Αμαλιάδα: Πότε η πνευμονορραγία δείχνει πρόκληση ασφυκτικού θανάτου;


«Η ασφυξία συνοδεύεται από το εύρημα της πνευμονορραγίας. Είναι καταδεικτικό εύρημα της ασφυξίας και το συναντάμε σε πολλές τέτοιες περιπτώσεις», ανέφερε ο Δημήτρης Γαλεντέρης.

Προς επίρρωση αυτού, ένα ιατρικό δημοσίευμα του 2017 αναφέρει:

«Πνευμονική αιμορραγία βαθμού 3 ή 4 εμφανίστηκε στο 11% των περιπτώσεων αιφνίδιου θανάτου βρεφών και σε πολύ μεγαλύτερο ποσοστό που φτάνει το 33% σε θανάτους που αποδίδονταν σε ασφυξία».

Πότε όμως η πνευμονορραγία δείχνει πρόκληση ασφυκτικού θανάτου; Στο ίδιο άρθρο επισημαίνεται;

«Η διαφοροποίηση του αιφνίδιου θανάτου βρεφών από τυχαία ή προκληθείσα ασφυξία μπορεί να είναι αδύνατη σε ορισμένες περιπτώσεις. Όμως η σοβαρή πνευμονική ενδοκυψελιδική αιμορραγία αποτελεί ένα πιθανό δείκτη για να γίνει ο διαχωρισμός».

«Όταν υπάρχει πνευμονορραγία η υπόνοια κατατείνει περισσότερο σε ασφυξία ειδικά σε αυτήν την ηλικία. Φυσικά πρέπει να εξεταστεί αν υπήρχε βαρύτατη λοίμωξη ώστε να αποκλειστεί αυτό το ενδεχόμενο», ανέφερε ο Δημήτρης Γαλεντέρης.

Βέβαια το ενδεχόμενο της βαριάς λοίμωξης έχει αποκλειστεί από την ίδια την μητέρα του παιδιού που επιμένει πως ο Παναγιωτάκης ήταν υγιέστατος.

«Πώς από τη μια στιγμή στην άλλη μου έφυγε το παιδί μου γιατί το παιδί μου ήταν με τα εμβόλια του. Ήταν υγιέστατο».

«Οι περίγραφες ταιριάζουν με το εύρημα»

Οι περιγραφές των μαρτύρων είναι άκρως κομβικές για την εξιχνίαση της υπόθεσης. Η Πόπη και η Ειρήνη έχουν μιλήσει για έναν μεγάλο εμετό με αίμα που έκανε το παιδί, ενώ η γιαγιά του, Φωτεινή, ανέφερε πως έβγαζε αφρούς και αίμα από το στόμα.

«Οι περιγραφές ταιριάζουν περισσότερο με πνευμονικό οίδημα με προσμίξεις αίματος παρά με εμετό», ανέφερε ο Δημήτρης Γαλεντέρης.

«Το αφρώδες οροαιματηρό υγρό το βλέπουμε σε καταστάσεις έντονου πνευμονικού οιδήματος οι οποίες συνοδεύονται από πνευμορραγία άρα μιλάμε για ένα εύρημα που ταιριάζει με τις περιγραφές», είπε ο ιατροδικαστής, Γρηγόρης Λέων.

Εκείνο που αντιθέτως δεν ταίριαζε με τις περιγραφές των μαρτύρων ήταν η ισχαιμία του εντέρου. Η πνευμονορραγία και το πνευμονικό οίδημα συνάδουν με τις αφηγήσεις των γυναικών ενισχύοντας το σενάριο του ασφυκτικού θανάτου.

Η μητέρα της Ειρήνης στο LIVE NEWS

Την ώρα που ιατροδικαστές και παθολογοανατόμοι προσπαθούν να λύσουν τον γρίφο της υπόθεσης, η μητέρα της Ειρήνης περιμένει απαντήσεις για τον θάνατο της κόρης της, Ζωής, και των δύο εγγονιών της.

-Να βγουν απαντήσεις, τι να περιμένω; Και θυμάμαι, και όλα αυτά που έχει πει για τον σύντροφο… Να τα ξαναθυμάσαι πάλι όλα και ό,τι γίνεται. Η Ειρήνη λέει τόσα, κυρίως τα δικά της.

–Καμία επικοινωνία έχετε μαζί της τώρα;

-Όχι, όχι.

Η κυρία Πόπη της απάντησε και στους ισχυρισμούς της Ειρήνης, ότι δηλαδή φωτογράφιζε το νεκρό μωρό της Κατερίνας επειδή της το είχε ζητήσει η μητέρα της.

-Το έβγαζε φωτογραφίες και του κουνούσε τα χέρια γιατί εσείς το ζητούσατε. Ισχύει κάτι τέτοιο;

-Όχι. Δεν ισχύει τίποτα από αυτά που λέει η Ειρήνη. Η Κατερίνα (και οι συγγενείς) το είχαν πει κάποια στιγμή αλλά όπως το είπαν, το ξεχάσανε, τους έφυγε γιατί την «πατήσανε» κι αυτοί όπως κι εμείς με αυτήν την πνευμονίτιδα τέλος πάντων.

Τα ιατροδικαστικά ευρήματα θα επανεξεταστούν υπό άλλο πρίσμα, με όλα τα σενάρια να είναι ανοιχτά.



Πηγή