«Ανάσα Ζωής»: Η υγεία του πνεύμονα και η διακοπή του καπνίσματος στο προσκήνιο

O καρκίνος του πνεύμονα αποτελεί τη «νούμερο ένα» αιτία θανάτου από καρκίνο στην Ελλάδα, ενώ τα τελευταία χρόνια έχει λάβει επιδημικές διαστάσεις, αποτελώντας ένα σοβαρό πρόβλημα δημόσιας υγείας. Οι αριθμοί «μιλούν» από μόνοι τους. Να αναφέρουμε απλώς ότι το 2020 ο καρκίνος του πνεύμονα αποτελούσε την κυριότερη αιτία θανάτου από καρκίνο, με περίπου 1,8 εκατομμύρια θανάτους παγκοσμίως, ενώ είναι ο συχνότερος καρκίνος στον άνδρα και ο τρίτος σε συχνότητα στη γυναίκα.

Το πρόβλημα είναι πως στις περισσότερες περιπτώσεις, όταν πλέον εντοπίζεται ο καρκίνος του πνεύμονα, είναι σε τελικό στάδιο. Γι’ αυτό, λοιπόν, έχουμε κάθε λόγο να εστιάσουμε την προσοχή μας στην πρόληψη και τη φροντίδα της υγείας του πνεύμονα. Και για να συμβεί αυτό, η διακοπή του καπνίσματος είναι το πρώτο και βασικότερο βήμα.

Τη σημασία της φροντίδας και της πρόληψης σε ό,τι αφορά στην υγεία του πνεύμονα και την ανάγκη διακοπής του καπνίσματος, μιας κακής συνήθειας που έχει αναδειχθεί σε «μάστιγα» σε παγκόσμιο επίπεδο και σε πολύ μεγάλο βαθμό στη χώρα μας, έρχεται να μας υπενθυμίσει τώρα η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία, στο πλαίσιο της κοινωνικής πρωτοβουλίας «Ανάσα Ζωής». Και το κάνει έχοντας στο πλευρό της δημοφιλείς Έλληνες, οι οποίοι μας καλούν να πούμε «όχι» στο κάπνισμα.

Κάνοντας τη διακοπή του καπνίσματος βασική μας προτεραιότητα

Για δεύτερη συνεχή χρονιά, η κοινωνική πρωτοβουλία «Ανάσα Ζωής» εστιάζει στην ενημέρωση και την κινητοποίηση για την υγεία του πνεύμονα, αναδεικνύοντας την αξία του προληπτικού ελέγχου, καθώς επίσης και την ένταση των προσπαθειών για τη διακοπή του καπνίσματος. Μία ματιά στο βίντεο της νέας καμπάνιας της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, αρκεί για να μας υπενθυμίσει τις αρνητικές επιπτώσεις του καπνίσματος στη ζωή μας και το πώς μπορεί να επηρεάσει την καθημερινότητα και το προσδόκιμο ζωής μας.

Μέσα από τις οθόνες μας, λοιπόν, η ηθοποιός και cake designer Άντα Λιβιτσάνου, η δημοσιογράφος Μαρία Σαράφογλου, ο παγκόσμιος πρωταθλητής kick boxing Μιχάλης Ζαμπίδης και ο δημοσιογράφος Παντελής Διαμαντόπουλος, κρούουν τώρα τον κώδωνα του κινδύνου σε ό,τι αφορά στον καρκίνο του πνεύμονα και μας καλούν να πάρουμε «Ανάσα Ζωής», σταματώντας το κάπνισμα.

Παράλληλα όμως, μας υπενθυμίζουν τη σημασία να μεριμνήσουμε για την προληπτική εξέταση της υγείας του πνεύμονα , ενώ μεταξύ άλλων, τονίζουν τα οφέλη της διακοπής του καπνίσματος. Μας καλούν να υιοθετήσουμε άμεσα λύσεις για να διακόψουμε το κάπνισμα, ξεκινώντας το δικό μας πλάνο διακοπής, βρίσκοντας τα κατάλληλα για εμάς προϊόντα διακοπής καπνίσματος και φυσικά, ζητώντας τη βοήθεια του φαρμακοποιού ή του γιατρού μας. Ενθαρρύνοντας τους συμπολίτες μας να προχωρήσουν στη διακοπή του καπνίσματος με τα κατάλληλα βοηθήματα διακοπής, όπως προϊόντα υποκατάστασης νικοτίνης, τότε πολλαπλασιάζονται οι πιθανότητες οριστικής διακοπής από την πρώτη κιόλας εβδομάδα. Πιο συγκεκριμένα, τα προϊόντα υποκατάστασης νικοτίνης είναι διαθέσιμα σε διάφορες μορφές όπως τσίχλες, στοματικό σπρέι, έμπλαστρο και πιπάκι, οι οποίες δίνουν τη δυνατότητα στον καπνιστή να διαλέξει το προϊόν που ανταποκρίνεται καλύτερα στις ανάγκες του. Είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι τα προϊόντα υποκατάστασης νικοτίνης ανακουφίζουν από τα συμπτώματα του συνδρόμου στέρησης που προκαλείται από την εξάρτηση στη νικοτίνη, όπως έντονη επιθυμία για κάπνισμα, άγχος και έλλειψη συγκέντρωσης. Μάλιστα, χρησιμοποιώντας ένα προϊόν υποκατάστασης νικοτίνης σε συνδυασμό με συμπεριφορική υποστήριξη από επαγγελματία υγείας, τότε πενταπλασιάζονται οι πιθανότητες διακοπής έναντι της δύναμης της θέλησης μόνο.

Το σίγουρο είναι πως μέσα από ένα σύντομο βίντεο, η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία που προάγει την έγκαιρη διάγνωση και τη διακοπή του καπνίσματος με την υποστήριξη της Johnson & Johnson, καταφέρνει να μας υπενθυμίσει τη σημασία της διακοπής αυτής της βλαβερής για την υγεία μας συνήθειας και φέρνει την υγεία του πνεύμονα και τη φροντίδα της στο προσκήνιο. Ας πάρουμε, λοιπόν, μία «Ανάσα Ζωής» σταματώντας το κάπνισμα.

Άλλωστε, όπως αναφέρει και το βασικό μήνυμα της κοινωνικής πρωτοβουλίας «Ανάσα Ζωής», «κάθε χρόνο χιλιάδες είναι οι άνθρωποι που πολεμούν για τη ζωή τους και κάποιοι από αυτούς νικούν τον καρκίνο του πνεύμονα. Τους λέμε ήρωες. Εμείς σε καλούμε να μην γίνεις αυτός ο ήρωας ποτέ. Πάρε μία ανάσα ζωής. Σταμάτησε το κάπνισμα σήμερα, κάνε την εξέταση για την υγεία του πνεύμονα και συνέχισε να ζεις σαν ένας υγιής, ξένοιαστος άνθρωπος».

#anasazwis #ksekinasimera #diakopikapnismatos


cnn.gr