Ασφαλιστική ικανότητα των συνταξιούχων: Νέες διευκρινίσεις Μιχαηλίδου – Τι είπε για το επίδομα μητρότητας


Νέες διευκρινίσεις για την ασφαλιστική ικανότητα των συνταξιούχων έδωσε σήμερα η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Δόμνα Μιχαηλίδου μιλώντας στο ACTION 24 TV. «Ο ΕΦΚΑ δεν θέλει οφειλέτες, αλλά ανθρώπους που να μπορούν να εξυπηρετούν τις οφειλές τους. Γι’ αυτό, την επόμενη κιόλας εβδομάδα βγάζουμε μία νέα υπουργική απόφαση ανεβάζοντας το πλαφόν από τις 20.000 στις 30.000 ώστε να μπορεί να είναι κάποιος ασφαλιστικά ενήμερος. Από την ερχόμενη εβδομάδα όσοι έχουν χρέος μέχρι 30.000 ευρώ στον ΕΦΚΑ θα μπορεί να ρυθμίσει το χρέος του, να είναι ασφαλιστικά ενήμερος και να παίρνει τη σύνταξή του», τόνισε με έμφαση η κ. Μιχαηλίδου.

Για το επίδομα μητρότητας

Επίσης μίλησε και για το επίδομα μητρότητας.  «Τη διαφορά στη μητρότητα δεν την κάνει αν είσαι μισθωτή ή όχι! Γι’ αυτό ανοίξαμε χθες την πλατφόρμα parentalbenefits.dypa.gov.gr , προκειμένου να λαμβάνουν το επίδομα μητρότητας και οι μη μισθωτές, αποκαθιστώντας έτσι μία μεγάλη αδικία. Από εδώ και στο εξής οι μη μισθωτές (ελεύθερες επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενες και αγρότισσες) θα λαμβάνουν 830 ευρώ τον μήνα για 9 μήνες, όπως ακριβώς και οι μισθωτές, δηλαδή 7.500 χιλιάδες ευρώ. Αν υπολογίσουμε σε αυτό και το επίδομα γέννησης που κυμαίνεται από 2.400 έως 3.500 ευρώ αναλόγως με τον αριθμό των παιδιών, τότε φτάνουμε στα 1.100 έως 1.200 ευρώ τον μήνα καθαρά. Πρόκειται για μια σημαντική ενίσχυση συνολικού ύψους 10.000 ευρώ καθαρά. Το ίδιο ισχύει και για τις περιπτώσεις των υιοθεσιών. Το μέτρο αυτό έχει αναδρομική ισχύ για όσες γέννησαν από τις 24 Σεπτεμβρίου του 2023 και μετά, ενώ το δικαίωμα στο επίδομα μητρότητας είναι μεταβιβάσιμο στον πατέρα για 7 μήνες», είπε και παρέθεσε ένα σχετικό παράδειγμα. 

«Για παράδειγμα, αν ο μισθός ή το εισόδημα της μητέρας είναι υψηλότερο από του πατέρα, συμφέρει την οικογένεια να επιστρέψει η μητέρα στην εργασία και να λαμβάνει ο πατέρας το επίδομα. Αν μία γυναίκα κάνει σήμερα αίτηση, την 1η ημέρα του επόμενου μήνα θα μπει στον λογαριασμό της το επίδομα. Και κάτι άλλο σημαντικό: Δεν πρέπει να ξεχνάμε επίσης ότι πριν από έναν χρόνο επεκτείναμε το επίδομα μητρότητας από τους έξι στους εννέα μήνες για τις μισθωτές. Εκεί δηλαδή που έπαιρναν για 6 μήνες 713 ευρώ, σήμερα παίρνουν για 9 μήνες 830 ευρώ. Είπαμε ότι θα βοηθήσουμε τη γυναίκα και την ελληνική οικογένεια και το κάνουμε πράξη» σημείωσε η κ. Μιχαηλίδου.



enikonomia.gr