Χοιρινό με γλάσο από κυδώνι και ψητά φιρίκια

Εύκολο χριστουγεννιάτικο πιάτο με ιδιαίτερη γεύση από το κυδώνι και ξεχωριστό συνοδευτικό τα μήλα.

0
319

Υλικά

2 κιλά χοιρινό κόντρα (με κόκαλο)
1 κρεμμύδι κομμένο στα 4
1 καρότο κομμένο στα 4
2 ξινόμηλα κομμένα στα 4
10 φιρίκια ολόκληρα
3-4 σκελίδες σκόρδο ολόκληρες
ελαιόλαδο
αλάτι, πιπέρι
Για το γλάσο

200γρ. γλυκό του κουταλιού κυδώνι
100ml ξίδι βαλσαμικό
2 κουτ. σούπας θυμάρι φρέσκο ψιλοκομμένο

Διαδικασία

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200 βαθμούς. Ετοιμάζετε το γλάσο: Βάζετε τα υλικά στο μπλέντερ και τα πολτοποιείτε, μέχρι να πάρετε μια πάστα.

Για το χοιρινό: Βάζετε το χοιρινό σε μια λαδόκολλα, αλείφετε με ελαιόλαδο και πασπαλίζετε καλά με αλάτι και πιπέρι. Τοποθετείτε από δίπλα τα λαχανικά και τα ξινόμηλα, ραντίζετε με λίγο ακόμα ελαιόλαδο, κλείνετε τη λαδόκολλα και ψήνετε στο φούρνο για 30 λεπτά περίπου.

Βγάζετε το χοιρινό από τον φούρνο, ανοίγετε τη λαδόκολλα και το αλείφετε με το γλάσο, ξαναβάζετε στο φούρνο, χαμηλώνετε τη φωτιά και το αφήνετε για 1 ώρα ακόμα να ψηθεί καλά εσωτερικά και να ξεροψηθεί στην επιφάνεια, αλείφοντας ανά διαστήματα την επιφάνειά του με το γλάσο για να μη στεγνώνει και να πάρει γεύση και χρώμα.

Για τα φιρίκια: Πλένετε καλά τα φιρίκια και τα χαράζετε κάθετα γύρω γύρω. Προσθέτετε τα φιρίκια γύρω από το χοιρινό, 30 λεπτά πριν το τέλος του μαγειρέματος. Τα περιχύνετε με τα ζουμιά που έχει βγάλει το κρέας με τα λαχανικά, τα αλείφετε και αυτά με το γλάσο και τα αφήνετε μαζί με το χοιρινό να τελειώσει το μαγείρεμα. Αφήνετε το χοιρινό 10 λεπτά να σταθεί μόλις βγει από τον φούρνο και το σερβίρετε μαζί με τα φιρίκια.