Από τουρισμό, εμπόριο τα νέα κόκκινα δάνεια, εκτιμά ο οίκος Moody’s
Σε σταθερές από θετικές αναθεώρησε τις προοπτικές των ελληνικών τραπεζών ο οίκος αξιολόγησης Moody’s, λόγω των αρνητικών επιπτώσεων που θα έχει η πανδημία στην οικονομία καθώς και στα σχέδια του κλάδου για την περαιτέρω βελτίωση της ποιότητας του ενεργητικού και της κερδοφορίας.
Σύμφωνα με τη Moody’s, η επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας λόγω του κορωνοϊού όχι μόνο θα «χτυπήσει» την ήδη αδύναμη κερδοφορία των ελληνικών τραπεζών, αλλά θα θέσει επίσης σημαντικές προκλήσεις στην ικανότητά τους να μειώσουν τα υψηλά επίπεδα NPEs. Ο οίκος πάντως αναφέρει πως τα μέτρα στήριξης της κυβέρνησης καθώς και η ευελιξία των εποπτικών αρχών θα αντισταθμίσουν σε κάποιο βαθμό τις αρνητικές επιπτώσεις στην ποιότητα των δανείων των ελληνικών τραπεζών. Επιπλέον, η Moody’s αναμένει ότι θα υπάρξει κάποια επιδείνωση στην κεφαλαιακή θέση των τραπεζών, ωστόσο οι κεφαλαιακοί δείκτες θα παραμείνουν πάνω από τα όρια των ρυθμιστικών απαιτήσεων. Παράλληλα, ο οίκος λαμβάνει υπόψη στις εκτιμήσεις του τη βελτίωση που έχει σημειωθεί στη χρηματοδότηση και τη ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών, τα οποία δεν αναμένεται να επηρεαστούν σημαντικά από την πανδημία.
Η Moody’s επαναλαμβάνει την εκτίμησή της ότι η ύφεση φέτος στην Ελλάδα θα κινηθεί στο 5% (με ανάκαμψη 4% το 2021) και έτσι η ποιότητα του ενεργητικού των τραπεζών θα παραμείνει αδύναμη, με τα NPEs να διατηρούνται σε υψηλά επίπεδα, περίπου στο 40% των συνολικών δανείων. Οι θετικές προοπτικές που έθετε πριν ο οίκος για τις ελληνικές τράπεζες λάμβαναν υπόψη την προσδοκία για βελτίωση της ποιότητας του ενεργητικού κυρίως μέσω τιτλοποιήσεων ή πωλήσεων, το 2020. Ωστόσο, αυτές οι συναλλαγές θα καθυστερήσουν και είναι πιθανό να ολοκληρωθούν το 2021, όπως τονίζει. Την ίδια στιγμή, η αυξανόμενη ανεργία και οι επιδεινούμενες συνθήκες στον κλάδο του τουρισμού και του εμπορίου, που αντιπροσωπεύουν το 15% των χαρτοφυλακίων δανείων των τραπεζών, αναμένεται να οδηγήσουν σε δημιουργία νέων NPEs.
Οι σταθερές προοπτικές επίσης αντικατοπτρίζουν την ήδη αδύναμη κερδοφορία των ελληνικών τραπεζών, η οποία και θα βρεθεί υπό πίεση τους επόμενους 12-18 μήνες. Οπως επισημαίνει ο οίκος, η κρίση λόγω κορωνοϊού θα επηρεάσει την ανάπτυξη δανεισμού καλής ποιότητας και θα «χτυπήσει» τα έσοδα από προμήθειες, πιέζοντας έτσι τα βασικά έσοδα προ προβλέψεων των τραπεζών. Παράλληλα, τα καθαρά έσοδα από τόκους θα παραμείνουν χαμηλά, λόγω της μείωσης των υπολοίπων δανείων, αλλά η επιδείνωση θα είναι περιορισμένη, καθώς οι τράπεζες θα συνεχίσουν να συγκεντρώνουν τόκους παρά τα κυβερνητικά μέτρα ανακούφισης για τους δανειολήπτες.
Οι συνεχείς υψηλές ανάγκες προβλέψεων για ζημίες από τα δάνεια θα επηρεάσουν περαιτέρω την κερδοφορία, αν και η ευελιξία που προσφέρουν οι εποπτικές αρχές στην κατηγοριοποίηση των νέων NPEs, θα περιορίσει τον αρνητικό αντίκτυπο στις επιδόσεις των τραπεζών.