Από τι εξαρτάται η ανάκαμψη του τουρισμού


Εφόσον η κατάσταση ομαλοποιηθεί, το Ινστιτούτο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΙΝΣΕΤΕ) εκτιμά ότι η ζήτηση για ταξιδιωτικές υπηρεσίες θα αυξηθεί το τέταρτο τρίμηνο και ίσως τον Σεπτέμβριο.

Ανάκαμψη των εσόδων βραδύτερη από την ανάκαμψη των αφίξεων και πάντως όχι πριν από το επόμενο έτος προβλέπει για τον ελληνικό τουρισμό το Ινστιτούτο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΙΝΣΕΤΕ), ξεκαθαρίζοντας πως αυτή δεν θα είναι ισοκατανεμημένη, ούτε γεωγραφικά ούτε μεταξύ των διαφόρων κλάδων. Επίσης, τονίζει πως «η διάρκεια της κρίσης δεν είναι δυνατόν να προσδιοριστεί με ακρίβεια βάσει των προηγούμενων κρίσεων, πόσο μάλλον η παρούσα, που έχει πολύ ιδιαίτερα χαρακτηριστικά».

Υπογραμμίζει δε στη μελέτη με τίτλο «H πανδημία του COVID-19 και ο ελληνικός τουρισμός» πως οι απώλειες τουριστικών εσόδων το 2020 θα είναι εκτεταμένες, δεδομένης της κατανομής τους ανά τρίμηνο (πρώτο τρίμηνο: 4%, δεύτερο: 26%, τρίτο: 59%, τέταρτο: 11%, βάσει στοιχείων Ερευνας Συνόρων 2019) και δεδομένου ότι το δεύτερο τρίμηνο έχει ήδη χαθεί, ενώ «είναι ακόμα αβέβαιο πότε θα λήξουν τα έκτακτα μέτρα τόσο στην Ελλάδα όσο και στις αγορές της, αλλά και με τι ρυθμούς θα ανακάμψουν οι τελευταίες». Οι ταξιδιωτικές εισπράξεις το 2019 διαμορφώθηκαν στα 18.179 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 13,0% σε σύγκριση με το 2018, σύμφωνα με τα οριστικά στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος που δημοσιεύθηκαν χθες Πέμπτη. Η άνοδος αποδίδεται στην αύξηση της μέσης δαπάνης ανά ταξίδι κατά 48 ευρώ ή 9,9%, στα 535 ευρώ, από 486 ευρώ το 2018, και στην αύξηση της εισερχόμενης κίνησης μη κατοίκων ταξιδιωτών κατά 2,8%.

Το ΙΝΣΕΤΕ διαπιστώνει τέσσερις βασικούς παράγοντες που θα προσδιορίσουν από εδώ και στο εξής την εξέλιξη του τουρισμού:

1. Ο πρώτος και βασικότερος είναι το πότε θα αντιμετωπιστεί η πανδημία από υγειονομική άποψη (θεραπεία ή και εμβόλιο ή και προληπτικά μέτρα ελέγχου – τεστ) σε επαρκή βαθμό, ώστε οι πολίτες ανά τον κόσμο να αισθανθούν ξανά ασφαλείς να ταξιδέψουν. Στη συνέχεια, θα εξαρτηθεί από τη διάθεση των πολιτών να ταξιδέψουν και από το διαθέσιμο εισόδημά τους, αλλά και από τις δυνατότητες που θα έχουν να πάρουν καλοκαιρινή άδεια.

2. Κρίσιμο ρόλο έχουν επίσης η άρση των ταξιδιωτικών περιορισμών και η αποκατάσταση των αεροπορικών συνδέσεων, τόσο στον εξερχόμενο τουρισμό όσο και στον εισερχόμενο τουρισμό στην Ελλάδα.

3. Καθοριστικές θα είναι και οι τυχόν χρεοκοπίες που στο μεταξύ θα έχουν επέλθει στην αλυσίδα παραγωγής της ταξιδιωτικής εμπειρίας (αεροπορικές, tour operators, ξενοδοχεία κ.λπ.), καθώς και η ταχύτητα αποκατάστασης της αλυσίδας αυτής.

4. Η συγκριτική εικόνα που θα έχει δημιουργήσει η κάθε χώρα σχετικά με τον τρόπο που αντιμετώπισε την πανδημία, ιδιαίτερα ως προς το πόσο ασφαλείς θα αισθάνονται οι επισκέπτες, είναι ένας επιπλέον σημαντικός παράγοντας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε παγκόσμιες κρίσεις του τουρισμού τις τελευταίες δύο δεκαετίες, η ανάκαμψη ξεκίνησε την αμέσως επόμενη χρονιά, αναφέρει το ΙΝΣΕΤΕ, αλλά υπογραμμίζει πως με βάση τη μέχρι στιγμής συγκριτική εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα, η Ελλάδα έχει ενδεχομένως τη δυνατότητα να βελτιώσει τη συγκριτική της θέση και πιθανόν να ανακάμψει κάπως ταχύτερα από άλλες αγορές.

Η μεγάλη διασπορά της πελατειακής βάσης του ελληνικού προορισμού αποτελεί άλλο ένα πλεονέκτημα, που του παρέχει τη δυνατότητα να αξιοποιήσει τις διάφορες αγορές καθώς θα επανακάμπτουν. «Η διαφαινόμενη ανάκαμψη της Ασίας και ιδιαίτερα της Κίνας πριν από τις παραδοσιακές μας αγορές, σε συνδυασμό με τη συγκριτικά καλύτερη εικόνα της χώρας σε σχέση με τον ανταγωνισμό, δημιουργεί τη δυνατότητα για περαιτέρω άνοιγμα στις αγορές αυτές». «Aν επιβεβαιωθεί η διάθεση των πολιτών να ταξιδέψουν, μόλις το επιτρέψουν οι συνθήκες, υπάρχει το ενδεχόμενο να υπάρξει συγκριτικά υψηλότερη ζήτηση για ταξιδιωτικές υπηρεσίες το τέταρτο τρίμηνο φέτος και ίσως και τον Σεπτέμβριο», αναφέρει η μελέτη του ΙΝΣΕΤΕ. 

kathimerini.gr