Αμαλιάδα: Οι πανομοιότυπες περιγραφές των μωρών που «σβήνουν»


«Δεν μπορώ να θυμηθώ τι έκανε. Κοπανιόταν, ένα περίεργο ήχο έκανε». Έτσι περιέγραφε τον θάνατο της αδελφής της. Έτσι και τον θάνατο του μωρού της Κατερίνας.

Οι ολόιδιες περιγραφές προκαλούν ανατριχίλα.

Το αξιοσημείωτο είναι πως μερικά από τα βρέφη είχαν παρουσιάσει τα ίδια ακριβώς συμπτώματα και στα πρώτα επεισόδια που εμφάνισαν και στα οποία σώθηκαν τελευταία στιγμή από τους γιατρούς.

Ο 1ος θάνατος της αδελφής της Ειρήνης, τον Φεβρουάριο 2014, Άργος: δύο επεισόδια έκανε η μικρή αδελφή της Ειρήνης και στα δύο εμφάνισε τα ίδια συμπτώματα.

Κι ενώ την πρώτη φορά η γειτόνισσα επανέφερε τη μικρή Ζωή. Τη δεύτερη φορά που συνέβη το ίδιο ήταν πια αργά.

Ο 2ος θάνατος είναι η συγκοπή του παιδιού φίλης της Ειρήνης τον Οκτώβριο 2016, στην Πάτρα. Ημιλιπόθημο με μελανά χείλη εντοπίστηκε δύο χρόνια αργότερα και το μωρό μιας φίλης της που σώθηκε την τελευταία στιγμή από τους γιατρούς τον Οκτώβριο του 2016. Παρούσα και πάλι στο δωμάτιο η Ειρήνη.

Ίδια συμπτώματα εμφάνισε και το μωρό της Κατερίνας τον Δεκέμβριο του 2020. Το παιδί πήγε εγκαίρως στο νοσοκομείο και μετά από ένα μήνα νοσηλείας επιστρέφει στο σπίτι.

Το μοναδικό βράδυ που έμεινε το μωρό με την Ειρήνη παρουσίασε και πάλι την ίδια συμπτωματολογία. Δυσκολία στην αναπνοή και περίεργοι ήχοι.

«Έκανε ένα περίεργο τόνο το παιδί της εκείνο το βράδυ. Πήρα το ασθενοφόρο. Κατά τη διάρκεια αυτή το παιδί ήταν πολύ καλά. Ανέπνεε. Είχε χαμηλό οξυγόνο», περιέγραψε η Ειρήνη για το μωρό της Κατερίνας.

Σύμφωνα με την απόρρητη έκθεση της αστυνομίας βέβαια, το μωρό διακομίστηκε νεκρό στο νοσοκομείο. Η κατάσταση του ήταν μη αναστρέψιμη.

«Το μωρό έβγαζε αφρούς»

-Είδες κάτι περίεργο;

-Όχι. Έκανε ξαφνικούς ήχους. Σαν να πνιγόταν.

Σε κάθε της συνέντευξη θυμάται και κάτι παραπάνω. Έναν χρόνο μετά θα ανακαλέσει στη μνήμη της πως εκτός από ήχους η πρώτη της κόρη έβγαλε και αφρούς πριν καταλήξει.

-Έβγαζε κάτι αφρούς άσπρους.

-Το σκουπίσατε;

-Όχι δεν το ακούμπησα.

Σαφώς περισσότερα πράγματα εκμυστηρεύτηκε στη θεία της.

«Μελανιάζει το παιδί και αρχίζει τώρα και παγώνει το σκεπάζει η Ειρήνη μην τυχόν και θέλει κάτι παραπάνω, μήπως κρυώνει και οτιδήποτε. Και εκείνη την ώρα ακούει κάτι σαν αναστεναγμός: «αχ» αυτό και το μωρό μετά έσβησε», είπε η θεία.

Ενώ την πλήρη εικόνα που είχε το βρέφος πριν καταλήξει δεν την μάθαμε από την μητέρα αλλά από τον Σουμόν, τον τότε συγκάτοικο της που είδε με τα μάτια του το μωρό.

«Έτσι έγινε. Εγώ βλέπω και μου λέει δεν ξέρω. ”Ειρήνη τι έγινε;” μου λέει δεν ξέρω. Αυτό ήταν μαύρο, τα χειλάκια του και είχε βγει λίγο έξω η γλωσσίτσα του».

Μελανιασμένο με έξω τη γλώσσα εντόπισαν και τον μικρό Παναγιωτάκη σύμφωνα με την ίδια του την μητέρα.

«Ήμουνα όντως στο μπάνιο. Το βρήκα στο καρότσι από την αριστερή μεριά το παιδί στο μαγουλάκι του ήταν λίγο μελανιασμένο όχι πολύ, λίγο και με την γλώσσα έξω».

Τον πρώτο καιρό βέβαια η μητέρα και η γιαγιά του Παναγιωτάκη υιοθετούσαν πλήρως το αφήγημα της 24χρονης.

-Όντως το παιδί δεν είχε καλή αναπνοή.

-Και το παιδί ήταν μελανιασμένο;

-Όχι, όχι! Δεν έπαιρνε σωστές αναπνοές.

Άλλη εικόνα έδωσε βέβαια η Ειρήνη στην μητέρα της όταν την κάλεσε στο τηλέφωνο.

-Λέω Ειρήνη τι έγινε;

-Βρήκαμε τον Παναγιωτάκη μαύρο στο καρότσι.

-Πως τον βρήκατε μαύρο;

-Δεν ξέρω…

Οι αντίθετες περιγραφές για τον ίδιο θάνατο

Εκ διαμέτρου αντίθετες είναι οι περιγραφές μάνας και κόρης και για το πρώτο επεισόδιο της Φρειδερίκης, της δεύτερης κόρης της Ειρήνης που την έστειλε στο νοσοκομείο.

«Ήταν χλωμή. Της είπα της μαμάς μου ότι μπορεί να ήταν μάτι. Δεν είναι κάτι», είπε η Ειρήνη.

«Βρίσκω την Ειρήνη μπροστά στον νεροχύτη να ρίχνει πρόσωπο του παιδιού. Της λέω τι κάνεις εκεί; Μου λέει δεν είναι καλά. Τα χέρια του ήταν χαλαρά σε ημιλιπόθυμη κατάσταση. Και μόλις της έκανα έτσι στο στέρνο έκανε [αναστεναγμός] σαν να της γυρνάει η αναπνοή και μελανά τα χειλάκια της. Και μου λέει γιατί να πάρω το ασθενοφόρο… Ματιασμένη θα είναι και τι λέω τι λες; το παιδί χάνεται», περιέγραψε η μητέρα της Ειρήνης.

Για το τελευταίο επεισόδιο της μικρής μέσα στο νοσοκομείο, η Ειρήνη δεν θυμάται τι ακριβώς έπαθε το παιδί γιατί όπως είπε έλειπε όταν χτύπησε το μόνιτορ. Στη νονά βέβαια είπε πως και αυτό το παιδί είχε δυσκολία στην αναπνοή.

«Υπάρχουν και άλλα πράγματα που πρέπει να βγει να πει η Ειρήνη»

Ο ιατροδικαστής, Δημήτρης Γαλεντέρης, μίλησες στο LIVE NEWS.

«Οι περιγραφές της είναι σχεδόν όμοιες. Όλα δείχνουν υποξία αλλά πρέπει να βρεθεί το αίτιο της υποξίας. Η υποξία είναι μία συμβατή ερμηνεία των συμπτωμάτων».

Στην εκπομπή μίλησε και  ιδιωτικός ερευνητής, Χρήστος Βεραμόν.

«Εάν δεν έχουμε ένα ξεκάθαρο ιατροδικαστικό πόρισμα δεν μπορούμε να πούμε κάτι. Υπάρχουν πολλές αντιφάσεις και προβληματικά στοιχεία. Η Ειρήνη είναι πρωταγωνίστρια στην υπόθεση. Μου είχε παραδεχτεί η Ειρήνη πως υπήρχαν βίαιες συμπεριφορές και από την ίδια και από την άλλη μεριά. Υπάρχουν πολλές μαρτυρίες που γνωρίζουν πράγματα και τις καλώ να καταθέσουν. Δεν έχουν μιλήσει ποτέ. Θεωρώ πως αυτοί οι άνθρωποι μπορούν να βοηθήσουν. Μου κάνουν εντύπωση οι ημερομηνίες που βάζουν στα προφίλ τους. Είναι οι ημερομηνίες θανάτου των παιδιών της. Το έχω δει τουλάχιστον σε δύο προφίλ. Τι θέλει να πει αυτή η γυναίκα δηλαδή; Υπάρχουν και άλλα πράγματα που πρέπει να βγει να πει η Ειρήνη».



Πηγή