Αντίστροφη μέτρηση για την αύξηση εισοδημάτων – Οι 3 + 1 κυβερνητικές παρεμβάσεις
Σε τέσσερις άξονες αναμένεται να κινηθεί η προσπάθεια για βελτίωση των εισοδημάτων στα ελληνικά νοικοκυριά που πλήττονται από την μεγάλη αύξηση του κόστους ζωής, αποτέλεσμα του πληθωρισμού και της ενεργειακής κρίσης.
Ειδικότερα, το υπουργείο Οικονομικών επεξεργάζεται διάφορα σενάρια, τα οποία ανάλογα με το δημοσιονομικό χώρο που θα διαμορφωθεί το επόμενο διάστημα κάποια εξ αυτών πρόκειται να υλοποιηθούν.
Οι τρεις πρώτες παρεμβάσεις αφορούν, στην αύξηση των συντάξεων κατά 7,75%, που θα εφαρμοστεί ήδη από την ερχόμενη εβδομάδα με τις πληρωμές για τον μήνα Φεβρουάριο, την αύξηση του κατώτατου μισθού από την 1η Απριλίου, καθώς και το Market Pass.
Ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας επιβεβαίωσε ότι εξετάζεται μια ακόμη παρέμβαση χωρίς ωστόσο να αποκαλύψει περί τίνος πρόκειται.
Οι οριστικές αποφάσεις για την τέταρτη αυτή παρέμβαση αναμένεται να ληφθούν στα μέσα Μαρτίου και αφού προηγηθεί η δημοσιοποίηση των στοιχείων για την πορεία των εσόδων, αλλά και την ανάπτυξη του 2022 και η υλοποίησή τους θα έρθει λίγο πριν το Πάσχα.
Ας δούμε αναλυτικά ποιες είναι αυτές οι δράσεις, η υλοποίηση των οποίων ξεκινάει από την άλλη εβδομάδα και εκτιμάται ότι σε ένα βαθμό θα φέρει αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος:
Αύξηση συντάξεων
Οι συνταξιούχοι που περιλαμβάνονται στον κατάλογο των 1,72 εκατ. ασφαλισμένων, που είναι δικαιούχοι, θα δουν αυξήσεις στις νέες απολαβές από αυτόν τον μήνα. Τονίζεται ότι η αύξηση που θα καταβληθεί τον Ιανουάριο (για τις συντάξεις Φεβρουαρίου) θα είναι διπλή, καθώς θα λάβουν αναδρομικά την αύξηση για τις συντάξεις Ιανουαρίου. Να σημειωθεί ότι η συντριπτική πλειονότητα των συνταξιούχων θα δει τις αυξήσεις μέσα στην επόμενη εβδομάδα, όπου και καταβάλλονται οι συντάξεις.
Κατώτατος μισθός
Οι σχετικές διαδικασίες διαβούλευσης μεταξύ των κοινωνικών εταίρων έχουν ήδη ξεκινήσει και με βάση το χρονοδιάγραμμα ο υπουργός Εργασίας θα ανακοινώσει την πρότασή του στα μέσα Μαρτίου. Οι πληροφορίες θέλουν τον νέο κατώτατο μισθό να διαμορφώνεται στην περιοχή των 751 ευρώ, ενώ κάποιοι δεν αποκλείουν να ανέλθει και στα 780 ευρώ καλύπτοντας το σύνολο του πληθωρισμού, στα επίπεδα που διαμορφώθηκε το 2022.
Market Pass
Οι αιτήσεις για την χορήγηση του σχετικού επιδόματος θα ξεκινήσουν στις αρχές Φεβρουαρίου και η πληρωμή του στο τέλος του ίδιο μήνα.
Το ανώτερο ποσό που θα λάβει ένα νοικοκυριό θα είναι 600 ευρώ για το εξάμηνο και το χαμηλότερο 132 ευρώ (δηλαδή 22 έως 100 ευρώ τον μήνα). Δικαιούχοι του νέου αυτού μέτρου θα είναι περίπου 8,4 εκατ. νοικοκυριά που αντιστοιχεί και στο 85% του συνόλου. Το μηνιαίο όριο αγορών για ένα άτομο είναι 220 ευρώ. Ποσό που θα αυξάνεται με επιπλέον 100 ευρώ για κάθε άλλο μέλος και έως τα 1.000 ευρώ αγορών. Τα χρήματα αυτά θα πιστωθούν σε ηλεκτρονική κάρτα, όπως για παράδειγμα το fuel pass, ενώ εναλλακτικά όσοι το επιθυμούν θα μπορούν να γίνεται η πίστωση σε τραπεζικό λογαριασμό, αλλά σε αυτή την περίπτωση θα πιστώνεται το 80% του ποσού που δικαιούται κάθε νοικοκυριό.
Επίσης ανοικτό είναι το ενδεχόμενο να υπάρξει και μία ακόμη παρέμβαση στήριξης της κοινωνίας μέσα στο επόμενο διάστημα. Αυτό θα εξαρτηθεί από τον δημοσιονομικό χώρο που θα προκύψει, αφενός από την καλύτερη πορεία της οικονομίας και των εσόδων, αλλά και από την πτώση των τιμών σε φυσικό αέριο και ρεύμα, κάτω από τα επίπεδα με βάση τα οποία έχει συνταχθεί ο προϋπολογισμός.
Όπως χαρακτηριστικά τόνισε πρόσφατα ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας «εάν υπάρξει δημοσιονομικός χώρος και όσο θα δημιουργείται δημοσιονομικός χώρος, αυτός πράγματι, θα επιστρέφει στην κοινωνία στο σύνολό του, με κοινωνικά κριτήρια, όπως έχουμε αποδείξει μέχρι σήμερα», ενώ σημείωσε ότι «όπως κινείται σήμερα η ελληνική οικονομία, θα δημιουργηθεί δημοσιονομικός χώρος το 2023».