Απόφαση-ανάσα της ΕΚΤ για τις ελληνικές τράπεζες
Η απόφαση της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών (ΕΒΑ) καλύπτεται από τον γενικό κανόνα που έχει δώσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και αφορά όλα τα δάνεια νομικών ή φυσικών προσώπων, για τα οποία εφαρμόζεται αναστολή πληρωμών λόγω της πανδημίας.
Μεγαλύτερη ευελιξία στις τράπεζες για γενικευμένες αναστολές δόσεων και ρυθμίσεις δανείων σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά δίνει η απόφαση της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών (European Banking Authority – EBA), που «παγώνει» τον χρόνο για όλα τα δάνεια που θα «κοκκινίσουν» λόγω της κρίσης του κορωνοϊού.
Η απόφαση αφορά τα δάνεια επιχειρήσεων και νοικοκυριών που αποπληρώνονταν κανονικά μέχρι τα τέλη του 2019, αλλά λόγω του κορωνοϊού κινδυνεύουν να μπουν σε καθυστέρηση. Για τα δάνεια αυτά οι ελληνικές τράπεζες έχουν αποφασίσει να αναστείλουν την πληρωμή των δόσεων για 3 έως 6 μήνες, ανάλογα και με τη διάρκεια της κρίσης, διευκολύνοντας τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά που αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην ικανότητά τους να αποπληρώνουν τις δανειακές τους υποχρεώσεις.
Η απόφαση της EBA, που καλύπτεται από τον γενικό κανόνα που έχει δώσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, αφορά όλα τα δάνεια νομικών ή φυσικών προσώπων για τα οποία εφαρμόζεται μορατόριουμ πληρωμών είτε έπειτα από κυβερνητική απόφαση είτε ύστερα από πρωτοβουλία των τραπεζών. Τα δάνεια αυτά δεν θα χαρακτηριστούν κόκκινα και θα ταξινομηθούν ως ξεχωριστή κατηγορία, και ως εκ τούτου οι τράπεζες δεν θα χρειαστεί να λάβουν πρόσθετες προβλέψεις και να επιβαρύνουν τα κεφάλαιά τους εν μέσω κρίσης.
Η ευελιξία που δίνεται ανοίγει τον δρόμο για γενικευμένες ρυθμίσεις, αλλά θα εφαρμοστεί αυστηρά μόνο για τα νέα κόκκινα δάνεια, εξαιρώντας δηλαδή τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά που ήταν ήδη σε καθυστέρηση στα τέλη του 2019, δηλαδή πριν από το ξέσπασμα της κρίσης.
Οι ελληνικές τράπεζες έχουν ήδη αποφασίσει 6μηνο μορατόριουμ –έως τα τέλη Σεπτεμβρίου– σε όλα τα τοκοχρεολυτικά δάνεια επιχειρήσεων που πλήττονται από την κρίση του κορωνοϊού, με έμφαση στους κλάδους του τουρισμού, των μεταφορών, της εστίασης και του λιανεμπορίου. Για το διάστημα αυτό θα καταβάλλονται μόνο τόκοι και όχι κεφάλαιο, ενώ για τα νοικοκυριά, τους ελεύθερους επαγγελματίες και τις ατομικές επιχειρήσεις, έχει αποφασιστεί 3μηνη αναστολή δόσεων.
Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας κάλεσε χθες τις τράπεζες να προχωρήσουν χωρίς καθυστέρηση στην εφαρμογή του μέτρου και, σύμφωνα με πληροφορίες, το μορατόριουμ για τις επιχειρήσεις θα ισχύσει με βάση τους ΚΑΔ που έχουν ανακοινωθεί από την κυβέρνηση ως πληγέντες. Πρόκειται για τις επιχειρήσεις που έχουν αναστείλει τη λειτουργία τους ύστερα από κυβερνητική απόφαση, ο αριθμός των οποίων διευρύνεται με την ένταξη νέων ΚΑΔ. Αντίστοιχα, το μέτρο για τα φυσικά πρόσωπα θα ισχύσει με βάση τους ΑΦΜ των εργαζομένων των οποίων έχει ανασταλεί η σύμβαση εργασίας και αφορά όλες τις οφειλές για στεγαστικά ή καταναλωτικά δάνεια και κάρτες.
Τηλεφωνικά η αναστολή
Σύμφωνα με την κατεύθυνση που έχει δοθεί, οι ρυθμίσεις θα γίνονται με αυτοματοποιημένο τρόπο και χωρίς γραφειοκρατία, χωρίς δηλαδή να απαιτείται φυσική παρουσία του πελάτη στο κατάστημα. Μοναδική προϋπόθεση είναι η απόδειξη της δυσκολίας ή της αδυναμίας του πελάτη με βάση τα εισοδήματά του και το είδος της δραστηριότητάς του, προϋπόθεση που αρκεί για να τεθεί σε ισχύ η συμφωνία αναστολής δόσεων. Η αναστολή συμφωνείται τηλεφωνικά και αφού έχει καταγραφεί η συνομιλία με τον πελάτη και η σύμφωνη γνώμη του για ένταξη σε πρόγραμμα αναστολής δόσεων. Για την επιτάχυνση των διαδικασιών, τόσο οι τράπεζες όσο και οι εταιρείες διαχείρισης έχουν στελεχώσει ειδικά τμήμα με call centers, που πραγματοποιούν καθημερινά εκατοντάδες κλήσεις προς υποψήφιους πελάτες για ένταξη στα προγράμματα αναστολής δόσεων, ενώ ανάλογη διαδικασία ακολουθείται και για όσους δανειολήπτες καλούν με δική τους πρωτοβουλία την τράπεζα.