Άγγελος Συρίγος: Μιλά για την εμπόλεμη κατάσταση στη Μέση Ανατολή


Καζάνι που βράζει είναι η Μέση Ανατολή με τον φόβο γενικευμένης σύρραξης να είναι ορατός.

Το απόγευμα της Πέμπτης 15/08 ολοκληρώθηκε ο πρώτος γύρων των συνομιλιών για την κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας, οι οποίες λαμβάνουν χώρα στην Ντόχα του Κατάρ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ισραηλινή αποστολή φαίνεται ότι μετά και από πιέσεις που δέχεται από την πλευρά των ΗΠΑ, θα παραμείνει για μία ακόμα ημέρα τουλάχιστον στο Κατάρ, προκειμένου να συνεχιστούν και σήμερα Παρασκευή οι διαπραγματεύσεις.

Ο Άγγελος Συρίγος, βουλευτής ΝΔ, μίλησε για την κατάσταση που επικρατεί.

«Υπάρχει μία πρόταση από τον Μάιο που προβλέπει το σχέδιο, το οποίο εξελίσσεται σε 3 φάσεις. Στην πρώτη φάση θα ανταλλάσσουν τους εναπομείναντες κρατούμενοι όμηροι της Χαμάς(115 άτομα, με τα 40 να εκτιμάται πως είναι νεκροί), με τους Παλαιστίνιους που έχουν συλλάβει οι ισραηλινές δυνάμεις. Στη δεύτερη φάση θα αρχίσει η σταδιακή αποχώρηση των δυνάμεων από σημεία της Γάζας και στην τρίτη φάση, θα συζητήσουν οι δύο πλευρές πώς θα μπει σε μία προσωρινή κυβέρνηση η Λωρίδα της Γάζας. Οι διαφορές των δύο είναι σοβαρότατες και ως προς το ποιος θα έχει τον έλεγχο της περιοχής. Όλα αυτά γίνονται υπό το φως του Ιράν, όλοι έχουν κατά νου πώς θα αποφευχθεί η επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ. Εάν υπάρξει συμφωνία καταπαύσεως του πυρός, η εκτίμησή μου είναι πως το Ιράν θα αποφύγει να χτυπήσει το Ισραήλ. Εάν δεν υπάρξει συμφωνία το Ιράν θα χτυπήσει»

Όπως εξήγησε μάλιστα, το ότι δεν έχει χτυπήσει το Ιράν είναι επειδή μπορεί ακόμα να πιέσει με την απειλή.

«Οι διαπραγματευτές της Χαμάς βρίσκονται στην Ντόχα αλλά δεν έχουν συμμετέχουν σε αυτές τις διαπραγματεύσεις. Το ερώτημα είναι εάν θέλουν οι δύο πλευρές να υπάρξει εκεχειρία. Η Χαμάς δεν ΄κόβεται’ πολύ για εκεχειρία σε αυτή τη φάση γιατί ευελπιστεί πως θα μπει το Ιράν ενώ και κάποιοι από το Ισραήλ δεν ενδιαφέρονται για εκεχειρία γιατί θέλουν να τους δοθεί η ευκαιρία να χτυπήσει το Ιράν, ώστε να χτυπήσουν και αυτοί τις πυρηνικές εγκαταστάσεις του πριν αποκτήσει πυρηνική βόμβα».



Πηγή