Από ποια κράτη θα δέχεται τουρίστες η χώρα μας και πώς έγινε η επιλογή


Στη λίστα με τις 29 χώρες θα προστεθούν από την 1η Ιουλίου και άλλες ανάλογα και με την πρόοδό τους στην καταπολέμηση της πανδημίας.

Μόνο 12 από τις συνολικά 29 χώρες από τις οποίες η Ελλάδα θα δέχεται ταξιδιώτες, αρχής γενομένης τη 15η Ιουνίου, περιλαμβάνονται στις χώρες με τα μεγαλύτερα ταξιδιωτικά έσοδα του ελληνικού τουρισμού. Πρέπει να υπογραμμιστεί ότι στην αρχική λίστα των 29 χωρών, από τις πέντε μεγάλες αγορές της Ελλάδας που έφεραν έσοδα άνω του 1 δισεκατομμυρίου η καθεμία το 2019, περιλαμβάνεται μόνο η Γερμανία. Ειδικότερα, δεν περιλαμβάνονται, όπως ήταν αναμενόμενο, οι Ιταλία, Γαλλία, ΗΠΑ και Ηνωμένο Βασίλειο.

Αναλυτικά, η λίστα των χωρών περιλαμβάνει τις Αλβανία, Αυστραλία, Αυστρία, Βόρεια Μακεδονία, Βουλγαρία, Γερμανία, Δανία, Ελβετία, Εσθονία, Ιαπωνία, Ισραήλ, Κίνα, Κροατία, Κύπρο, Λετονία, Λίβανο, Λιθουανία, Μάλτα, Μαυροβούνιο, Νέα Ζηλανδία, Νορβηγία, Νότια Κορέα, Ουγγαρία, Ρουμανία, Σερβία, Σλοβακία, Σλοβενία, Τσεχία και Φινλανδία.

Αθροιστικά, οι 12 από αυτές τις 29 χώρες, για τις οποίες ανοίγουν τα ελληνικά σύνορα από τα μέσα Ιουνίου, έφεραν το 2019 στην Ελλάδα 6,1 δισεκατομμύρια ευρώ. Φυσικά, ένα μέρος μόνο από αυτά τα έσοδα αναμένεται να εισρεύσει φέτος στη χώρα, καθώς αφενός το δεύτερο τρίμηνο –που αντιστοιχεί περίπου στο 25% των ετήσιων εσόδων– ήταν πρακτικά μηδενικό, ενώ για το υπόλοιπο του έτους η ζήτηση από αυτές τις χώρες αναμένεται να είναι χαμηλότερη, από 30% έως και 70% περίπου. Εκπληξη αποτέλεσε σε αρκετούς η συμπερίληψη στη λίστα με τις επιτρεπόμενες χώρες της Κίνας –αν και οι επιδημιολογικές επιδόσεις της είναι από τις βέλτιστες διεθνώς– αλλά και της Αυστραλίας. Επίσης, απογοήτευση προκάλεσε σε αρκετούς ξενοδόχους που είχαν ανοίξει την αγορά αυτή ο αποκλεισμός, τουλάχιστον προσώρας, της Πολωνίας. Υπενθυμίζεται ότι η Πολωνία το 2019 έστειλε στην Ελλάδα 851.000 τουρίστες, που δαπάνησαν 416 εκατ. ευρώ.

Η λίστα με τις 29 χώρες που από τις 15 Ιουνίου ανοίγουν τα σύνορα για τουρίστες με αεροπορικές πτήσεις προς Αθήνα και Θεσσαλονίκη διαμορφώθηκε ύστερα από μελέτη του επιδημιολογικού προφίλ των χωρών προέλευσης των ταξιδιωτών και αφού ελήφθησαν υπόψη οι ανακοινώσεις του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Ασφάλειας Αεροπορίας καθώς και η σχετική εισήγηση της ελληνικής επιτροπής λοιμωξιολόγων. Στους επισκέπτες από αυτές τις χώρες θα πραγματοποιείται μόνο δειγματοληπτικός έλεγχος με τεστ και δεν θα υπάγονται σε καραντίνα. Για όλες τις άλλες χώρες εξακολουθούν να ισχύουν οι υπάρχοντες κανόνες, που προβλέπουν είτε καθολική απαγόρευση είτε έλευση που θα συνοδεύεται με τεστ και καραντίνα.

Στη λίστα με τις 29 χώρες θα προστεθούν από την 1η Ιουλίου και άλλες ανάλογα και με την πρόοδό τους στην καταπολέμηση της πανδημίας ανάλογα και με την πρόοδό τους στην καταπολέμηση της πανδημίας. Σύμφωνα με το υπουργείο Τουρισμού, η επιδημιολογική παρακολούθηση και αξιολόγηση θα είναι συνεχής.

Αν και κανείς δεν μπορεί να προεξοφλήσει ποιες χώρες θα περιληφθούν στη λίστα με εκείνες για τις οποίες θα ανοίξουν τα σύνορα από την 1η Ιουλίου, από τις σχετικές δηλώσεις των τελευταίων ημερών της ελληνικής κυβέρνησης έχει γίνει αντιληπτό ότι θα δοθεί προτεραιότητα στην αξιολόγηση σε χώρες της Βόρειας Ευρώπης, αλλά και σε όλες τις χώρες της Ε.Ε. και της Ζώνης Σένγκεν. Υπενθυμίζεται επίσης πως από 1η Ιουλίου θα ισχύσει απελευθέρωση πτήσεων από το εξωτερικό προς όλα τα αεροδρόμια.

kathimerini.gr