Aξιωματούχοι στο Reuters: Η Ελλάδα είναι έτοιμη να προχωρήσει σε πρόωρη αποπληρωμή δανείων ύψους 5 δισ. ευρώ
Δάνεια ύψους έως και 5 δισ. ευρώ ετοιμάζεται να αποπληρώσει η Ελλάδα.
Όπως ανέφεραν σήμερα δύο κυβερνητικοί αξιωματούχοι στο Reuters, η Ελλάδα σχεδιάζει να αποπληρώσει πρόωρα δάνεια ύψους έως και 5 δισ. ευρώ (ή 5,34 δισ. δολάρια) προς τις χώρες της Ευρωζώνης καθώς η χώρα επιδιώκει να επιστρέψει στην κανονικότητα ύστερα από μια δεκαετή κρίση χρέους
Η πληρωμή αυτή θα γίνει φέτος και θα αφορά δάνεια που έχει πάρει χώρα για τη διάσωση της, συμπλήρωσαν οι αξιωματούχοι. Επίσης το ίδιο δημοσίευμα αναφέρει πως η Ελλάδα σχεδιάζει να αποπληρώσει αυτά τα δάνεια μέσω του “μαξιλαριού” περίπου των 35 δισ. ευρώ, όπως έγινε δηλαδή και με τις προηγούμενες πρόωρες αποπληρωμές.
Το ΔΝΤ και τα δάνεια του πρώτου μνημονίου
Υπενθυμίζεται δε πως την Άνοιξη του 2022 η Ελλάδα επέστρεψε το ποσό των 2,645 δισ. ευρώ στους εταίρους της, ενώ την ίδια περίοδο μηδενίστηκαν και οι υποχρεώσεις της χώρας προς το ΔΝΤ (πληρώθηκαν 1,86 δισ. ευρώ που κανονικά θα καταβάλλονταν αρχές του 2024). Σημειώνεται δε πως τα δάνεια του πρώτου μνημονίου από την Ευρωζώνη ανήλθαν σε 52,9 δισ. ευρώ με διάρκεια αποπληρωμής από το 2020 έως το 2040 και με επιτόκιο Euribor 3 μηνών + 0,5%. Αυτό τα καθιστά ακριβά διότι το Euribor 3μηνου είναι 3,94%.
Από φέτος άρχισε και η εξυπηρέτηση των δανείων ύψους 141,8 δισ. ευρώ του EFSF (του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας) με αποπληρωμή το 2056 ενώ από το 2034 προστίθενται επιπλέον 86 δισ. ευρώ από τον ESM έως το 2060.
Για το χρέος
Το δημοσίευμα αναφέρεται και στο χρέος της Ελλάδας. Η Ελλάδα θα πρέπει μέχρι το 2034 να έχει μειώσει τον δείκτη χρέους προς ΑΕΠ κάτω από το 100% προκειμένου να μπορέσει να δανειοδοτηθεί με βάση τα επιτόκια που θα ισχύουν όπως εκτιμούν οι αναλυτές.
Για το 2024 αναμένεται να συρρικνωθεί εκ νέου το χρέος της γενικής κυβέρνησης στο 152,3% του ΑΕΠ από 160,3% του ΑΕΠ που ήταν το 2023 ( δηλαδή 355 δισ. ευρώ σε απόλυτους αριθμούς). Στόχος είναι να ενισχυθεί η βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους αλλά και να δείξουν εμπιστοσύνη οι αγορές στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, σε μια περίοδο που είναι ευνοϊκή για τη χώρα, μετά την ανάκτηση της πολυπόθητης επενδυτικής βαθμίδας.
.