Άτομα με αναπηρία: Αυτές είναι οι σημαντικές πρωτοβουλίες του υπουργείου Εργασίας για την προστασία τους-Τι είπε η Κεραμέως για τα ηλεκτρονικά αντίγραφα παθήσεων


Για τις τρεις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης αναφορικά με την προστασία των ατόμων με αναπηρία μίλησε σήμερα στην τηλεόραση του OPEN η αρμόδια υπουργός Νίκη Κεραμέως.

«Έχουμε λάβει δύο πρωτοβουλίες το τελευταίο διάστημα. Η πρώτη πρωτοβουλία είναι να υπερδιπλασιάσουμε τους γιατρούς στα Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ). Από 520 γιατρούς προβλέψαμε  άλλους 700 γιατρούς, οι οποίοι τώρα που μιλάμε ολοκληρώνουν την εκπαίδευσή τους. Περισσότεροι γιατροί σημαίνει καλύτερη και ταχύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών.

Δεύτερη πρωτοβουλία αφορά τις μη αναστρέψιμες παθήσεις .Δηλαδή έχει κάποιος μια πάθηση η οποία ιατρικά είναι μη αναστρέψιμη και δεν μπορεί να αλλάξει… όπως μια πάθηση του κυκλοφορικού συστήματος .. οποιαδήποτε πάθηση που είναι μη αναστρέψιμη. Γιατί να πηγαίνει κάποιος στο ΚΕΠΑ σε τακτά χρονικά διαστήματα και να πρέπει να πιστοποιεί την πάθηση του; Εφόσον η πάθηση του πολίτη είναι μη αναστρέψιμη θα πρέπει να πηγαίνει άπαξ  .. μια φορά στο ΚΕΠΑ και εφόσον αυτή πιστοποιηθεί μετά να παίρνει εφ’ όρο ζωής την παροχή.  Αυτό που κάναμε πρόσφατα είναι πως διευρύναμε τον κατάλογο των παθήσεων που θεωρούνται ιατρικά μη αναστρέψιμες » σημείωσε.

Και ανέφερε ξανά συνοπτικά τις πρωτοβουλίες αυτές.  «Σας είπα λοιπόν τρεις ενδεικτικές πρωτοβουλίες που αφορούν στη στήριξη της Πολιτείας προς τα άτομα με αναπηρία. Δηλαδή:

  • Η πρωτοβουλία είναι να  παίρνει ο πολίτης τη σύνταξη αναπηρίας χωρίς να διακόψει τη δουλειά του.
  • Η πρωτοβουλία για υπερδιπλασιασμό των γιατρών στα Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας
  • Και η πρωτοβουλία για διεύρυνση των λεγόμενων μη αναστρέψιμων παθήσεων προκειμένου να μην ταλαιπωρούνται οι συμπολίτες μας αλλά για να τους εξυπηρετούμε καλύτερα» σημείωσε.

Για τα ηλεκτρονικά αντίγραφα παθήσεων

Επίσης ρωτήθηκε εάν οι πολίτες θα μπορούν να λάβουν ηλεκτρονικά το αντίγραφο της πάθησης του και να μην πηγαίνουν στα ΚΕΠΑ. «Υπάρχουν και οι κατ’ οικον εξετάσεις  που γίνονται. Δηλαδή υπάρχουν γιατροί που πηγαίνουν κατ’ οικον. Υπάρχει και αυτή η πρόβλεψη .Όλα αυτά θα επιταχυνθούν με με τη πρόσληψη περισσότερων γιατρών και με τη διεύρυνση αυτής της λίστας που σας είπα » απάντησε. «Έχουμε πολλές εκκρεμότητες εννοώ σε ραντεβού. Έχουμε πολύ δρόμο και δουλειά μπροστά μας για  να σας πω ότι τα πράγματα είναι πολύ καλύτερα .Έχουμε δουλειά αλλά είμαστε απολύτως αποφασισμένοι να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα αυτό και να το πιάσουμε από τη βάση του προκειμένου να το λύσουμε » συμπλήρωσε.

Δείτε παρακάτω το σχετικό ΒΙΝΤΕΟ



enikonomia.gr