Αλλεργικό σοκ: Τι είναι και ποιες είναι οι πιθανές αιτίες του
Στην ιατρική ορολογία, το αλλεργικό σοκ είναι μια πολύ σοβαρή αναφυλακτική αντίδραση, μια δυνητικά απειλητική για τη ζωή αλλεργική αντίδραση που προκαλεί πτώση της αρτηριακής πίεσης και απώλεια των αισθήσεων. Μπορεί να συμβεί μέσα σε δευτερόλεπτα ή λεπτά από την επαφή με κάτι στο οποίο είστε αλλεργικοί, όπως θαλασσινά ή τσίμπημα μέλισσας. Η αναφυλαξία είναι το αποτέλεσμα μιας αλλεργικής αντίδρασης στο σώμα, όπου το ανοσοποιητικό σύστημα απελευθερώνει μια “πλημμύρα” χημικών ουσιών, προκαλώντας κάποια μορφή σοκ: η αρτηριακή πίεση πέφτει ξαφνικά, οι αεραγωγοί στενεύουν και η αναπνοή καθίσταται αδύνατη. Σε αυτή την περίπτωση, πρέπει να χορηγηθεί επινεφρίνη και ο ασθενής πρέπει να μεταφερθεί αμέσως στο τμήμα επειγόντων περιστατικών. Εάν δεν έχετε επινεφρίνη, επισκεφθείτε αμέσως ένα τμήμα επειγόντων περιστατικών. Εάν η αναφυλαξία δεν αντιμετωπιστεί αμέσως, μπορεί να είναι απειλητική για τη ζωή.
Πιθανά αίτια:
- Οι πιο συχνές αιτίες αναφυλαξίας στα παιδιά είναι οι τροφικές αλλεργίες σε φιστίκια και ξηρούς καρπούς, ψάρια, οστρακοειδή, σιτάρι, σόγια, σουσάμι και γάλα. Εκτός από τις παραπάνω αλλεργίες, οι παράγοντες που προκαλούν αναφυλαξία στους ενήλικες περιλαμβάνουν:
- Ορισμένα φάρμακα, όπως αντιβιοτικά που διατίθενται χωρίς ιατρική συνταγή, παυσίπονα όπως η ασπιρίνη και ενδοφλέβια σκιαγραφικά που χρησιμοποιούνται σε ορισμένες απεικονιστικές εξετάσεις.
- Αν και λιγότερο συχνά, ορισμένοι άνθρωποι αναπτύσσουν αναφυλαξία από αερόβια άσκηση όπως το τζόκινγκ ή άσκηση χαμηλής έντασης όπως το περπάτημα. Η κατανάλωση ορισμένων τροφών πριν από την άσκηση ή η άσκηση όταν κάνει ζέστη, κρύο ή υγρασία έχει επίσης συσχετιστεί με αναφυλαξία σε ορισμένα άτομα.
Εάν δεν είναι γνωστό τι προκαλεί την αλλεργική αντίδραση, ειδικές εξετάσεις μπορούν να προσδιορίσουν το αλλεργιογόνο. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η αιτία της αναφυλαξίας δεν μπορεί να προσδιοριστεί (ιδιοπαθής αναφυλαξία).
Τα συμπτώματα της αναφυλαξίας εμφανίζονται συνήθως μέσα σε λίγα λεπτά από την έκθεση στο αλλεργιογόνο. Ωστόσο, η αναφυλαξία μπορεί να εμφανιστεί περισσότερο από 30 λεπτά μετά την έκθεση. Σπάνια, η έναρξη της αναφυλαξίας μπορεί να καθυστερήσει για αρκετές ώρες.
Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν:
• Δερματικές αντιδράσεις, συμπεριλαμβανομένων της κνίδωσης, του κνησμού και της ερυθρότητας ή του χλωμού δέρματος.
• Χαμηλή αρτηριακή πίεση (υπόταση).
• Στένωση των αεραγωγών και πρησμένη γλώσσα ή λαιμός, που μπορείνα προκαλέσει συριγμό και δυσκολία στην αναπνοή.
• Αδύναμο και γρήγορο παλμό.
• Ναυτία, έμετο ή διάρροια.
• Ζάλη ή λιποθυμία.
Πότε να επισκεφτείς τον γιατρό:
Εάν εσείς ή κάποιος άλλος εμφανίσει σοβαρή αλλεργική αντίδραση, αναζητήστε επείγουσα ιατρική βοήθεια. Μην περιμένετε μέχρι να υποχωρήσουν τα συμπτώματα. Εάν έχετε μια ένεση επινεφρίνης, χορηγήστε την αμέσως. Εάν τα συμπτώματα βελτιωθούν μετά την ένεση, θα πρέπει να μεταβείτε σε μια κλινική εφημερίας για να διασφαλίσετε ότι τα συμπτώματα δεν θα επανεμφανιστούν χωρίς περαιτέρω έκθεση στο αλλεργιογόνο. Αυτή η δευτερογενής αντίδραση ονομάζεται διφασική αναφυλαξία.