ΑΣΕΠ: Αλλάζουν όλα -Γραπτοί διαγωνισμοί & ψυχολογικά τεστ για μόνιμους, κατάργηση ειδικών μοριοδοτήσεων για συμβασιούχους (ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ)

Σημαντικές αλλαγές στον τρόπο πρόσληψης μόνιμων αλλά και συμβασιούχων μέσω ΑΣΕΟ, επέρχονται με νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών, που παρουσιάστηκε σήμερα στο υπουργικό συμβούλιο.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της aftodioikisi.gr, αναφορικά με τους μόνιμους, από το 2022, στόχος είναι:

-Να διεξάγεται ένας ετήσιος γραπτός διαγωνισμός για το σύνολο των (προγραμματισμένων) μόνιμων ΠΕ και ΤΕ προσλήψεων στο Δημόσιο, ο οποίος θα περιλαμβάνει: α) γενικές ερωτήσεις που θα αφορούν όλους τους υποψηφίους β) εξειδικευμένες ερωτήσεις ανάλογα με την ειδικότητα (πχ δικηγόρων, μηχανικών, οικονομολόγων κλπ)

-Να διεξάγεται ένας γραπτός διαγωνισμός με γενικές ερωτήσεις για υποψήφιους ΔΕ.

-Για τους ΥΕ, πιθανότατα η διαδικασία πρόσληψης θα εξακολουθήσει να διεξάγεται όπως σήμερα.

-Οι υποψήφιοι να απαντούν σε ειδικά διαμορφωμένο ψυχολογικό τεστ διακρίβωσης δεξιοτήτων και στοιχείων προσωπικότητας, μέσω του οποίου θα γίνεται το πρώτο φιλτράρισμα, δηλαδή, οι υποψήφιοι που δεν θα περνούν το τεστ, θα κόβονται.

Αναφορικά με τους συμβασιούχους, στόχος είναι: 

-Οι προσλήψεις συμβασιούχων  να διεξάγεται με ενιαία μοριοδοτήση, μέσω κατάργησης των ειδικών διατάξεων που θεσπίζουν αποκλίνουσες διαδικασίες ή μοριοδοτήσεις, που σήμερα φτάνουν τις 8, 9.

Θεοδωρικάκος: Υιοθέτηση ενός νέου θεσμικού πλαισίου

Όπως είπε κατά την εισήγησή του στο υπουργικό συμβούλιο, ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος στόχος είναι «η υιοθέτηση νέου θεσμικού πλαισίου με την αναμόρφωση του ν. 2190/1994, στην κατεύθυνση της ενίσχυσης και ενδυνάμωσης του ΑΣΕΠ. Και αυτό στο πλαίσιο της στρατηγικής επιλογής της Κυβέρνησης για διαφάνεια, λογοδοσία, χρηστή διοίκηση, και βέλτιστη διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού του Δημοσίου. Η αναγκαιότητα της μεταρρύθμισης προκύπτει από τα προβλήματα που επισημαίνονται στις ετήσιες εκθέσεις της Ανεξάρτητης Αρχής, αλλά και από τις διαμορφούμενες συνθήκες (π.χ. πανδημία) των απαιτήσεων από τον δημόσιο υπάλληλο του σήμερα αλλά και των επόμενων ετών», τόνισε.

Οι οκτώ άξονες

Και πρόσθεσε: «Η συγκεκριμένη μεταρρυθμιστική πρωτοβουλία εστιάζει στον ανασχεδιασμό και εκσυγχρονισμό των διαδικασιών πρόσληψης μέσω ΑΣΕΠ τόσο για το τακτικό προσωπικό όσο και για το προσωπικό ορισμένου χρόνου πάνω στους ακόλουθους άξονες:

  1. Ο κατάλληλος άνθρωπος στην κατάλληλη θέση.
  2. Διεξαγωγή γραπτών δοκιμασιών Γνώσεων, Δεξιοτήτων και Προσωπικότητας.
  3. Διακρίβωση δεξιοτήτων και στοιχείων προσωπικότητας των υποψηφίων δημοσίων υπαλλήλων.
  4. Ηλεκτρονικοποίηση διαδικασιών και ανάπτυξη διαλειτουργικότητας μεταξύ ΑΣΕΠ και εμπλεκομένων στις επιμέρους διαδικασίες φορέων που παρέχουν «στοιχεία- εισροές» στις διαδικασίες ΑΣΕΠ.
  5. Σύντμηση χρόνου ολοκλήρωσης διαδικασιών πρόσληψης προσωπικού μέσω ΑΣΕΠ ώστε ο χρόνος που μεσολαβεί μεταξύ υποβολής αιτήματος του φορέα και ανακοίνωσης του πίνακα διοριστέων να μην υπερβαίνει το ένα έτος.
  6. Κατάργηση των ειδικών διατάξεων που θεσπίζουν αποκλίνουσες διαδικασίες ή μοριοδοτήσεις με κατεύθυνση την ενιαία διαδικασία.
  7. Μείωση διοικητικού βάρους ΑΣΕΠ μέσα από τη δόμηση μιας στιβαρής, ενιαίας και προγραμματισμένης διαδικασίας.
  8. Ενδυνάμωση του ΑΣΕΠ τόσο ως προς το στελεχιακό δυναμικό όσο και τους συμβούλους προκειμένου να καταστεί δυνατή η με όρους αποδοτικότητας και αποτελεσματικότητας άσκηση του έργου του έργου του».

Πηγή