Αναστολή πληρωμών ΦΠΑ, οφειλών προς εφορία και εισφορών


Το οικονομικό επιτελείο προσανατολίζεται σε ενέσεις ρευστότητας στις επιχειρήσεις, ενδεχομένως και στα νοικοκυριά. Σε κάθε περίπτωση, τα μέτρα αυτά θα πρέπει να αποφασισθούν σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Την πρώτη δέσμη μέτρων για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων του κορωνοϊού ανακοίνωσε χθες η κυβέρνηση. Τα μέτρα αφορούν προς το παρόν τις επιχειρήσεις που έχουν κλείσει με κρατική εντολή για τουλάχιστον δέκα ημέρες. Ωστόσο, εντός του Μαρτίου αναμένεται και δεύτερη δέσμη μέτρων εθνικής εμβέλειας για τις επιχειρήσεις στις οποίες καταγράφεται σημαντική πτώση του τζίρου (ενδεχομένως 25%) χωρίς να έχει επιβληθεί αναστολή λειτουργίας. Αυτό θα γίνει βάσει στοιχείων ανά κλάδο και γεωγραφική περιοχή και οι παρεμβάσεις θα σχετίζονται με την αναστολή πληρωμής φόρων και εισφορών. H τρίτη δέσμη μέτρων θα είναι ενέσεις ρευστότητας στις επιχειρήσεις, ενδεχομένως και στα νοικοκυριά. Σε κάθε περίπτωση τα μέτρα αυτά θα πρέπει να αποφασισθούν, όπως σημειώνουν από την κυβέρνηση, σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Σημειώνεται ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο υποστηρίζει την τόνωση των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων με μετρητά, επιδοτήσεις μισθών και φορολογικές ελαφρύνσεις, κάτι που σημαίνει πάντως ότι θα επηρεαστεί και ο προϋπολογισμός και οι δημοσιονομικοί στόχοι που έχουν τεθεί.

Τα μέτρα που ανακοινώθηκαν χθες αφορούν (πρώτη δέσμη μέτρων) την αναστολή των πληρωμών ΦΠΑ αλλά και δόσεων ρύθμισης πληρωτέων στο τέλος Μαρτίου, για περιοχές όπου επιχειρήσεις έχουν κλείσει με κρατική εντολή για τουλάχιστον 10 ημέρες. Ταυτόχρονα, αναστέλλονται έως 30/6/2020 όλες οι ασφαλιστικές εισφορές και δόσεις κάθε είδους ρύθμισης προς τα ασφαλιστικά ταμεία, πληρωτέες έως 30/3/2020, για περιοχές στις οποίες έχουν επίσης κλείσει οι επιχειρήσεις.

Παράλληλα, και όπως ανέφερε ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, αναστέλλονται οι διοικητικές απαιτήσεις και παρέχεται η δυνατότητα στους εργοδότες ώστε να γίνεται νέα οργάνωση χρόνου εργασίας, πιο γρήγορα και πιο αποτελεσματικά, ενθαρρύνεται η σταδιακή πρόσβαση και προσέλευση των εργαζομένων στους χώρους εργασίας και στα μέσα μαζικής μεταφοράς και διαμορφώνονται οι συνθήκες για εργασία από το σπίτι (τηλεεργασία με μονομερή απόφαση του εργοδότη) στις περιπτώσεις επιχειρήσεων όπου οργανωτικά και τεχνικά είναι εφικτό.

Οπως είπε ο υπουργός Οικονομικών, το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους έχει δημιουργήσει μηχανισμό παρακολούθησης της αγοράς. Με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία της ΑΑΔΕ και των τραπεζών, το οικονομικό επιτελείο συγκεντρώνει σε καθημερινή βάση στοιχεία με στόχο να παρέμβει έγκαιρα, στοχευμένα και αποτελεσματικά στους κλάδους της οικονομίας και στις περιοχές που παρατηρείται σημαντική πτώση της οικονομικής δραστηριότητας.

Προς το παρόν πάντως δεν έχει βρεθεί λύση για τους εργαζομένους οι οποίοι θα τεθούν σε αναγκαστική αργία εξαιτίας της αναστολής λειτουργίας των επιχειρήσεων στις oποίες εργάζονται. Επί της ουσίας δεν έχει βρεθεί ο τρόπος που θα καλυφθούν οι απώλειες αποδοχών. Ανώτατος κυβερνητικός παράγων ανέφερε ότι θα ληφθεί σχετική μέριμνα, επισημαίνοντας ωστόσο ότι όλα αυτά θα αποφασιστούν μετά το Eurogroup της 16ης Μαρτίου. Ενα από τα σενάρια που εξετάζονται είναι η επιδότηση τμήματος των αποδοχών από την κυβέρνηση. Συγκεκριμένα, η επιδότηση θα προβλέπει ποσό ίσο με όσα λαμβάνουν σήμερα οι δικαιούχοι του επιδόματος ανεργίας.

Σύμφωνα με τον ίδιο κυβερνητικό παράγοντα, οι επιπτώσεις στην οικονομία γίνονται ήδη ορατές τονίζοντας ότι στην Αθήνα καταγράφεται πτώση του τζίρου στα ξενοδοχεία κατά 50%, κυρίως εξαιτίας της ματαίωσης πολλών συνεδρίων. Ο ίδιος παράγων φαίνεται να κρατάει μικρό καλάθι για τις αποφάσεις του Eurogroup, σημειώνοντας ότι τις επόμενες έξι ημέρες μπορεί να αλλάξουν πολλά. Ουσιαστικά, θα πρέπει να αλλάξει ο τρόπος που βλέπουν οι χώρες του Βορρά τις επιπτώσεις του κορωνοϊού στην οικονομία.

Ειδικότερα, το πακέτο ενίσχυσης της οικονομίας περιλαμβάνει τις ακόλουθες παρεμβάσεις:

1. Πρόσθετες δράσεις προς την κατεύθυνση ενημέρωσης των πολιτών για τη δυνατότητα μείωσης της απευθείας και άμεσης επαφής τους με τις δημόσιες αρχές, μέσω της διενέργειας ηλεκτρονικών συναλλαγών.

2. Πρωτοβουλίες ενίσχυσης του συστήματος δημόσιας υγείας με έκτακτες δαπάνες (έξοδα μισθοδοσίας, εξοπλισμό ΜΕΘ, φάρμακα, υγειονομικό υλικό, δαπάνες για καθαριότητα και φύλαξη, μεταφορά και ανάλυση δειγμάτων και οτιδήποτε άλλο απαιτηθεί). Ηδη ενισχύθηκε ο προϋπολογισμός του υπουργείου Υγείας με 15 εκατ. ευρώ, για την προμήθεια αναγκαίου υγειονομικού υλικού.

3. Αναστολή φόρων και εισφορών σε επιχειρήσεις που έχει ανασταλεί η λειτουργία για περισσότερες από 10 ημέρες:

• Αναστολή πληρωμής ΦΠΑ, πληρωτέου τέλος Μαρτίου, για 4 μήνες, σε κλάδους και περιοχές όπου διακόπτεται η οικονομική δραστηριότητα της επιχείρησης.

• Αναστολή πληρωμής βεβαιωμένων οφειλών προς τις ΔΟΥ, καθώς επίσης και των δόσεων ρυθμίσεων τμηματικής καταβολής βεβαιωμένων οφειλών, πληρωτέων τέλος Μαρτίου, για 4 μήνες.

• Aναστέλλονται έως τις 30/6/2020 όλες οι ασφαλιστικές εισφορές και δόσεις κάθε είδους ρύθμισης προς τα ασφαλιστικά ταμεία, πληρωτέες έως 30/3/2020.

4. Πρωτοβουλίες σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ώστε να αναληφθούν εγκαίρως συντονισμένες ευρωπαϊκές δράσεις. Πρωτοβουλίες που πρέπει να εξαιρεθούν –ως προς τις σχετικές δημοσιονομικές επιπτώσεις– από το υφιστάμενο πλαίσιο, με την ευελιξία που προβλέπεται σε έκτακτες περιστάσεις από τους ευρωπαϊκούς κανόνες.

kathimerini.gr