Απόσυρση του Ponstan: Τι να κάνουν οι ασθενείς που έπαιρναν το σιρόπι
Γιατί είναι απαραίτητη η ιατρική συμβουλή, μετά την απόσυρση οποιουδήποτε φαρμάκου από την αγορά.
Η απόσυρση του Ponstan σε σιρόπι από την ελληνική αγορά, έφερε στο προσκήνιο ένα ερώτημα που βασανίζει πολλούς ασθενείς. Τί πρέπει να κάνουν όταν αποσύρεται ένα φάρμακο που έχουν συνηθίσει να παίρνουν;
Η απάντηση είναι κατ’ αρχάς να διατηρήσουν την ψυχραιμία τους. «Ασφαλώς πρέπει να λαμβάνουμε σοβαρά υπ’ όψιν τις ανακλήσεις των φαρμάκων. Ωστόσο δεν υπάρχει λόγος πανικού», λένε ειδικοί από την Cleveland Clinic, στο Οχάιο. «Ακόμα κι αν ένα φάρμακο αποσυρθεί για σοβαρό λόγο, αυτό δεν σημαίνει πως κινδυνεύει άμεσα όποιος έχει πάρει ακόμα μία δόση».
Τους τελευταίους μήνες, λ.χ., αποσύρονται κάποια αντιυπερτασικά φάρμακα από την παγκόσμια αγορά (και την Ελλάδα) επειδή υπάρχουν υπόνοιες ότι περιέχουν μία καρκινογόνο πρόσμιξη.
Ο λόγος αυτός προφανώς και είναι σοβαρός. Ωστόσο οι ασθενείς δεν πρέπει να μείνουν χωρίς αντιυπερτασική αγωγή. Επομένως, θα συμβουλευθούν τον γιατρό τους και έπειτα θα την αλλάξουν. Ειδάλλως, υπάρχει κίνδυνος να εκτιναχτεί η πίεσή τους στα ύψη, με απρόβλεπτες συνέπειες.
Το σιρόπι Ponstan
Κατ’ ανάλογο τρόπο, δεν χρειάζεται πανικός ούτε για την απόσυρση του Ponstan σε σιρόπι.
Όπως εξηγεί η κυρία Άννα Παρδάλη, επιμελήτρια παιδίατρος στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών του Νοσοκομείου ΙΑΣΩ Παίδων, το σιρόπι αυτό είναι ένα από τα πολλά που μπορεί να λάβουν τα παιδιά, αλλά και οι ενήλικες οι οποίοι δεν μπορούν να καταπιούν χάπια.
«Η απόσυρση του Ponstan σε σιρόπι δεν δημιουργεί πρόβλημα. Υπάρχουν αρκετές άλλες θεραπευτικές επιλογές», λέει. «Ενδεικτικά παυσίπονα/αντιπυρετικά που θα μπορούσαν να πάρουν οι ασθενείς είναι, λ.χ., όσα περιέχουν ιβουροφαίνη ή παρακεταμόλη. Παραδείγματα αυτών των αντιπυρετικών είναι τα Algofren, Nurofen, Depon, Dolal, Apotel κ.λπ. Απλώς χρειάζεται ένα τηλεφώνημα στον παιδίατρο ή στον παθολόγο, για να μάθουν ποιο απ’ όλα είναι κατάλληλο γι’ αυτούς».
Το τηλεφώνημα αυτό είναι απαραίτητο επειδή τα φάρμακα αυτά:
- Έχουν διαφορετική δραστική ουσία από το Ponstan (περιέχει μεφαιναμικό οξύ)
- Ορισμένα από αυτά είναι μη-στεροειδή αντιφλεγμονώδη (όπως το Ponstan) και άλλα όχι.
Και τα μπουκάλια στο σπίτι
Σε κάθε περίπτωση, «η ανάκληση όλων των παρτίδων του σιροπιού σημαίνει πως οι ασθενείς πρέπει να πετάξουν και τις ποσότητες που έχουν στο σπίτι», τονίζει η κυρία Παρδάλη. «Ας ρωτήσουν, λοιπόν, τον γιατρό τους με τι θα το αντικαταστήσουν».
Βέβαια, σε μερικά μικρά παιδιά μπορεί να υπάρξει κάποια δυσκολία στην αλλαγή του σιροπιού, λόγω της γεύσης του. «Υπάρχουν παιδιά που επιλέγουν μία γεύση και δεν θέλουν να την αλλάζουν», λέει η κυρία Παρδάλη. «Και γι’ αυτά, όμως, πρέπει να αναζητηθεί κάποια εναλλακτική αγωγή, διότι δεν υπάρχει άλλη λύση».
Υπενθυμίζεται ότι η εταιρεία Pfizer που παράγει το σιρόπι Ponstan το απέσυρε εθελοντικώς. Και αυτό, επειδή υπάρχει ενδεχόμενο να υπερβαίνει τα νέα επιτρεπτά όρια ημερήσιας έκθεσης σε στοιχειακές προσμίξεις μολύβδου και λιθίου.
Η απόσυρση αφορά μόνο το σιρόπι. Οι άλλες μορφές του Ponstan (π.χ. χάπια) δεν περιέχουν τις συγκεκριμένες προσμίξεις.