Αποκρατικοποίηση ΑΔΜΗΕ: Τελευταίο τρίμηνο του 2020 ο διαγωνισμός
Σε ρότα υλοποίησης αναμένεται ότι θα μπει το τελευταίο τρίμηνο του έτους η περαιτέρω αποκρατικοποίηση του ΑΔΜΗΕ (Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας). Μάλιστα, οι προσδοκίες της κυβέρνησης είναι μεγάλες, λόγω του εγγυημένου ρυθμιζόμενου εσόδου των δικτύων που δεν επηρεάζονται από τις διακυμάνσεις των χρηματιστηριακών αξιών, αλλά και του μεγάλου επενδυτικού πλάνου του Διαχειριστή, το οποίο φτάνει τα 5 δισ. ευρώ για την επόμενη δεκαετία.
Ο …γρίφος
Ανησυχητική έρευνα: Τα αντισώματα του κοροναϊού φθίνουν γρηγορότερα απ’όσο νομίζαμε
Ωστόσο, σύμφωνα με τα όσα επεσήμαναν χθες στελέχη του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ), μιλώντας σε δημοσιογράφους στο περιθώριο εκδήλωσης για την παρουσίαση της νέας Εταιρικής Ταυτότητας του Διαχειριστή, παραμένει ο …γρίφος γύρω από το μερίδιο του ΑΔΜΗΕ που θα διατεθεί προς πώληση. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι αυτό θα εξαρτηθεί και από τις διαβουλεύσεις που θα προηγηθούν του σχετικού διαγωνισμού με τους ενδιαφερόμενους επενδυτές.
Παράλληλα, δεν έχει ακόμη αποσαφηνιστεί εάν θα υπάρξει «μπλόκο» της Κομισιόν σε επενδυτές με συγκεκριμένο …διαβατήριο. Είναι αξιοσημείωτο ότι, τον περασμένο μήνα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε το νέο της σχέδιο για την προστασία των ευρωπαϊκών εταιρειών έναντι των επεκτατικών επιχειρηματικών φιλοδοξιών της Κίνας στην Ευρώπη.
Το «αγκάθι»
Το «αγκάθι» στην υπόθεση του ΑΔΜΗΕ έγκειται στο γεγονός ότι η κρατική κινεζική State Grid που κατέχει σήμερα το 24% του μετοχικού κεφαλαίου του Διαχειριστή (το 50,1% ελέγχει το Δημόσιο) διατηρεί δικαίωμα πρώτης προτίμησης για το έξτρα ποσοστό που θα τεθεί προς πώληση, και δεν έχει δείξει ότι σκοπεύει να παραιτηθεί της διεκδίκησης.
Πάντως, ανώτατος παράγοντας του ΥΠΕΝ υπογράμμισε χθες ότι, η Ελλάδα είναι ανοιχτή σε επενδυτές και επενδύσεις από όπου κι αν προέρχονται, επισημαίνοντας ότι θα επιλεγεί όποια προσφορά είναι πιο ευνοϊκή για τον ΑΔΜΗΕ. Πριν το lockdown η διοίκηση του ΑΔΜΗΕ είχε σειρά επαφών με ενδιαφερόμενους επενδυτές, κυρίως με Ευρωπαίους Διαχειριστές δικτύων, όπως της ιταλικής Terna, του διαχειριστή του Βελγίου Elia, αλλά και της γαλλικής RTE.
Η πολυαναμενόμενη πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος
Για την πολυαναμενόμενη πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος που αφορά στην είσοδο ενός ή περισσότερων στρατηγικών επενδυτών στο μετοχικό κεφάλαιο της «Αριάδνης Interconnection» (η εταιρεία ειδικού σκοπού του ΑΔΜΗΕ που «τρέχει» το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης της Κρήτης με την Αττική) η ίδια πηγή ανέφερε χθες ότι όποιες εκκρεμότητες υπάρχουν θα ξεκαθαριστούν με νομοθετική ρύθμιση που αναμένεται να προωθήσει το ΥΠΕΝ τον Σεπτέμβριο.
Εκκρεμεί η …ευλογία των Αγίων Θεοδώρων
Ως εκκρεμότητα παραμένει και η απαραίτητη …ευλογία του ιστορικού μοναστηριού Αγίων Θεοδώρων στα Καλάβρυτα για την ολοκλήρωση του λεγόμενου Δυτικού Διαδρόμου, δηλαδή της γραμμής των 400 KV που κατασκευάζει ο ΑΔΜΗΕ στην Πελοπόννησο. «Αναζητείται άμεσα λύση ώστε να ξεμπλοκαριστεί αυτό το σημαντικό έργο που θα αυξήσει τον ηλεκτρικό χώρο για την είσοδο νέων έργων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στο σύστημα», υπογράμμισε στέλεχος του ΥΠΕΝ.
Οι μοναχές του μοναστηριού, καθώς και τοπικοί φορείς στα Καλαβρυτοχώρια θεωρούν ότι το έργο, το οποίο θα συνδέει ηλεκτρικά τη Μεγαλόπολη με την Πάτρα και στη συνέχεια με την Αιτωλοακαρνανία, θα δημιουργήσει ανεπανόρθωτη αλλοίωση στο περιβάλλον της περιοχής. Η γραμμή θα έπρεπε να έχει παραδοθεί ήδη από τον περασμένο Φεβρουάριο, αλλά οι ενστάσεις σχετικά με την τοποθέτηση δύο πυλώνων υψηλής τάσης, έχουν μπλοκάρει το έργο.