Αργότερα φέτος η απόφαση για αλλαγή χρήσης των SMPs, ANFAs
Οι θεσμοί επεξεργάζονται από τα τέλη του 2019 το ελληνικό αίτημα, αλλά πλέον καλούνται να συνεκτιμήσουν τις δυνατότητες ταχύτερης προώθησης δημοσίων επενδύσεων καθώς και τα νέα επενδυτικά δεδομένα που δημιουργεί το πακέτο των 32 δισ. ευρώ.
Για αργότερα μέσα στο 2020 και αφού συνεκτιμηθούν οι δυνατότητες ταχύτερης προώθησης δημοσίων επενδύσεων, καθώς και τα νέα επενδυτικά δεδομένα που δημιουργεί το πακέτο των 32 δισ. ευρώ, παραπέμπεται η ενδεχόμενη απόφαση για αλλαγή της χρήσης των κερδών των ευρωπαϊκών κεντρικών τραπεζών από ελληνικά ομόλογα (SMPs και ANFAs), από την εξυπηρέτηση χρέους, όπως συμβαίνει μέχρι σήμερα, σε επενδύσεις, όπως έχει ζητήσει η κυβέρνηση.
Το σημερινό Euroworking Group, στο οποίο την Ελλάδα θα εκπροσωπήσει ο πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων Μιχάλης Αργυρού, αναμένεται να ανάψει το πράσινο φως για μία ακόμη δόση SMPs και ANFAs, η οποία όμως θα κατευθυνθεί και αυτή τη φορά στον λογαριασμό για την εξυπηρέτηση του χρέους. Θα ενημερώσουν, ωστόσο, οι θεσμοί για την πρόοδο που έχουν σημειώσει στην τεχνική επεξεργασία του σχετικού ελληνικού αιτήματος, κατ’ εντολήν του Eurogroup της 4ης Δεκεμβρίου 2019. Οπως είναι γνωστό, το Eurogroup είχε τότε εξουσιοδοτήσει τους θεσμούς να ξεκινήσουν την τεχνική επεξεργασία της πιθανής χρήσης των SMPs και ΑΝFAs για αμοιβαία συμφωνηθείσες επενδύσεις. Μια δυνατότητα που προβλεπόταν με βάση την απόφαση του Eurogroup του Ιουνίου του 2018, όταν είχε αποφασιστεί η επιστροφή των κερδών των ευρωπαϊκών κεντρικών τραπεζών στην Ελλάδα, υπό τον όρο της τήρησης των μεταμνημονιακών δεσμεύσεων. Αρχικώς η Αθήνα περίμενε να ληφθεί απόφαση στο προσεχές Eurogroup της 11ης Ιουνίου. Μάλιστα, σε αυτή την κατεύθυνση είχε κάνει δηλώσεις και ο επίτροπος Πάολο Τζεντιλόνι κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα τον περασμένο Φεβρουάριο. Ωστόσο, ήταν ο ίδιος ο κ. Τζεντιλόνι που ανακοίνωνε πριν από 15 μέρες, στην παρουσίαση της 6ης έκθεσης μεταμνημονιακής εποπτείας της χώρας, ότι το σχετικό αίτημα θα εξετασθεί το φθινόπωρο. Οι κακές επιδόσεις της Ελλάδας στην προώθηση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων δεν βοήθησαν ασφαλώς στη γρήγορη προώθηση του ελληνικού αιτήματος, αν και ελληνικές πηγές αποδίδουν την καθυστέρηση στην ανατροπή σχεδιασμών που έφερε ο κορωνοϊός.
Η Ελλάδα εξακολουθεί να διεκδικεί την αλλαγή της χρήσης των πόρων αυτών, σύμφωνα με υψηλόβαθμη πηγή του οικονομικού επιτελείου, η οποία όμως προσθέτει ότι στα νέα δεδομένα πρέπει να προσμετρηθεί και το νέο πακέτο των 32 δισ. ευρώ, που επίσης προορίζεται για επενδύσεις, σε μεγάλο βαθμό. Η ίδια πηγή προσθέτει ότι η κυβέρνηση δεν είχε αντίρρηση να κατευθυνθεί η επόμενη δόση στο χρέος. Από κει και πέρα, όμως, το αίτημα παραμένει.
Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας είχε αναφερθεί στο παρελθόν στην αξιοποίηση των πόρων των SMPs και ANFAs για δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις και μεταξύ των πρώτων είχε συμπεριλάβει τον Βόρειο Αξονα Κρήτης. Η δόση, της οποίας την εκταμίευση αναμένεται να εισηγηθεί προς τους υπουργούς Οικονομικών το σημερινό Euroworking Group, είναι 748 εκατ. ευρώ και περιλαμβάνει, εκτός από τα SMPs και ANFAs, την αναίρεση επιτοκιακού πέναλτι σε μνημονιακό δάνειο. Απομένουν άλλα περίπου 3 δισ. ευρώ έως το 2022.
Με ενδιαφέρον αναμένεται, εξάλλου, η συζήτηση σήμερα στο Euroworking Group των νέων μακροοικονομικών δεδομένων της χώρας, πάντα στο πλαίσιο της 6ης μεταμνημονιακής αξιολόγησης. H συζήτηση θα γίνει στο φόντο της ανακοίνωσης από την ΕΛΣΤΑΤ των στοιχείων για το ΑΕΠ του πρώτου τριμήνου, της πρώτης ένδειξης για το πόσο σκληρά θα χτυπήσει η ύφεση τη χώρα μας. Το ύψος της προβλεπόμενης ύφεσης, με τη σειρά του, θα προσδιορίσει ώς ένα βαθμό και το δημοσιονομικό περιθώριο που θα έχει η κυβέρνηση για μέτρα μόνιμου χαρακτήρα τον επόμενο χρόνο. Μέχρι στιγμής, η Επιτροπή είναι πολύ πιο απαισιόδοξη από την κυβέρνηση, προβλέποντας φέτος ύφεση 9,7%, έναντι 4,7% του βασικού σεναρίου του ελληνικού προγράμματος σταθερότητας.