Μπακογιάννης: «Φρένο» στο σχέδιο της ΠΥΡΚΑΛ αν δεν προηγηθεί διαβούλευση
Την αντίθεση στο σχέδιο μεταφοράς υπηρεσιών εννέα υπουργείων από το κέντρο της πρωτεύουσας στον χώρο της ΠΥΡΚΑΛ, εξέφρασε σύσσωμο το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αθηναίων, τη Δευτέρα (13/2).
Ειδικότερα, κατά την τοποθέτηση του, ο Δήμαρχος Αθηνών, Κώστας Μπακογιάννης στη διαδικασία του Δημοτικού Συμβουλίου ανέφερε ότι «Η κεντρική διοίκηση δεν είναι ένας νοικάρης να φεύγει όποτε θέλει και κανείς μας δεν θέλει ένα κράτος το οποίο αποφασίζει χωρίς να συζητήσει. Αυτή η εξέλιξη, όπως προκύπτει από την εισήγηση, αντίκειται σε όλο το θεσμικό πλαίσιο, στο γενικό πολεοδομικό σχέδιο και πάνω απ’ όλα, αντίκειται στη σύγχρονη λογική της χωροταξίας και της πολεοδομίας. Όλοι οι χωροτάκτες προκρίνουν τη λύση των μικτών χρήσεων. Είναι «παλιακή» η άποψη μιας «κυβερνούπολης» με βάση τα δεδομένα της Ευρώπης και για αυτό ερχόμαστε και το συζητάμε».
Συμπλήρωσε δε, ότι «αν κάνουμε νοερά ένα ταξίδι στο χρόνο στην Αθήνα του 2030, τι θα δούμε; Εάν και εφόσον υλοποιηθεί το σχέδιο της ΠΥΡΚΑΛ θα δούμε μία Αθήνα με 127 άδεια κτίρια. Με πολλές από τις διοικητικές τις λειτουργίες να μεταφέρονται εκτός των ορίων της πρωτεύουσας. Και αυτές δεν είναι εξελίξεις οι οποίες γίνονται στο κενό. Έχει προηγηθεί ένα κύμα αποκέντρωσης. Και σύμφωνα με τα αποτελέσματα της τελευταίας απογραφής, η Αθήνα είναι ενδεχομένως η μόνη ευρωπαϊκή πρωτεύουσα η οποία χάνει πληθυσμό, η οποία συρρικνώνεται. Όλα αυτά, λοιπόν, είναι λογικό να μας βάζουν σε πολλές σκέψεις. Πόσο μάλλον που η δημόσια διαχείριση οφείλει να γίνεται με υπευθυνότητα και χωρίς βιασύνη».
Συνεχίζοντας, ο Δήμαρχος Αθηναίων ανέφερε πως «είναι μια διπλή παρέμβαση η οποία όμως έχει μία και μόνο μελέτη. Πρακτικά δεν λαμβάνονται καθόλου υπόψη οι συνέπειες και οι επιπτώσεις για την Αθήνα. Γι’ αυτό υπάρχει το εξής παράδοξο, η περιβαλλοντική μελέτη να μην έχει καμία αναφορά στην Αθήνα. Ο μεγάλος μας φόβος είναι ότι θα βρεθούμε με πολλές μαύρες τρύπες εντός του αστικού ιστού, ενώ ήδη είμαστε αντιμέτωποι με πολλές μαύρες τρύπες σε ιδιοκτησίες του ευρύτερου δημοσίου. Είτε μιλάμε για το στενό δημόσιο τομέα, είτε για εταιρείες του δημοσίου.
Εμείς ζητάμε να μην προχωρήσει αυτό το σχέδιο, εάν δεν γίνει μια ανοιχτή, δημόσια, διαβούλευση – να σημειώσω εδώ ότι σε αυτο το αίτημα ταυτιζόμαστε με το αίτημα πολλών φορέων της πόλης – και εάν δεν έχουν προηγηθεί οι σχετικές αναγκαίες μελέτες».
Καταλήγοντας, ο Κώστας Μπακογιάννης ανέφερε πως «θα μπορούσαν να γίνουν χώροι πρασίνου, χώροι πολιτισμού, εργατικές ή κοινωνικές κατοικίες. Ένα πολύ μεγάλο ζητούμενο σε μια πόλη που τα ενοίκια συνεχώς ανεβαίνουν. Δεν μπορεί να γίνει χωρίς σχέδιο και ικανούς πόρους. Δεν μπορεί να αφήνουμε την Αθήνα στον αυτόματο. Όταν, μάλιστα, αυτό έρχεται σε αντίθεση με τον τρόπο που δουλεύει η δημοτική αρχή, με σχέδιο και στοχοθεσία. Ελπίζουμε να εισακουστούμε. Εμείς θα καθίσουμε στο τραπέζι του διαλόγου με τα μυαλά και τα αυτιά μας ανοιχτά. Οι δημότες είναι και πολίτες».
Πώς τοποθετήθηκαν οι υπόλοιπες δυνάμεις;
«Η Αθήνα είναι η μόνη πρωτεύουσα που ο πληθυσμός της μειώνεται. Η αύξηση των ενοικίων και η ακρίβεια διώχνει τους κατοίκους» σημείωσε ο Ρήγας Αξελός δημοτικός σύμβουλος της «Ανοιχτής Πόλης» και αντιπρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου.
«Πρόχειρο και βίαιο» χαρακτήρισε το σχεδιαζόμενο έργο ο Παύλος Γερουλάνος από την παράταξη «Αθήνα Είσαι Εσύ».
Την έντονη αντίθεση της στο σχεδιασμό εξέφρασε και η Λαϊκή Συσπείρωση Αθήνας.