Ανεπαρκή τα μέτρα του Eurogroup, λέει το οικονομικό επιτελείο

Τη σαφή προτίμηση της κυβέρνησης στη λύση του ευρωομολόγου έναντι της προληπτικής πιστωτικής γραμμής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕCCL), την οποία προέκριναν προχθές οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης προκειμένου να αμυνθούν οι οικονομίες της Ευρώπης στο πλήγμα που επιφέρει ο κορωνοϊός, διαμηνύει το οικονομικό επιτελείο.

H υπογραφή του Κυρ. Μητσοτάκη μεταξύ των ηγετών των 9 κρατών-μελών της Ευρωζώνης που τάσσονται υπέρ του ομολόγου κορώνας, ενός ευρωομολόγου με κάθε έννοια, δείχνει την επιλογή της. Σύμφωνα με πηγές του οικονομικού επιτελείου, η λύση της ΕCCL μειονεκτεί ως προς τα εξής σημεία: 1. Οι πόροι που προβλέπονται, ίσοι με το 2% του ΑΕΠ των χωρών της Ευρωζώνης, είναι ανεπαρκείς σε σχέση με το μέγεθος του προβλήματος. 2. Με τα σημερινά δεδομένα, η ECCL χορηγείται υπό την προϋπόθεση εκπλήρωσης συγκεκριμένων όρων, τα γνωστά μας μνημόνια, που ασφαλώς δεν θα είναι ευπρόσδεκτα σε τέτοιους καιρούς από πολλά κράτη-μέλη, ιδίως καθώς το ποσό δεν είναι σημαντικό. Ωστόσο, η Ευρώπη έδειχνε ακόμη και χθες πως δυσκολεύεται να κάνει το σημαντικό αυτό βήμα, που θα πιστοποιούσε, σύμφωνα με αναλυτές, την απόφασή της να προχωρήσει ενωμένη στο μέλλον. Το γεγονός ότι η Ελλάδα συντάσσεται με την άποψη υπέρ του ομολόγου κορώνας, ωστόσο, δεν σημαίνει ότι θα επιδιώξει να διαφοροποιηθεί από το γενικό σύνολο. Το σημαντικό που κέρδισε σε αυτή την κρίση είναι η ένταξή της στις  ίδιες αποφάσεις που ισχύουν για όλους, και αυτή την επιστροφή της στην κανονικότητα θέλει να τη διατηρήσει. Στο πλαίσιο αυτό, εξηγούν πηγές, σε περίπτωση που οι άλλες χώρες καταφύγουν στην ECCL, ίσως είναι σκόπιμο να κάνει το ίδιο και η Ελλάδα, ακόμη κι αν δεν το έχει άμεσα ανάγκη, δεδομένου ότι διαθέτει και το «μαξιλάρι» ρευστότητας, ύψους 31 δισ. ευρώ.

Επί της ουσίας, στη φάση αυτή, πηγές της αγοράς ομολόγων σημειώνουν ότι η Ελλάδα ξεκινάει από καλύτερη βάση σε σχέση με άλλες χώρες, δεδομένου ότι ο σχεδιασμός της προέβλεπε ένα πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ, ενώ διαθέτει και ένα «μαξιλάρι» ασφαλείας 31 δισ. ευρώ και οι δανειακές της ανάγκες για φέτος είναι περιορισμένες. Ετσι, ακόμη κι αν –λόγω κορωνοϊού– μηδενιστεί το πρωτογενές της πλεόνασμα (7 δισ. ευρώ), τα έσοδα από ιδιωτικοποιήσεις (1,5 δισ.) και δεν ξαναβγεί φέτος στις αγορές (απ’ όπου θα έπαιρνε άλλο ένα 1,5 δισ., με βάση τον σχεδιασμό), οι ανάγκες της για φέτος θα είναι 10 δισ. Μπορεί να τα πάρει, αν θέλει, από το «μαξιλάρι» ρευστότητας, αφού από τα 31 δισ., που διαθέτει, μόνο τα 15 δισ. είναι δεσμευμένα.

Εν τω μεταξύ, όμως, οι συνθήκες επιδεινώνονται μέρα με τη μέρα. Ο υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας μίλησε προχθές για ύφεση, ενώ λίγες ημέρες πριν αναφερόταν σε μηδενική ανάπτυξη. «Η κρίση είναι βαθιά, θα γίνει βαθύτερη και η οικονομία θα γυρίσει, σύμφωνα με τις σημερινές προβλέψεις, σε ύφεση το 2020. Θα είναι όμως παροδική. Ωστόσο, η ζημία στην οικονομία, βραχυπρόθεσμα, είναι σημαντική και θα διευρυνθεί. Ο πλούτος της χώρας θα συρρικνωθεί». Σύμφωνα με πληροφορίες, στο οικονομικό επιτελείο προβλέπουν ότι η ύφεση θα διαμορφωθεί στο 2%-3% το 2020. Επισημαίνουν ότι το πλεονέκτημα της χώρας είναι ότι πήρε νωρίς μέτρα, αλλά το μειονέκτημα είναι ότι εξαρτάται πολύ από τον τουρισμό.

kathimerini.gr