Αρχίζει το 21ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης [πρόγραμμα]


Αντίστροφη μέτρηση για το 21ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, η ανοιξιάτικη γιορτή του σινεμά,  που αρχίζει σήμερα στις αίθουσες στο λιμάνι.

Η επίσημη έναρξη της 21ης διοργάνωσης του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης θα πραγματοποιηθεί στις 20.00, στον κινηματογράφο «Ολύμπιον» της πλατείας Αριστοτέλους με ταινία-αφιέρωμα στον Λέοναρντ Κοέν και τη σχέση του με την Υδρα.  

Διεθνής πρώτη για την ταινία αφιέρωμα στον Λέοναρντ Κοέν

Η ταινία έναρξης, 97λεπτης διάρκειας, είναι του Nick Broomfield με τίτλο «Μάριαν & Λέοναρντ: Λόγια αγάπης» («Marianne & Leonard: Words of Love»).

H ταινία ξεκινά στην Ύδρα του 1960, όπου έζησαν για λίγους μήνες οι δυο νεαροί εραστές, με μαύρο πλάνο και λευκά γράμματα για τις ταυτότητες των πρωταγωνιστών: Marianne Ihlen 18 May 1935 – 28 July 2016/ Leonard Cohen 21 Septembre 1934 – 7 November 2016.
Όπως αποκαλύπτεται στο ντοκιμαντέρ, που κάνει τη διεθνή πρώτη του στο Φεστιβάλ της Θεσσαλονίκης, λίγες μέρες προτού πεθάνει η Ihlen, το καλοκαίρι του 2016 -56 χρόνια από εκείνο το καλοκαίρι της Ύδρας- ο Cοhen της έστειλε μια επιστολή, γράφοντας: «Νομίζω πως θα σ ακολουθήσω πολύ σύντομα». Words of Love… Ο Κοέν πέθανε τέσσερις μήνες αργότερα.

Δείτε το τρέιλερ του φιλμ

Θα προβληθούν 227 ντοκιμαντέρ από 48 χώρες

Στη φετινή διοργάνωση θα προβληθούν συνολικά 227 ντοκιμαντέρ από 48 χώρες του κόσμου. Οι τρεις πρώτες ταινίες που θα προβληθούν στις οθόνες της φετινής 21ης διοργάνωσης του πλέον ενδιαφέροντος σκέλους του Φεστιβάλ· αυτού του ντοκιμαντέρ, που ανοίγει στους λάτρεις του πολλαπλά «παράθυρα» και οπτικές θέασης του κόσμου…

Ταινία χωρίς λόγια

Το «Walden» (αίθουσα Τώνια Μαρκετάκη, 17.30) είναι μια πειραματική ταινία διάρκειας 107 λεπτών χωρίς ήχο (παρά μόνο τους ήχους του δάσους, των δέντρων που πέφτουν – υλοτομούνται, της πριονοκορδέλας, των φορτηγών, των τρένων και των πλοίων που μεταφέρουν τους κορμούς). Πρόκειται για ένα έμμεσο φόρο τιμής στο διάσημο ομότιτλο βιβλίο του Χένρι Ντέιβιντ Θορώ, λεπτό σχόλιο του Ελβετού σκηνοθέτη Daniel Zimmermann για την αέναη «μάχη» μεταξύ ανθρώπου και φύσης και τη λογική των παγκοσμιοποιημένων εμπορικών οδών.

Οι «Ελληνες στο Χόλιγουντ», το 54′ ντοκιμαντέρ του Νίκου Ψυχογιού προβάλλεται σήμερα την ίδια ώρα (17.30), στην αίθουσα Τζον Κασσαβέτης του λιμανιού και αφορά στους Έλληνες ηθοποιούς και παραγωγούς στο Χόλυγουντ, από την εποχή του βωβού κινηματογράφου. Στην ίδια αίθουσα (Τζων Κασσαβέτης) ακολουθεί η προβολή της μόλις 24′ λεπτών ταινίας με τίτλο «Τετράδια».
Πρόκειται για σειρά ντοκιμαντέρ – εκπομπών παραγωγής της ΕΡΤ με συνεντεύξεις του Θανάση Λάλα με σημαντικές προσωπικότητες, όπως -εν προκειμένω- αυτή του συγγραφέα Φίλιπ Ροθ .

Με νέα τμήματα (όπως το εμβληματικό «Όλα είναι πολιτική») ντοκιμαντέρ, που αφορούν στα Ανθρώπινα Δικαιώματα, το Περιβάλλον, τη Μνήμη και την Ιστορία, τη Μουσική, το Σινεμά και άλλες τέχνες, ιστορίες από όλο τον κόσμο («Ανθρώπινη κατάσταση»), το φαγητό (Food vs. Food), πειραματικές προτάσεις (Film Forward), καθώς και τα παιδιά και τους εφήβους (Docs for Kids), το φετινό φεστιβαλ ντοκιμαντέρ «μας υπενθυμίζει πως ο πλανήτης Γη είναι ένας κόσμος με πολλές όψεις».

Το Επίσημο Διαγωνιστικό Πρόγραμμα του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης περιλαμβάνει 10 ντοκιμαντέρ -δύο εκ των οποίων ελληνικά (Οι ταινίες «Αμυγδαλιά» της Χριστίνας Φοίβη, διάρκειας 80′ και «Απολιθώματα» του Πάνου Αρβανιτάκη, διάρκειας 50′)- που διαγωνίζονται για τον «Χρυσό Αλέξανδρο», με χρηματικό έπαθλο 8.000 ευρώ και το Ειδικό Βραβείο της Επιτροπής, με χρηματικό έπαθλο 2.000 ευρώ.

Παρών ο Λούι Ψυχογιός

Τον «Χρυσό Αλέξανδρο» θα λάβει ως τιμητική διάκριση από τους διοργανωτές του Φεστιβάλ και ο ελληνικής καταγωγής σκηνοθέτης ντοκιμαντέρ, Λούι Ψυχογιός, για την προσφορά του στον κινηματογράφο (ο Λουί Ψυχογιός θα παραστεί και θα προλογίζει τις προβολές των ταινιών, ενώ η τελετή προς τιμήν του θα πραγματοποιηθεί μετά την προβολή του βραβευμένου του ντοκιμαντέρ «The Cove» (2009), αύριο (Σάββατο 2 Μαρτίου), στις 19.45, στο «Ολύμπιον».

Προβολές σε Ολύμπιον και λιμάνι

Οι προβολές των ταινιών του 21ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ θα πραγματοποιηθούν στις αίθουσες «Ολύμπιον» και «Παύλος Ζάννας», στην πλατεία Αριστοτέλους και στις αίθουσες «Τώνια Μαρκετάκη», «Φρίντα Λιάππα», «Σταύρος Τορνές» και «Τζον Κασσαβέτης», στο Λιμάνι της Θεσσαλονίκης. Επίσης, στο Δημοτικό Θέατρο του Κέντρου Πολιτισμού «Χρήστος Τσακίρης», στον Δήμο Παύλου Μελά και στο Κλειστό Δημοτικό Θέατρο Δήμου Συκεών.

Τα εισιτήρια για κάθε προβολή κοστίζουν 4 ευρώ (εκδοτήρια εισιτηρίων: Πλατεία Αριστοτέλους, Αποθήκη Δ’, Αποθήκη 1 Καθημερινά 10:00-24:00).
Δικαίωμα ελεύθερης εισόδου στις προβολές του φεστιβάλ έχουν οι φοιτητές, οι άνεργοι, οι πολύτεκνοι, οι άνω των 65 ετών και οι κάτοχοι Κάρτας Πολιτισμού -εφόσον υπάρχουν κενές θέσεις- στις προβολές με ώρα έναρξης έως και τις 15:30.

Ολόκληρο το πρόγραμμα του Φεστιβάλ ΕΔΩ.



Πηγή