Αττική: Μάστιγα οι παρασύρσεις πεζών σε κεντρικούς δρόμους


Πληθαίνουν τα περιστατικά με τις παρασύρσεις πεζών από ασυνείδητους οδηγούς. Η χρήση του κινητού ή η απόσπαση προσοχής με άλλους τρόπους έχουν οδηγήσει στον θάνατο πολλούς ανθρώπους που εκείνη την ώρα διέσχιζαν κεντρικούς δρόμους της Αθήνας.

Για το φαινόμενο αυτό, το οποίο έχει εξελιχθεί σε μάστιγα μίλησε ο συγκοινωνιολόγος, Σταύρος Κωνσταντινίδης.

«Στατιστικά είναι τυχαίο το φαινόμενο, η πύκνωση σε εκείνη τη βδομάδα του Μαΐου. Από την άλλη, το ότι συμβαίνουν τόσες πολλές παρασύρεις πεζών μέσα σε μία βδομάδα αποκαλύπτει ένα μεγάλο πρόβλημα που υπάρχει μέσα στις πόλεις. Η παράσυρση πεζού είναι το πιο τραγικό κεφάλαιο της μεγάλης εικόνας που ονομάζουμε οδική ασφάλεια. Μέσα στις πόλεις υπάρχει μια πύκνωση ανάγκης να μετακινηθούν πεζοί πάρα πολλοί. Και την ίδια στιγμή χιλιάδες αυτοκίνητα επιζητούν τον δρόμο και τον προορισμό τους», είπε αρχικά.

«Η οδική παιδεία αφορά και στους πεζούς και στους οδηγούς. Όλοι είμαστε πεζοί, την ιδιότητα του πεζού την έχουμε όλοι μας. οι πυκνοκατοικημένες πόλεις δεν έχουν την υποδομή της βιώσιμης κινητικότητας των άλλων ευρωπαϊκών χωρών. Σημαίνει ότι δεν έχουμε διαβάσεις πεζών εκεί που πρέπει, δεν έχουμε οδικό δακτύλιο γύρω από τις περιοχές των σχολείων. Δεν έχουμε θεσμοθετήσει ελάχιστο όριο ταχύτητας 30 χλμ, που υπάρχει σε όλα τα αστικά κέντρα. Να θεσμοθετήσουμε, τις διαβάσεις πεζών, την οριζόντια  σήμανση κάτω στο οδόστρωμα, που να υποδεικνύει. Όλες οι διασταυρώσεις έχουν παρκαρισμένα οχήματα. Και στις διαβάσεις γίνονται όμως ατυχήματα, αλλά τρέχουν πολύ τα μηχανάκια και τα ΙΧ. Η απόσπαση προσοχής από το κινητό, οι υψηλές ταχύτητες και το αλκοόλ είναι οι τρεις βασικοί παράγοντες ατυχημάτων. Όλα αυτά είναι συνάρτηση του κυκλοφοριακού κομφούζιο» επεσήμανε ο κ. Κωνσταντινίδης.

Για την κίνηση στον Κηφισό: «Έχω προτείνει το υπουργείο μεταφορών να γίνει και βιώσιμης κινητικότητας και οδικής ασφάλειας και να ξεχωρίσει από το Υποδομών. Αυτό το πείραμα της συγχώνευσης απέτυχε. Πρέπει να βάλουμε και κάμερες να ελέγξουμε την ταχύτητα στο εθνικό δίκτυο. Ο Κηφισός είναι ένας πολύ παλιός δρόμος, δεν υπάρχει σχέδιο εάν κολλήσεις δεν υπάρχει έκτακτο σχέδιο επέμβασης. Πρέπει να γίνει άμεσα “λίφτινγκ” και διοικητικά μέτρα στον Κηφισό», κατέληξε.



Πηγή