Αντιπαράθεση για το δημοσιονομικό κενό

Διαξιφισμούς εξακολουθούν να πυροδοτούν τα πεπραγμένα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ στον οικονομικό τομέα. Ο υφυπουργός Οικονομικών, Θόδωρος Σκυλακάκης, επιμένει στο ύψος του δημοσιονομικού κενού που παρέλαβε η κυβέρνηση ΝΔ, απαντώντας στον Γ. Χουλιαράκη ο οποίος είχε νωρίτερα διατυπώσει τις δικές του (τέσσερις) ενστάσεις επί του κυβερνητικού επιχειρήματος.

Στην ανακοίνωσή το ο κ. Σκυλακάκης αναφέρει:

«Όταν ανέλαβα την ευθύνη του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους το πρώτο που ρώτησα τις υπηρεσίες ήταν να με ενημερώσουν γραπτώς για τις εκτιμήσεις τους σχετικά με το δημοσιονομικό χώρο για το 2019 και το 2020. Στις 10 Ιουλίου 2019 οι υπηρεσίες εκτίμησαν γραπτώς ότι υπήρχε δημοσιονομικό κενό 396 εκατ. ευρώ για το 2019 και 1.080 εκατ. ευρώ για το 2020. Ακολούθησε αλλαγή Κυβέρνησης, αλλαγή πολιτικής και αλλαγή δημοσιονομικών αποτελεσμάτων. Καταλαβαίνω ότι η πραγματικότητα αυτή δεν αρέσει στον κ. Χουλιαράκη και στον ΣΥΡΙΖΑ όμως η πραγματικότητα δεν αλλάζει επειδή δεν μας αρέσει».

Απαντώντας στις αιτιάσεις της κυβέρνησης ότι παρέλαβε δημοσιονομικό κενό 396 εκατομμυρίων ευρώ ή 0,2% του ΑΕΠ μετά τις εκλογές, ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης ανέφωερε, ότι παρά το σχετικό αίτημα που έχει υποβάλει από χθες ο ΣΥΡΙΖΑ, «ο αρμόδιος υφυπουργός δεν δέχθηκε να ζητήσει από τις υπηρεσίες του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους να προχωρήσουν στην εκτίμηση του δημοσιονομικού κενού»

Ζήτησε μάλιστα «τη συνδρομή του Ελληνικού Δημοσιονομικού Συμβουλίου και του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής, ώστε, ως ανεξάρτητες αρχές, να γνωμοδοτήσουν για την πορεία εκτέλεσης του Προϋπολογισμού κατά το χρόνο παράδοσης τον Ιούλιο του 2019, με στόχο την προστασία της συζήτησης γύρω από την πορεία των δημοσίων οικονομικών της χώρας από μικροπολιτικές σκοπιμότητες».

Στην ανακοίνωσή του, ο κ. Χουλιαράκης απαντά με τέσσερα σημεία στους «ισχυρισμούς της ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών, καθώς και πλήθους βουλευτών της πλειοψηφίας, πως η απελθούσα κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ παρέδωσε δημοσιονομικό κενό της τάξης των 396 εκ. ή 0.2 τοις εκατό του ΑΕΠ», επισημαίνοντας μεταξύ άλλων ότι το κυβερνητικό επιχείρημα  «στηρίζεται σε προσωρινές προβλέψεις δημοσιονομικών μεγεθών της 10ης Ιουλίου, οι οποίες διορθώθηκαν-αναθεωρήθηκαν το αμέσως επόμενο διάστημα (όπως συχνά συμβαίνει στην εκτίμηση δημοσιονομικών μεγεθών υπό συνθήκες αβεβαιότητας) γεγονός που το υπουργείο Οικονομικών επέλεξε να αποσιωπήσει»

kathimerini.gr