Ανάπτυξη παιδιού – Τι είναι αλήθεια και τι ψέμμα
Το πρώτο χρόνο ζωής το παιδί μεγαλώνει πιο γρήγορα
Αλήθεια: Ανάμεσα στο χρονικό διάστημα της γέννησης και των πρώτων γενεθλίων, το μωρό παίρνει περίπου 25 εκατοστά: είναι αναγκασμένο να μεγαλώσει! Όμως δε διατηρεί αυτόν τον τρελό ρυθμό καθ’ όλη τη διάρκεια της ανάπτυξης. Στο δεύτερο χρόνο περίπου το παιδί παίρνει άλλα δώδεκα εκατοστά.
Στον τρίτο, όμως, χρόνο οι πόντοι που παίρνει ένα παιδί μειώνονται στους εννέα, μετά σταθεροποιείται. Τα επόμενα χρόνια το παιδί παίρνει κατά μέσο όρο πέντε εκατοστά ετησίως. Αυτό συμβαίνει μέχρι την εφηβεία, όπου τότε θα γνωρίσει μια άλλη έκρηξη ανάπτυξης.
Ο γιατρός μπορεί να μετρήσει την ηλικία των οστών στο παιδί
Αλήθεια: Αν ο γιατρός ανησυχεί για την ανάπτυξη ενός παιδιού, θα ζητήσει χωρίς αμφιβολία από τους γονείς να επισκεφθεί το παιδί έναν ειδικό για να μετρήσει την ηλικία των οστών. Θα εκτιμήσει την οστεοποίηση και τους χόνδρους. Αν, για παράδειγμα, σας πει ότι η ηλικία των οστών είναι δύο ετών ενώ η βιολογική ηλικία του τεσσάρων, αυτό σημαίνει ότι η ανάπτυξή θα κρατήσει σαν να ήταν η βιολογική ηλικία του παιδιού δύο ετών. Άρα η ανάπτυξή θα κρατήσει παραπάνω από το κανονικό!
Πρέπει οι γονείς να ζυγίζουν το μωρό κάθε μέρα
Ψέμα: Όσον καιρό ήταν το μωρό στο μαιευτήριο, ζυγιζόταν καθημερινά. Όμως δεν είναι καθόλου απαραίτητο να κάνουν το ίδιο οι γονείς στο σπίτι. Η μηνιαία επίσκεψη στον παιδίατρο αρκεί για την παρακολούθηση του βάρους ενός μωρού.Η ποσότητα της τροφής που λαμβάνει ένα μωρό ίσως να μην είναι επαρκής, κυρίως εάν θηλάζει. Γι’ αυτό, θα πρέπει τους δύο πρώτους μήνες της ζωής το μωρό – βρέφος να ζυγίζεται μία φορά την εβδομάδα, την ίδια πάντα μέρα και ώρα.
Μπορούμε να δώσουμε πρωτεΐνες (ψάρι και κρέας) στο μωρό παιδί από τον τέταρτο μήνα
Ψέμα: Μέχρι τους δέκα πρώτους μήνες της ζωής, το γάλα πρέπει να είναι η βασική τροφή ενός μωρού. Είτε είναι το μητρικό γάλα είτε γαάλ φόρμουλα, περιέχει όλα τα απαραίτητα συστατικά που χρειάζεται για να καλύψει τις ανάγκες ενός μωρού χωρίς να πάθει αβιταμίνωση. Κρέας δίνεται μετά τον 6ο μήνα ενώ το ψάρι προστίθεται στο διαιτολόγιο μετά τον 9ο μήνα, σε πολύ μικρές, καθορισμένες ποσότητες καθημερινά.
Ένα μωρό αν δεν είχε μεγάλη ανάπτυξη μέσα στη μήτρα θα είναι δίχως άλλο κοντό
Ψέμα: Για να είμαστε ειλικρινείς, τίποτα δεν μπορεί να μας επιτρέψει να το ξέρουμε από την αρχή. Μερικά μωρά που έχουν γεννηθεί με ύψος κάτω του μέσου όρου (λιγότερο από 47 εκ.), συχνά καλύπτουν αυτή τη διαφορά μετά τα 3 χρόνια ζωής. Από τα υπόλοιπα μωρά, 25% περίπου θα παραμείνουν κοντά και ως ενήλικες σε σύγκριση με το μέσο όρο του πληθυσμού.
Το νεογέννητο μωρό αδυνατίζει
Αλήθεια: Την τρίτη περίπου μέρα ζωής σε ένα νεογέννητο μωρό, παρατηρείται απώλειας βάρους περίπου 5 με 10% σε σχέση με το αρχικό βάρος γέννησης. Αν το νεογέννητο μωρό ζύγιζε τρία κιλά όταν γεννήθηκε, μερικές μέρες αργότερα μπορεί να ζυγίζει 2.700. Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Απλά το νεογέννητο μωρό χάνει τα υγρά που είχε πάρει στη μήτρα.
Αυτή η μείωση του βάρους στο νεογέννητο μωρό οφείλεται επίσης στον τελείως διαφορετικό τρόπο ζωής που κάνει: τώρα κινείται περισσότερο, δαπανά περισσότερη ενέργεια. Εάν όλα εξελίσσονται ομαλά, το νεογέννητο μωρό πολύ σύντομα (5η – 6η μέρα ζωής) θα ξαναρχίσει να παίρνει βάρος. Κατά κανόνα, μέχρι τη δεύτερη εβδομάδα, το νεογέννητο μωρό θα αποκτήσει το βάρος γέννησης.