Αναστολή δόσεων δανείων και για φυσικά πρόσωπα
Προς «πάγωμα» των δόσεων για τουλάχιστον τρεις μήνες ή και περισσότερο προσανατολίζονται οι τράπεζες εάν χρειαστεί. Το μέτρο θα καλύψει και τις ατομικές επιχειρήσεις.
Σε διευκολύνσεις που θα φτάσουν έως και την αναστολή των δόσεων των στεγαστικών και των καταναλωτικών δανείων για τους συνεπείς δανειολήπτες, προσανατολίζονται οι τράπεζες μετά και τη σύσταση του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα, ο οποίος κάλεσε το τραπεζικό σύστημα να επεκτείνει τα μέτρα ανακούφισης που υιοθέτησε για τα νομικά και για τα φυσικά πρόσωπα.
Το θέμα συζητήθηκε σε τηλεδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες με τη συμμετοχή στελεχών από όλες τις τράπεζες, αλλά και εκπροσώπων από τις εταιρείες διαχείρισης, στην οποία δόθηκε σαφής κατεύθυνση να υπάρξουν γενναία μέτρα ανακούφισης των δανειοληπτών.
Στη σύσκεψη δεν υπήρξαν αποφάσεις για ενιαία αντιμετώπιση καθώς, όπως διαπιστώθηκε, δεν υπάρχει κοινή γραμμή μεταξύ όλων των τραπεζών. Ορισμένες τράπεζες πρότειναν μερική αναστολή δόσεων για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα δύο ή τριών μηνών και έπειτα από λεπτομερή εξέταση όλων των περιπτώσεων, προκειμένου να αποτραπεί ένα οριζόντιο «πάγωμα» που θα ωφελούσε ακόμα και εκείνους που δεν πλήττονται από την κρίση. Στη σύσκεψη διατυπώθηκαν και προτάσεις για πιο γενναίες αποφάσεις αναστολής καταβολής δόσεων για όσο διάστημα διαρκέσει η κρίση και για την πλειοψηφία των δανειοληπτών με εξαίρεση όσους αποδεδειγμένα δεν πλήττονται, π.χ. οι δημόσιοι υπάλληλοι.
Παρά τις επιμέρους πολιτικές οι οποίες θα αποφασιστούν από κάθε τράπεζα ξεχωριστά, αυτό που συμφωνήθηκε είναι ότι θα πρέπει να υπάρξουν αντίστοιχα μέτρα με αυτά που ανακοίνωσε η Ελληνική Ενωση Τραπεζών για τα νομικά και για τα φυσικά πρόσωπα σε ό,τι αφορά τις οφειλές τους από στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια.
Τα μέτρα θα καλύψουν και τις ατομικές επιχειρήσεις, που ούτως ή άλλως εξαιρούνται από τα μέτρα για τα νομικά πρόσωπα που ανακοίνωσε η Ενωση, καθώς και τους ελεύθερους επαγγελματίες.
Κοινός τόπος στη χθεσινή σύσκεψη ήταν ότι τα μέτρα που θα αποφασιστούν και θα ανακοινωθούν τις προσεχείς ημέρες, θα αφορούν τους συνεπείς δανειολήπτες, οι οποίοι πλήρωναν μέχρι τελευταίως τις δόσεις τους κανονικά και επηρεάζονται από την κρίση της πανδημίας. Για όσους ούτως ή άλλως δεν πλήρωναν μέχρι σήμερα, οι τράπεζες θα συνεχίσουν την προσπάθεια των ρυθμίσεων.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι τράπεζες προσανατολίζονται σε «πάγωμα» για τουλάχιστον τρεις μήνες –ή και περισσότερο αν χρειαστεί ανάλογα με τη διάρκεια της κρίσης– των δόσεων των στεγαστικών και καταναλωτικών δανείων (με κεφαλαιοποίηση των τόκων). Το μέτρο δεν θα είναι αναγκαστικά οριζόντιο και θα αποτελέσει αντικείμενο επεξεργασίας από κάθε τράπεζα ξεχωριστά, η οποία θα εξετάσει όλες τις περιπτώσεις των δανειοληπτών που χρήζουν προστασίας και θα εφαρμόσει μέτρα διευκόλυνσης.
Ανοιχτά τα καταστήματα
Τα τραπεζικά καταστήματα, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών, θα παραμείνουν ανοιχτά, αλλά κατόπιν συνεννόησης με την Ελληνική Ενωση Τραπεζών συμφωνήθηκε να προσδιοριστούν οι βασικές καθημερινές συναλλαγές για τις οποίες δεν απαιτείται φυσική παρουσία. Στο πλαίσιο αυτό η ΕΕΤ με ανακοίνωσή της παροτρύνει τους πολίτες να κάνουν αναλήψεις μετρητών μόνο από τα ΑΤΜ, που τροφοδοτούνται, όπως διαβεβαιώνει, ανελλιπώς. Σε ΑΤΜ μπορεί επίσης να γίνεται κατάθεση μετρητών, ενώ για όσους δεν διαθέτουν χρεωστική κάρτα είναι δυνατή η κατάθεση στα Κέντρα Αυτόματων Συναλλαγών (APS). Οσοι δεν διαθέτουν χρεωστική κάρτα μπορούν να την προμηθευτούν άμεσα στα τραπεζικά καταστήματα. Η μεταφορά σε λογαριασμό που τηρεί στην ίδια τράπεζα ο πελάτης ή τρίτος μπορεί να πραγματοποιηθεί μέσω ΑΤΜ ή internet banking.
Σε ό,τι αφορά τις μαζικές πληρωμές εταιρειών, είναι δυνατές χωρίς την υποχρέωση φυσικής παρουσίας στο κατάστημα, μέσω αποστολής αρχείων πληρωμών και internet banking. Είναι δυνατή, χωρίς την υποχρέωση φυσικής παρουσίας του πελάτη, η πληρωμή τρίτων μέσω εναλλακτικών δικτύων (ATM, internet banking) και των ειδικών website πληρωμών που διαθέτουν οργανισμοί και εταιρείες. Τέλος, η πληρωμή των φορολογικών υποχρεώσεων στις κατά τόπους ΔΟΥ είναι εφικτή και χωρίς την έκδοση τραπεζικής επιταγής από κατάστημα τράπεζας, και μπορεί να πραγματοποιηθεί σε Κέντρο Αυτόματων Συναλλαγών, ATM και internet banking.