Αντιδράσεις στην Ελλάδα για τη στάση της Σιλιάνοφσκα – «Άδειασμα» της προέδρου στη Βόρεια Μακεδονία


Πληθαίνουν οι αντιδράσεις εντός και εκτός Βόρειας Μακεδονίας για την προσχηματική επίκληση της νέας προέδρου της χώρας στο δικαίωμα της αυτοδιάθεσης για να δικαιολογήσει την ορκωμοσία της αποκαλώντας τη χώρα της σκέτο Μακεδονία.

Μετά τον πρωθυπουργό αυστηρό μήνυμα στην κα Σιλιάνοφσκα απέστειλε και ο υπουργός Εξωτερικών.

«Δεν είναι θέμα αυτοδιάθεσης του κάθε αξιωματούχου είναι ένα θέμα τήρησης των συμφωνημένων και προς αυτή την κατεύθυνση θα δράσει η ελληνική κυβέρνηση», ανέφερε ο κος Γεραπετρίτης.

Η κα Σιλιάνοφσκα επικρίνεται έντονα και από ανώτατους πολιτικούς παράγοντες, όπως ο υπουργός Δικαιοσύνης ο οποίος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να κριθεί αντισυνταγματική η ορκωμοσία της της νέας προέδρου.

«Μπορεί να προσφύγουμε στο Συνταγματικό Δικαστήριο γιατί, αν έχουμε ένα τέτοιο προηγούμενο, ενδέχεται να υπάρξουν στο μέλλον άτομα από τις άλλες κοινότητες που θα θέλουν να παρουσιαστούν ως μεγαλύτεροι πατριώτες», είπε ο υπουργός Δικαιοσύνης Βόρειας Μακεδονίας Κρέναρ Λόγκα.

Να φέρει άμεσα τα πρωτόκολλα της Συμφωνίας των Πρεσπών στη Βουλή καλεί επίμονα η αξιωματική αντιπολίτευση.

«Η στιγμή της θείας δίκης έχει φτάσει καλό θα ήταν ο κ. Μητσοτάκης να έλεγε και μια συγγνώμη. Κύριε Μητσοτάκη αν κάνει ζημιά στην Ελλάδα η ΣτΠ φορέστε την περικεφαλαία σας και πηγαίνετε να την ακυρώσετε όπως έχετε επί προεκλογικά αλλιώς είναι καλή η συμφωνία», είπε ο Στέφανος Κασσελάκης.

Η κυβέρνηση απαντά κατηγορηματικά ότι δεν θα απεμπολήσει το διαπραγματευτικό της χαρτί τώρα που η Συμφωνία των Πρεσπών αμφισβητείται στη γειτονική χώρα και δεν φτιαχτεί μηχανισμός παρακολούθησης τήρησης των συμφωνηθέντων.

Η Ντόρα Μπακογιάννη πάντως παραδέχτηκε ότι τα πρωτόκολλα θα μπορούσαν να είχαν κυρωθεί ωστόσο εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στον κ. Κασσελάκη και το ΣΥΡΙΖΑ.

«Το ποιοι είναι «ρεμπεσκέδες» και ποιοι όχι, το αποκάλυψε η ίδια η κ. Μπακογιάννη, στη συνέντευξή της στον ΣΚΑΪ, όταν παραδέχτηκε την πενταετή, σκόπιμη, κωλυσιεργία της κυβέρνησης και του κόμματος της σε ό,τι αφορά την κύρωση των τριών μνημονίων που απορρέουν από τη Συμφωνία των Πρεσπών», σχολίασε ο ΣΥΡΙΖΑ.

«Και η συμφωνία ήταν κουτσή αλλά και δεν υπήρχε μηχανισμός που ελέγχει την εφαρμογή της. Μπήκαν στο ΝΑΤΟ, άρα το ένα τους πόδι το βάλανε μέσα, μένει μόνο η ευρωπαϊκή προοπτική. Ποιος είναι ο μηχανισμός ελέγχου της συμφωνίας, το να κάνει κάποια δήλωση η κα. Φον Ντερ Λάιεν. Μα σοβαρά μιλάμε τώρα;», είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης.

«Είχα πει θα μείνει σκέτο Μακεδονία. γιατί αυτή η συμφωνία δεν έλυνε ουσιαστικά ζητήματα στο περιεχόμενό της και για τα ζητήματα του αλυτρωτισμού. Έγινε μόνο και μόνο για να ενταχθεί η γειτονική χώρα στο ΝΑΤΟ», δήλωσε ο γ.γ. του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας.

«Μία είναι η λύση: να ακυρωθεί τώρα η προδοτική Συμφωνία των Πρεσπών, διαφορετικά να φέρουν τώρα στην Βουλή τα πρωτόκολλα των μνημονίων με τα Σκόπια και να τα καταψηφίσουμε όλοι μαζί. Αλλιώς, ο σωβινισμός των Σκοπιανών θα τρέφεται από την κυβέρνηση, το ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΡΙΖΑ», είπε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος.

«Επειδή ο κ. Μητσοτάκης αρέσκεται στο να προβάλλεται ως διεθνής παίκτης τελικά σε αυτό το θέμα συμφωνεί με τους διεθνείς εταίρους και συμμάχους της χώρας ή με το εθνικιστικό VMRO η στάση του οποίου έχει καταδικαστεί από την ΕΕ μέχρι τις ΗΠΑ;», ανέφερε η Νέα Αριστερά.

Πιέσεις στην πρόεδρο Σιλιάνοφσκα ασκεί και ο πρώην πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας Ζόραν Ζάεφ, ο οποίος μετά την επικοινωνία που είχε με τον Αλέξη Τσίπρα θα αναλάβει με τον πρώην πρωθυπουργό της Ελλάδας κοινές πρωτοβουλίες για τη διαφύλαξη και πιστή εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών.



Πηγή