Μετά τις ΑΠΕ, τη σκυτάλη για την ένταξη τους στο σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας παίρνουν τα συστήματα αποθήκευσης. Και για την ακρίβεια οι αυτόνομες (standalone) μονάδες αποθήκευσης ενέργειας ή κοινώς οι μπαταρίες.
Με την ενεργοποίηση τους ολοκληρώνεται ένα μεγάλο μέρος του παζλ της πράσινης μετάβασης. Οι ΑΠΕ χωρίς ισχυρά δίκτυα μεταφοράς αλλά και συστήματα αποθήκευσης ενέργειας δεν μπορούν από μόνες τους να διαθέτουν τη φθηνή και καθαρή ενέργειας όλες τις ώρες της ημέρας.
Η πρώτη δημοπρασία
Σύμφωνα με πληροφορίες του ΟΤ, εντός του μήνα η ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας θα εκδώσει την απόφαση που θα καθορίζει τους όρους των δημοπρασιών για την ενίσχυση των επενδύσεων σε συστήματα αποθήκευσης ενέργειας.
Πέρα, όμως, από αυτή τη στήριξη, οι επενδυτές θα επιχορηγηθούν και από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας με ένα πακέτο ύψους 200 εκ. ευρώ. Οι συγκεκριμένοι πόροι θα χρηματοδοτήσουν περίπου το 40% του CAPEX των επενδύσεων.
Τα έργα που θα συμμετέχουν σε διαγωνισμό αντιστοιχούν σε συνολική ισχύ 900 MW, όσο δηλαδή τρεις θερμικές μονάδες παραγωγής ρεύματος.
Σύμφωνα με πηγές, η πρώτη δημοπρασία που θα ανοίξει το δρόμο της διεκδίκησης της λειτουργικής ενίσχυσης θα πραγματοποιηθεί από τη ΡΑΕ γύρω στον Ιούνιο. Και κατά πάσα πιθανότητα θα αφορά σε έργα ισχύος 450 MW. Αργότερα θα ακολουθήσει και η δεύτερη δημοπρασία για τα υπόλοιπα 450 MW.
Το ορόσημο
Τα έργα αυτά με βάση το ορόσημο του Ταμείου Ανάκαμψης για την εκταμίευση των πόρων των 200 εκ. ευρώ θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί στο τέλος του 2025.
Σε ό,τι αφορά τους όρους συμμετοχής στη δημοπρασία τα έργα που θα μπορούν να συμμετάσχουν δεν θα πρέπει να ξεπερνάνε τα 100 MW, ενώ επιπλέον για να μην μονοπωληθει ο διαγωνισμός από μεγάλα έργα θα προκριθούν τουλάχιστον 9 αυτόνομες μονάδες αποθήκευσης και θα είναι διεσπαρμένες γεωγραφικά.
Το ενδιαφέρον για επενύσεις στα συστήματα αποθήκευσης είναι τεράστιο. Αρκεί να αναλογιστεί κανείς ότι μέχρι τώρα έχουν εκδοθεί 394 άδειες συνολικής ισχύος 22,5 GW.
Πηγή: ΟΤ.gr