Ανακύκλωση με πρόστιμα έως 500 ευρώ στους πολίτες και αντιδράσεις
Σε διαβούλευση είναι το νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος για την ανακύκλωση, το οποίο αλλάζει ριζικά το τοπίο στον τομέα.
Σύμφωνα με όσα προβλέπονται, οι Δήμοι θα έχουν τη δυνατότητα να επιβάλουν πρόστιμο μέχρι και 500 ευρώ σε πολίτες που δεν υλοποιούν το πρόγραμμα το οποίο έχει αποφασιστεί ενώ αναβαθμίζεται ο ρόλος του Εθνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης, που θα μπορεί να επιβάλει πρόστιμα και θα αφαιρεί άδειες από συστήματα ανακύκλωσης που έχουν προβλήματα με το νόμο και υποθέσεις με παράνομη διακίνηση αποβλήτων.
«Με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου του ΟΤΑ Α’ Βαθμού, που δημοσιεύεται στην ΕτΚ, μπορούν να εξειδικεύονται τα μέτρα και να προβλέπεται η επιβολή προστίμου από 20 έως 500 ευρώ, ανάλογα με τη βαρύτητα και τη συχνότητα της παράβασης, σε βάρος του καταναλωτή ή του τελικού χρήστη που δεν συμμορφώνεται με τα μέτρα αυτά» σημειώνεται στο άρθρο 7 του νομοσχεδίου.
Ο υπουργός περιβάλλοντος Γιάννης Τσιρώνης προανήγγειλε μάλιστα και νομοθετική ρύθμιση για τη σταδιακή κατάργηση της πλαστικής σακούλας σε καταστήματα και σούπερ μάρκετ.
Σύμφωνα με το νομοσχέδιο το αποθεματικό των συλλογικών συστημάτων που λειτουργούν σήμερα δεν θα πρέπει να ξεπερνά το 35% των ετήσιων εσόδων τους και το υπόλοιπο 65% θα πρέπει να το αξιοποιούν σε δήμους για την αύξηση των ποσοστών ανακύκλωσης.
Να προβεί σε έναν ειλικρινή και ουσιαστικό διάλογο με τους φορείς της αγοράς που δραστηριοποιούνται στην ανακύκλωση αποβλήτων, προκειμένου να βρεθεί η βέλτιστη λύση για το μείζον αυτό ζήτημα που δεκαετίες απασχολεί τη χώρα μας καλεί τον αναπληρωτή υπουργό ΠΕΝ, Γιάννη Τσιρώνη, ο πρόεδρος της ΚΕΕ και του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνος Μίχαλος.
Όπως επισημαίνει ο πρόεδρος της ΚΚΕ και του ΕΒΕΑ, «με την ανακύκλωση στο εδώλιο και τη χώρα με πρόστιμα και “υπό διωγμό” από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για την ανυπαρξία πολιτικής και υποδομών για την ασφαλή και νόμιμη διαχείριση των επικινδύνων αποβλήτων, το αρμόδιο υπουργείο και ο Ελληνικός Οργανισμός Ανακύκλωσης (ΕΟΑΝ) προετοιμάζονται πυρετωδώς να εξαγγείλουν νέα νομοθεσία για την Εναλλακτική Διαχείριση η οποία κινείται προς παντελώς λανθασμένη κατεύθυνση».
Αυτό που χρειάζεται, σημειώνει ο κ. Μίχαλος, είναι να υπάρξουν διορθώσεις των κακώς κειμένων του σχετικού νόμου (Ν. 2939/2001) και όχι αλλαγές του, που επί της ουσίας «κρατικοποιούν» τα Συστήματα Εναλλακτικής Διαχείρισης (ΣΕΔ), «τη μόνη θετική πλευρά του νόμου, όπως αποδείχτηκε τη τελευταία δεκαπενταετία, παρά τα προβλήματα και τις μεμονωμένες κακές πρακτικές που έχουν καταγραφεί στη λειτουργία τους» όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.
Η ΚΕΕ υπενθυμίζει ότι ήδη από τον Ιούνιο, με ολοκληρωμένη παρέμβαση του στον ΕΟΑΝ και στον κ. Τσιρώνη, έθεσε το πλαίσιο που πρέπει να κινηθεί η νέα νομοθεσία, όπως τώρα απαιτούν και διαμαρτύρονται όλα τα ΣΕΔ και οι εκατοντάδες επιχειρήσεις που χρηματοδοτούν την ανακύκλωση των αποβλήτων που δημιουργούν τα προϊόντα τους, βλέποντας την ανακύκλωση να βαλτώνει και την ευρωπαϊκή νομοθεσία να καταλύεται βάναυσα.