τους περίπτωση οι παρενέργειες συνήθως αρχίζουν με το πρώτο ποτό.
Η δηλητηρίαση από το αλκοόλ
Όπως αναφέρουν ειδικοί από το βρετανικό Εθνικό Σύστημα Υγείας (NHS), η δηλητηρίαση από το αλκοόλ συμβαίνει όταν πίνει κάποιος με ρυθμό ταχύτερο, από εκείνον με τον οποίο μεταβολίζει ο οργανισμός του τα οινοπνευματώδη ποτά.
Η δηλητηρίαση αυτή είναι σοβαρή και μπορεί να χρειασθεί νοσηλεία στο νοσοκομείο για να αντιμετωπιστεί. Τα πιθανά συμπτώματά της αρχίζουν μετά την κατανάλωση αρκετών ποτών συνεχόμενα και συμπεριλαμβάνουν:
- Νοητική σύγχυση
- Μπερδεμένα λόγια ή αδυναμία ομιλίας
- Αδυναμία συντονισμού των κινήσεων (π.χ. δυσκολίες στο να σταθεί ο ασθενής όρθιος, να βαδίσει ή να πιάσει κάποιο αντικείμενο)
- Ναυτία και έμετο
- Ωχρό ή κυανό (μπλε) χρώμα στο δέρμα (π.χ. στο εσωτερικό των χειλιών, στα ούλα, κάτω από τα νύχια)
- Αργός ή ακανόνιστος καρδιακός παλμός
- Επιληπτικός σπασμός
- Απώλεια συνείδησης
- Ακράτεια ούρων ή κοπράνων
Τι να κάνετε
Αν υποψιάζεστε ότι κάποιος από την παρέα σας έχει δηλητηρίαση από το αλκοόλ, καλέστε ασθενοφόρο για να τον μεταφέρει στο νοσοκομείο. Έως ότου έρθει, μείνετε με τον πάσχοντα και προσπαθήστε να τον κρατήσετε σε καθιστή θέση (υπάρχει κίνδυνος να πνιγεί από τον έμετό του). Ειδάλλως, ξαπλώστε τον στο πλάι, αλλά να τον παρακολουθείτε διαρκώς, τονίζει το NHS.
Διατηρήστε τον ασθενή ζεστό, σκεπάζοντάς τον με ένα μπουφάν ή κουβέρτα. Αν μπορεί να καταπιεί, δώστε του λίγο νερό.
Η δηλητηρίαση από αλκοόλ μπορεί να έχει σοβαρές επιπλοκές, όπως ηπατική κι καρδιακή ανεπάρκεια. Μερικές φορές αποδεικνύεται μοιραία.
Για να την αποφύγετε προσέξτε τον ρυθμό με τον οποίο καταναλώνετε οινοπνευματώδη ποτά. Ο ρυθμός αυτός διαφέρει από άτομο σε άτομο. Ένας χρήσιμος γενικός κανόνας, όμως, είναι να προσπαθήσετε να περιορίζεστε σε ένα ποτό την ώρα, συνιστούν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Princeton.
Στο ενδιάμεσο να ενυδατώνετε καλά τον οργανισμό σας, πίνοντας πολύ νερό ή και κάποιο αναψυκτικό. Να είστε επίσης πολύ προσεκτικοί με τα «σφηνάκια». Μοιάζουν μικρά, αλλά έχουν πολύ υψηλή περιεκτικότητα σε αλκοόλ, επομένως αν πίνετε το ένα μετά το άλλο θα εκτιναχθεί πολύ γρήγορα το επίπεδο του οινοπνεύματος στο αίμα σας.
Προσοχή, ο κανόνας του «ενός ποτού την ώρα» δεν ισχύει για τα κοκτέιλ. Αυτά συνήθως έχουν μέσα περισσότερα του ενός ποτά, επομένως πρέπει να τα πίνετε με ακόμα πιο αργό ρυθμό. Δεν θα έβλαπτε επίσης να ενημερώνεστε για τις δόσεις του αλκοόλ που περιέχουν.
Τα νοθευμένα ποτά
Εξίσου σημαντικό είναι να γνωρίζετε τι πίνετε. Δυστυχώς, η παραγωγή νοθευμένων ποτών είναι πολύ συνηθισμένη και θέτει σε σοβαρούς κινδύνους την υγεία.
Τα νοθευμένα ποτά παράγονται από φθηνά χημικά, ακατάλληλα για κατανάλωση, αναφέρει ο βρετανικός οργανισμός ενημέρωσης για το αλκοόλ Drinkaware. Δεν είναι δυνατόν να γνωρίζετε τι ακριβώς περιέχουν και η κατανάλωσή τους μπορεί να προκαλέσει τα πάντα, από ναυτία και τύφλωση μέχρι θάνατο.
Τα νοθευμένα ποτά παράγοντα σε παράνομα αποστακτήρια, σε αποθήκες ή σε σπίτια. Ενώ τα νόμιμα ποτά παράγονται από αιθανόλη (ή αιθυλική αλκοόλη), οι «μπόμπες» συνήθως χρησιμοποιούν φθηνότερες εκδοχές αλκοόλης ή και επικίνδυνα χημικά.
Μπορεί, π.χ., να περιέχουν αντιψυκτικό, υγρό καθαρισμού ή και αφαιρετικά των βερνικιών για τα νύχια, αναφέρει η βρετανική Υπηρεσία Προδιαγραφών των Τροφίμων (FSA).
Τα νοθευμένα ποτά συχνά συσκευάζονται με τρόπο που θυμίζουν τα νόμιμα. Το ποτό που πιο συχνά νοθεύεται είναι η βότκα, λέει η FSA. Αν σας σερβιριστεί βότκα σε πολύ χαμηλή τιμή, πιθανότατα δεν είναι βότκα, προσθέτει.
Πως θα καταλάβετε τις «μπόμπες»
Η FSA συνιστά να προσέξετε τέσσερα πράγματα:
- Την ονομασία. Να είστε πολύ επιφυλακτικοί με άγνωστες μάρκες και με μάρκες που ενώ μοιάζουν πραγματικές, αισθάνεστε πως δεν είναι (μπορεί π.χ. να έχουν αδιόρατες αλλαγές στην ονομασία)
- Την τιμή. Ό,τι ακούγεται πολύ καλό για να είναι αληθινό, πιθανότατα δεν είναι. Με άλλα λόγια, προσέξτε το φθηνό αλκοόλ
- Την συσκευασία. Να πίνετε μόνο από μπουκάλια που ανοίγονται μπροστά σας. Πρώτα όμως να διαβάζετε προσεκτικά την ετικέτα. Αν έχει ορθογραφικά λάθη ή μουντζούρες, πιθανότατα κάποιος έχει βάλει το χεράκι του. Να ελέγχετε επίσης το ποτό στο μπουκάλι: πρέπει να είναι διαυγές, χωρίς ιζήματα (κατακάθια). Να ελέγχετε επίσης την σφραγίδα. Αν το μπουκάλι δεν είναι σφραγισμένο ή η σφραγίδα είναι φθαρμένη, μην πιείτε.
- Τον χώρο. Να αγοράζετε πάντοτε αλκοόλ από αξιόπιστα καταστήματα (π.χ. σούπερ μάρκετ, κάβες). Και να πίνετε το ποτό σας σε αξιόπιστα μπαρ.
Τέλος, να αποφεύγετε να πίνετε ποτά που έχουν περίεργη γεύση ή μυρωδιά, συνιστά ο οργανισμός Drinkaware.
Φωτογραφία: iStock
iatropedia.gr