Αρσάκειο: «Μας είπαν ότι λυπούνται» – Τι λέει η μητέρα του 15χρονου για το bullying


Αν και το σχολείο τηρεί σιγή ιχθύος για το περιστατικό, με τους καθηγητές να μην ενημερώνουν τους μαθητές και να μένουν στην εκδοχή του «παιχνιδιού», δεν είναι λίγοι οι γονείς που καταγγέλλουν βίαιες και παράνομες πράξεις ακόμα και εντός του σχολείου.

Η μητέρα του 15χρονου που δέχθηκε το άγριο bullying και το κατήγγειλε, μιλά αποκλειστικά στο MEGA για τον αγώνα της οικογένειας να προστατέψει τον μαθητή αλλά και την υποστήριξη που δέχεται από συμμαθητές του.

«Προσπαθούμε να προστατεύσουμε την οικογένειά μας»

«Εμείς αυτήν την στιγμή είμαστε στα μετόπισθεν γιατί προσπαθούμε να προστατεύσουμε την οικογένειά μας. Το παιδί είναι στο σχολείο, έχει ακούσματα και θετικά και αρνητικά, κυρίως θετικά. Έχει πάρα πολύ μεγάλη υποστήριξη. Οι μαθητές του δίνουν μηνύματα πάρα πολύ ενθαρρυντικά, υπάρχουν βέβαια και αντιδράσεις τύπου σιγά και τι έπαθες. Αυτά όμως είναι μεμονωμένα περιστατικά».

Όπως λέει η ίδια, ο 15χρονος προσπαθεί να διαχειριστεί το περιστατικό με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

«Αυτήν την στιγμή προσπαθεί και το παιδί να τοποθετηθεί σε όλο αυτό που του έχει συμβεί, που έγινε ξαφνικά, σαν έκρηξη μπροστά του. Αν τον ρωτούσατε την Παρασκευή θα έλεγε ‘δε θέλω να πάμε στην αστυνομία’, ήταν καθαρά δική μου απόφαση. Καθαρά όμως. Ο ίδιος έλεγε ‘όχι μαμά σε παρακαλώ’. Του είπα ‘δεν υπάρχει, τώρα είναι πόλεμος. Θα πάμε. Μέχρι τώρα δίναμε μικρές μάχες, τώρα πάμε σε πόλεμο. Δεν παίζω με τη ζωή σου’».

«Αν ήταν μεμονωμένο περιστατικό, θα ήμουν μαζί τους»

Η ίδια σημειώνει ότι δεν είναι μεμονωμένο περιστατικό αυτό που συνέβη στον γιο της.

«Δε με ενδιαφέρει τι κάνει το σχολείο με τις δικές τους ενέργειες. Δεν έχω καμία εμπιστοσύνη, θα με ενδιέφερε αν έβλεπα ότι είναι ένα οργανωμένο σχολείο που ενδιαφέρεται για την προστασία των μαθητών του και που του ξέφυγε ένα περιστατικό. Εάν ήταν ένα μεμονωμένο, θα ήμουν και μαζί τους.

»Ο μικρός αντιμετωπίζει την κατάσταση καλύτερα, τον υποστηρίζει φυσικά ψυχολόγος αλλά νομίζω ότι είναι πιο δυνατός. Κάθε μέρα και καλύτερα. Το να αντιπαρέλθεις ότι θα βρεθείς στο στόχαστρο και ότι ενδεχομένως από μια τέτοια ενέργεια μπορεί και να περιθωριοποιηθείς, θέλει πραγματικά πολλά κότσια».

«Μας είπαν ότι λυπούνται»

Όπως λέει η μητέρα του 15χρονου, όταν τους κάλεσαν από το σχολείο για να τους ενημερώσουν, τους είπαν ότι λυπύνται.

«Όταν πήγαμε στο σχολείο για να μας ενημερώσουν για την έναρξη των διαδικασιών, μας είπαν ότι λυπούνται. Αλλά τι να το κάνουμε ότι λυπούνται. Δεν με ενδιαφέρει η συγγνώμη».

«Θα αναζητήσουμε ποινικές ευθύνες σε γονείς & σχολείο»

Από τη μεριά του, ο δικηγόρος της οικογένειας του 15χρονου, Σπύρος Δημητρίου, τόνισε ότι ευθύνες θα αναζητηθούν και στους γονείς των νταήδων αλλά και στο σχολικό περιβάλλον.

«Η μητέρα βγαίνει μπροστά προκειμένου για πρώτη φορά να περάσει ένα μήνυμα στις οικογένειες όλων των παιδιών που βιώνουν τέτοιες συμπροφορές και κουκουλώνονται στον βωμό της κοινωνικής ειρήνευσης στη μαθητική κοινότητα.

»Θα ερευνήσουμε όχι μόνο τα υποτυπώδεις διοικητά μέτρα ευθύνης των ανήλικων δραστών, αλλά  τόσο τους ανθρώπους που εποπτεύουν τη μαθητική και κοινωνική ζωή τους (κηδεμόνες, γονείς) και στο σχολικό περιβάλλον.

«Ζήτησαν από τα παιδιά να πουν πιο φοβάται»

Ο δικηγόρος της οικογένειας, προχώρησε και σε μια καταγγελία για το Αρσάκειο που προκαλεί εντύπωση.

Όπως είπε, χθες η διευθύντρια του Γυμνασίου μάζεψε τους μαθητές και τους ρώτησε ονομαστικά αν φοβούνται στο σχολείο. Έπειτα, απευθυνόμενη στον 15χρονο τον ρώτησε αν φοβάται και όταν εκείνος αποκρίθηκε «ναι», του είπε ότι απορεί με αυτήν του την στάση, καθώς και αυτός, όπως και όλοι οι μαθητές, έχουν παρακολουθήσει σεμινάρια σχολικού εκφοβισμού.

«Κανένα παιδία δεν απάντησε γιατί αισθάνθηκαν αμηχανία. Αν έχουν καταγγελθεί παρόμοια περαστικά που αφορούν το σχολείο και αυτό δεν έχει δράση, στοιχειοθετείτε και το ποινικό αδίκημα της υπόθαλψης εγκληματία», κατέληξε ο δικηγόρος.



Πηγή