Αρνητικές για παθογόνους οργανισμούς και βαρέα μέταλλα οι αναλύσεις στα ψάρια της Κορώνειας
Αρνητικές για παθογόνους οργανισμούς, παράσιτα και βαρέα μέταλλα είναι οι αναλύσεις που έγιναν σε ψάρια που αλιεύθηκαν από την λίμνη Κορώνεια και στάλθηκαν για αναλύσεις στην Κτηνιατρική Υπηρεσία της Περιφέρειας, προκειμένου να εξακριβωθεί η αιτία του φαινομένου της μαζικής θανής, που διαπιστώθηκε πριν από περίπου δύο μήνες.
Όπως αποκάλυψε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο συντονιστής του Φορέα Διαχείρισης Κορώνειας-Βόλβης-Χαλκιδικής, Ηλίας Τεκίδης, τα αποτελέσματα από τις αναλύσεις στα δείγματα ψαριών που συλλέχθηκαν από τη λίμνη, ήταν αρνητικά για παθογόνους μικροοργανισμούς και βαρέα μέταλλα (κάδμιο, υδράργυρο και μόλυβδο) ενώ στον παρασιτικό έλεγχο, δεν διαπιστώθηκε η ύπαρξη παθογόνων παρασίτων.
«Ίσως λοιπόν, η μαζική θανή των ψαριών να οφείλεται σε ασφυξία από τις συνθήκες έλλειψης οξυγόνου. Όλα συνδέονται με την παρουσία νερού στην λίμνη, που παραμένει σε πολύ χαμηλά επίπεδα, εξαιτίας της μείωσης των βροχοπτώσεων» ανέφερε ο κ.Τεκίδης, προσθέτοντας ωστόσο, ότι αν και το νερό παραμένει λίγο στη λίμνη, εντούτοις δεν παρατηρήθηκε νέο περιστατικό μαζικής θανής ψαριών, ούτε και πουλιών». «Αντίθετα μάλιστα», σημείωσε, «παρατηρήσαμε εξαιρετικά μεγάλο αριθμό φοινικόπτερων».
Όσον αφορά τα διαχειριστικά μέτρα για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της λίμνης Κορώνειας, που αποφασίστηκαν την 1η Οκτωβρίου, σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη, παρουσία του υφυπουργού Εσωτερικών (Μακεδονίας και Θράκης,) Θεόδωρου Καράογλου και του γενικού γραμματέα Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων, Κωνσταντίνου Αραβώση, ο κ.Τεκίδης ξεκαθάρισε ότι ακόμη δεν έχουν προχωρήσει.
«Αν και είχε αποφασιστεί η άμεση συγκρότηση μόνιμης επιτροπής για την υποβολή προτάσεων ταχύτατης εκτέλεσης, τη διαχείριση και τη συνεχή παρακολούθηση της λίμνης Κορώνεια, ακόμη δεν έχει γίνει», κατέληξε.