Ανήσυχη μαύρη τρύπα στο κέντρο του γαλαξία
Απεικόνιση της γιγάντιας μαύρης τρύπας, που βρίσκεται σε απόσταση 26.000 ετών φωτός από τη Γη.
«Πεινασμένη» εμφανίζεται να είναι η τεράστια μαύρη τρύπα στο κέντρο του γαλαξία μας. Οι αστρονόμοι που παρακολουθούν το γιγάντιο αστρικό σώμα, γνωστό ως Τοξότης Α*, διαπίστωσαν ότι το τελευταίο έτος η μαύρη τρύπα «καταναλώνει» τη γύρω της ύλη με πρωτοφανείς ρυθμούς.
«Δεν έχουμε ξαναδεί κάτι τέτοιο στα 24 χρόνια που μελετούμε την τεράστια μαύρη τρύπα. Συνήθως, είναι ήσυχη. Δεν γνωρίζουμε τiπροκάλεσε την τελευταία της δραστηριότητα», λέει η καθηγητής Φυσικής και Αστρονομίας Αντρια Γκεζ, του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιαw, στο Λος Αντζελες, μιλώντας στην εφημερίδα The Guardian. Σε πρόσφατη έρευνα, η επιστημονική ομάδα ανέλυσε περισσότερες από 13.000 παρατηρήσεις της μαύρης τρύπας από το 2003 μέχρι σήμερα. Παρότι δεν φαίνεται στις απεικονίσεις, καθώς λειτουργεί σαν «παγίδα» φωτός, είναι δυνατόν να καταγραφεί η ραδιενέργεια από τα αέρια και τη σκόνη στα όρια του «ορίζοντα γεγονότος», προτού αυτά απορροφηθούν από την οπή.
Η επιστημονική ομάδα διαπίστωσε ότι, στις 13 Μαΐου, η περιοχή γύρω από το χείλος της μαύρης τρύπας ήταν δύο φορές φωτεινότερη από ό,τι κατά τη διάρκεια προηγούμενων παρατηρήσεων. Χάρη στη μέθοδο της ολογραφίας, οι επιστήμονες συνέκριναν πρόσφατες παρατηρήσεις με εκείνες της δεκαετίας του 1990, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι τα σημερινά επίπεδα φωτεινότητας είναι πρωτοφανή. «Το μεγάλο ερώτημα είναι εάν η τρύπα εισέρχεται σε νέα φάση ή εάν η πρόσφατη δραστηριότητα οφείλεται απλώς σε μεγάλη μάζα αερίου, που απορροφήθηκε ξαφνικά», σημειώνει ο αστρονόμος Μαρκ Μόρις.
Μια επιστημονική υπόθεση θέλει τη μαύρη τρύπα να ενισχύει τη δραστηριότητά της εξαιτίας της προσέγγισης του άστρου S0-2 κατά τη διάρκεια του περυσινού καλοκαιριού και ότι μεγάλος όγκος αερίων από το άστρο έφθασαν φέτος στην τρύπα και απορροφήθηκαν από αυτήν. Αλλη πιθανότητα αφορά την παρουσία αστρικού αντικειμένου, που αποτελείται από δίδυμα άστρα, με ονομασία G2, το οποίο προσέγγισε το 2014 τη μαύρη τρύπα. Είναι, λοιπόν, πιθανό, η βαρυτική έλξη της τρύπας να αφαίρεσε το εξωτερικό περίβλημα αερίων του G2. Η τρύπα βρίσκεται σε απόσταση 26.000 ετών φωτός από τη Γη και δεν απειλεί τον πλανήτη μας.