Αναταράξεις για μεταχρονολογημένες επιταγές (τετ)
Αναταράξεις προκαλεί στην αγορά η απόφαση της κυβέρνησης να μεταθέσει τη λήξη και την πληρωμή των επιταγών κατά 75 ημέρες, καθώς ήδη διαπιστώνονται σοβαρές παρενέργειες. Το μέτρο ανακοινώθηκε την περασμένη Παρασκευή και ήδη υπάρχουν έντονες αντιδράσεις επιχειρήσεων που σημειώνουν ότι το μέτρο δημιουργεί ταμειακή ασφυξία ειδικά για όσες επιχειρήσεις έχουν ήδη προπληρώσει τα εμπορεύματα ή τις πρώτες ύλες στους προμηθευτές τους.
Εκτός από τις εισαγωγικές επιχειρήσεις που αγοράζουν τοις μετρητοίς προϊόντα ή πρώτες ύλες από το εξωτερικό, το μέτρο επηρεάζει και τις επιχειρήσεις που προμηθεύουν το εμπόριο με ελληνικά προϊόντα. Οι επιχειρήσεις αυτές πληρώνονται κατά κανόνα με μεταχρονολογημένες επιταγές και η μετάθεση της λήξης αυτών των επιταγών επεκτείνει την πίστωση των 3 ή 6 μηνών, που παρέχουν στους εμπόρους, κατά επιπλέον 2,5 μήνες.
Η εξαγγελία της κυβέρνησης έχει προκαλέσει ακόμη μία σοβαρή παρενέργεια, καθώς σύμφωνα με στοιχεία από την αγορά, πολλές επιχειρήσεις έσπευσαν να εκμεταλλευθούν την παράταση των 2,5 μηνών, τραβώντας τη ρευστότητα που είχαν στους λογαριασμούς τους, έτσι ώστε οι κομιστές των επιταγών αυτών να μην μπορέσουν να τις εισπράξουν.
Το πρόβλημα παραδέχθηκε σε δηλώσεις του χθες ο υπουργός Ανάπτυξης Αδωνις Γεωργιάδης σημειώνοντας ότι η παράταση για 75 ημέρες της λήξης της προθεσμίας πληρωμής των επιταγών «δημιουργεί σε ορισμένες επιχειρήσεις, κυρίως εξαγωγικού χαρακτήρα, μεγάλο πρόβλημα ρευστότητας, όπως στην πληρωμή των υποχρεώσεών τους στούς προμηθευτές τους του εξωτερικού». Ο κ. Γεωργιάδης έκανε λόγο για απολύτως αντιληπτό πρόβλημα και προανήγγειλε ότι θα υπάρξει διέξοδος απολύτως θεσμοθετημένη «μέσω του τραπεζικού συστήματος, για τη διευκόλυνση της αποπληρωμής των επιταγών αυτών, έτσι ώστε να συνεχίσει απρόσκοπτα η λειτουργία των επιχειρήσεων και ο εφοδιασμός των ελληνικών επιχειρήσεων με πρώτες ύλες και με προμήθειες από το εξωτερικό».
Να σημειωθεί ότι η πράξη νομοθετικού περιεχομένου για την παράταση στην πληρωμή των επιταγών δεν έχει εκδοθεί και άρα το μέτρο δεν έχει τεθεί σε ισχύ ακόμη. Εν αναμονή των αποφάσεων, ο υπουργός Ανάπτυξης κάλεσε τους εκδότες των επιταγών, εάν τα οικονομικά τους το επιτρέπουν, να συνεχίσουν απρόσκοπτα τις πληρωμές.
Στο μέτρο της παράτασης αντιδρούν και συγκεκριμένοι κλάδοι όπως ο κλάδος της ακτοπλοΐας, καθώς και αυτός των πρατηρίων καυσίμων, σε ανακοίνωση του οποίου επισημαίνεται ότι συνιστά οικονομική καταστροφή για όσες επιχειρήσεις έχουν προπληρώσει τα εμπορεύματα και μάλιστα εδώ και αρκετούς μήνες και έχουν στα συρτάρια τους μεταχρονολογημένες επιταγές.
Για μια ακτοπλοϊκή επιχείρηση σημαίνει πως η μεταφορά φορτηγού που έγινε τον Ιανουάριο θα πληρωθεί τον Ιούλιο και η μεταφορά που γίνεται σήμερα θα πληρωθεί, καλώς εχόντων των πραγμάτων, τον Οκτώβριο. Είναι αδύνατον για τις ακτοπλοϊκές που είχαν οριακό ισοζύγιο λειτουργικών εξόδων – εσόδων να μπορέσουν να αντέξουν, με δεδομένη την ανάγκη συνεχούς εφοδιασμού με καύσιμα.