Επιμένει η Τουρκία: Νέο αίτημα προς την Ελλάδα για έκδοση των 8

0
608

Νέα αίτημα έκδοσης για τους 8 τούρκους στρατιωτικούς έστειλε η Άγκυρα, μία μόλις ημέρα μετά την απόφαση του Αρείου Πάγου να μην προχωρήσει στην έκδοσή τους στην γείτονα, τονίζοντας ότι υπάρχει κίνδυνος για την ζωή τους.

Tην είδηση μεταδίδουν τουρκικά ΜΜΕ.

Η νέα κίνηση της Άγκυρας έρχεται επίσης να προστεθεί στην ιδιαίτερα επιθετική ανακοίνωση που εξέδωσε χθες το τουρκικό ΥΠΕΞ, στην οποία κατηγορούσε την Ελλάδα ότι υποθάλπει τρομοκράτες και προειδοποιήσε ότι η μη έκδοση θα επηρεάσει τις διμερείς σχέσεις με την Ελλάδα.

Πολλοί είναι εκείνοι που εκτιμούν ότι οι τουρικές αντιδράσεις μπορεί να προκαλέσουν νέα ένταση ανάμεσα στις δύο χώρες σε μια πολύ ευαίσθητη συγκυρία, καθώς είναι ανοικτή η διαπραγμάτευση για το Κυπριακό και η συμφωνία της Αγκυρας με τις Βρυξέλλες για το προσφυγικό βαδίζει πάνω σε τεντωμένο σχοινί. Και όλα αυτά δεδομένης της συνεργασίας που συνήψε ο Ερντογάν με το Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης για να περάσει τη συνταγματική αναθεώρηση από την τουρκική βουλή, μιας συνεργασίας που σύμφωνα με αρκετές αναλύσεις είχε ως αντάλλαγμα μια σκληρή στάση στα εθνικά θέματα.

Ενδεικτικό του κλίματος είναι δημοσίευμα της εφημερίδας Le Soir το οποίο αναφέρει ότι ο Ερντογάν απειλεί με «πάγωμα» των διαπραγματεύσεων για την επανένωση της Κύπρου, με αμφισβήτηση της Συνθήκης της Λωζάνης και επανεκκίνηση των μεταναστευτικών ροών προς τις ελληνικές ακτές μετά την απόφαση του Αρείου Πάγου για μη έκδοση  των οκτώ.

Υπενθυμίζεται ότι την Πέμπτη , ο Άρειος Πάγος αποφάσισε να μην εκδοθούν στην Τουρκία οι οκτώ τούρκοι στρατιωτικοί, που μία ημέρα μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 2016 στη γείτονα χώρα προσγειώθηκαν με ελικόπτερο στην Αλεξανδρούπολη.

Το δικαστήριο δέχθηκε τα επιχειρήματά των 8 ότι δεν θα έχουν δίκαιη δίκη στην Τουρκία και ότι κινδυνεύουν να υποστούν βασανισμούς, ακόμη και να χάσουν τη ζωή τους.

Για τους τέσσερις πρώτους η απόφαση ήταν ομόφωνη και αρνητική για το αίτημα των τουρκικών αρχών, για δύο ακόμη επίσης το ανώτατο δικαστήριο αποφάσισε τη μη έκδοση τους με μειοψηφία ενός μόνον μέλους, ενώ για τους δύο τελευταίους επίσης η απόφαση υπήρξε ομόφωνα κατά της εκδόσεως.

Και για τους οκτώ διατάχθηκε η απόλυση τους από τις φυλακές. Και οι οκτώ ήταν παρόντες και με σεβασμό και συγκίνηση άκουσαν την απόφαση του δικαστηρίου.

«Ήταν μια μεγάλη νίκη για τις ευρωπαϊκές αξίες και την ελληνική Δικαιοσύνη. Διακυβευόταν η αξιοπρέπεια του ελληνικού δικαστικού συστήματος. Η απόφαση αποτελεί υποθήκη για τους νέους νομικούς. Μετά τα εμπόδια που τέθηκαν στον πρώτο βαθμό, δεν ήμουν τόσο σίγουρος για την απόφαση του Αρείου Πάγου. Κανονικά θα πρέπει να αφεθούν ελεύθεροι, καθώς δεν υπάρχουν διοικητικά μέτρα σε βάρος τους. Οι ίδιοι, με αξιοπρέπεια υπέμειναν όλον αυτό τον Γολγοθά και εκφράζουν ευχαριστίες για τη συμπαράσταση των Ελλήνων» δήλωσε ο ένας εκ των συνηγόρων των οκτώ, Χρίστος Μυλωνόπουλος.

«Η σημερινή απόφαση δείχνει ότι στην Ελλάδα του 2017 η Δικαιοσύνη μπορεί να αποτελέσει μια φωτεινή ελπίδα για το μέλλον, όταν αφήνεται να λειτουργήσει ανεξάρτητη. Αξίζουν συγχαρητήρια σε όλους τους αρεοπαγίτες και τους εισαγγελείς, που έδειξαν σθένος, αποδεικνύοντας ότι η χώρα μας όχι μόνο γέννησε, αλλά διασφαλίζει τις ευρωπαϊκές και τα ανθρώπινα δικαιώματα» τόνισε ο άλλος συνήγορος Όμηρος Ζέλιος.