Απόστολος Λύτρας: «Έχουμε τουλάχιστον 7-8 μήνες μέχρι τη δίκη» – Ο δικηγόρος Αλέξανδρος Παπαϊωαννίδης για την υπόθεση


Την πρώτη του νύχτα στην VIP πτέρυγα των φυλακών Κορυδαλλού πέρασε ο ποινικολόγος Απόστολος Λύτρας, μετά τον άγριο ξυλοδαρμό της συζύγου του, Σοφίας Πολυζωγοπούλου, και την παραβίαση των περιοριστικών όρων που του είχαν επιβληθεί.

Ο γνωστός δικηγόρος το μεσημέρι της Πέμπτης (20/6) έφθασε στο υποκατάστημα κράτησης και αφού τηρήθηκαν όλες οι διαδικασίες που προβλέπονται για τους νέους κρατούμενους, έκανε τεστ κορονοϊού και αφού το αποτέλεσμα βγήκε αρνητικό, πήρε το δρόμο για την ΣΤ’ πτέρυγα, τη γνωστή και ως VIP.

Στη συγκεκριμένη πτέρυγα έχουν βρεθεί στο παρελθόν κρατούμενοι που είτε θεωρήθηκαν VIP, είτε είχαν κάποια ζητήματα ασφαλείας, όπως ο Άκης Τσοχατζόπουλος.

Ο Νίκος Ρήγας, αντιπρόεδρος Ένωσης Αστυνομιών Υπαλλήλων Αθήνας, μίλησε στην εκπομπή «Πάμε Δανάη» για το βράδυ που πέρασε στην φυλακή ο γνωστός δικηγόρος.

«Η ΕΛ.ΑΣ έχει πάρει τα απαραίτητα μέτρα για να αναχαιτήσει το φαινόμενο αυτών των περιστατικών. Έχουν αυξηθεί τα Γραφεία Αντιμετώπισης Ενδοοικογειακής Βίας και θα προστεθούν και άλλα».

«Την προφυλάκιση για τον κατηγορούμενο την αποφασίσει η ελληνική Δικαιοσύνη. Συνηθίζεται η προφυλάκιση να γίνεται στο οικείο σωφρονιστικό κατάστημα όπου υπάρχει η εισαγγελική έδρα. Το σε ποια πτέρυγα και κελί θα μπει ο κάθε προφυλακισμένος είναι εσωτερικός κανονισμός του σωφρονιστικού ιδρύματος. Δεν μπορώ να καταλάβω τον όρο VIP πτέρυγα. Ανάλογα με το τι έχει διαπράξει, ελέγχεται το εάν κινδυνεύει από συγκρατούμενούς τους κ.α και αποφασίσει το Συμβούλιο των φυλάκων για το πού θα βρίσκονται».

«Τα αδικήματα υπάρχουν, και θα υπάρχουν»

Στο «Πάμε Δανάη» μίλησε ο δικηγόρος, Αλέξανδρος Παπαϊωαννίδης.

«Προφανώς καταδικάζουμε τη βία από όπου και εάν προέρχεται. Το ανώτατο όριο που μπορεί να μείνει κάποιος προφυλακισμένος είναι 18 μήνες. Το πόσο γρήγορα θα γίνει η δίκη, έχει να κάνει με το πόσο γρήγορα θα γίνει η ανάκριση. Μιλάμε για τουλάχιστον 7-8 μήνες μέχρι τη δίκη».

Στη συνέχεια ο κ. Παπαϊωαννίδης αναφέρθηκε στις νέες διατάξεις που αφορούν τον Ποινικό Κώδικα για την ενδοοικογενειακή βία λέγοντας πως η αυστηροποίηση δεν σταματά τα αδικήματα.

«Κάποτε άλλαζε ο νόμος συνέχεια για την οπαδική βία, αλλά δεν άλλαξε κάτι. Τα αδικήματα υπάρχουν, και θα υπάρχουν. Μέτρα όπως το panic button ή το ότι ο γιατρός μπορεί να καταγγείλει είναι πολύ σημαντικά μέτρα. Το βραχιολάκι αφορά όσους δεν προφυλακίζονται και ελέγχει πού βρίσκεται ο δράστης και θα συνδέεται με περιορισμό μέτρων από το θύμα».

Αναφερόμενος στον κ. Λύτρα είπε πως μπορεί να προσφύγει σε τρεις δικαστές που αποτελούν το Συμβούλιο, οι οποίοι θα κρίνουν ένα μπορούν να τον βγάλουν έξω με νέους όρους.

«Άμα κλείσει ο φάκελος τότε μπορεί να απευθυνθεί στα συμβούλια. Η δική μου άποψη είναι πως καλύτερο θα ήταν να προχωρήσει στη δίκη».



Πηγή