«Μπλόκο» από τον Τειρεσία: Ρύθμιση για τους επαγγελματίες που αδυνατούν να πάρουν POS


Νομοθετική ρύθμιση για να «ξεμπλοκάρουν» τα αιτήματα προμήθειας POS εκείνων των επαγγελματιών που είναι στις λίστες του Τειρεσία, βρίσκεται στα «σκαριά» από το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών. 

Τις επόμενες ημέρες θα πάρει τον δρόμο της προς την Βουλή η συγκεκριμένη ρύθμιση, ώστε να τακτοποιηθεί αυτή η εκκρεμότητα. «Σιωπηρή ανοχή» θα δείξει το υπουργείο και σε όσους αποτύχουν στην διασύνδεση POS με ταμειακή αποδεδειγμένα όμως με υπαιτιότητα τρίτων.

Γράφει ο Βαγγέλης Δουράκης

Συγκεκριμένα, οι αρμόδιες ελεγκτικές αρχές, σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, δεν θα προχωρήσουν στην επιβολή προστίμων σε εκείνες τις επιχειρήσεις που δεν μπορούν να κάνουν την διασύνδεση γιατί είναι στον «Τειρεσία».

Νομοθετική ρύθμιση για τους «μπλοκαρισμένους» από τον Τειρεσία

Το ίδιο θα ισχύσει και για εκείνους τους επαγγελματίες που για παράδειγμα έκαναν αποδεδειγμένα κάθε απαιτούμενη ενέργεια για να κλείσουν ραντεβού με τον τεχνικό (έχει προηγηθεί σχετική ηλεκτρονική αλληλογραφία, έχει καταχωρηθεί το ραντεβού στην ειδική πλατφόρμα του Υπουργείου, κλπ), αλλά με υπαιτιότητα της εταιρείας που κάνει την διασύνδεση δεν έγινε ποτέ το ραντεβού. Σε αυτές τις περιπτώσεις, δεν θα προωθηθεί νομοθετική ρύθμιση, αλλά η ανοχή θα είναι σιωπηρή από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς. Πάντα, με την προϋπόθεση να αποδείξουν από την πλευρά τους οι υπόχρεοι ότι έκαναν όλα όσα απαιτούνταν για να κλείσουν το ραντεβού.

Για την άλλη κατηγορία «μπλοκαρισμένων» από τον Τειρεσία επαγγελματιών –όπως προαναφέρθηκε- προωθείται νομοθετική ρύθμιση, ώστε να καταστεί εφικτό και τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να ανάψουν «πράσινο φως» για την χορήγηση των τερματικών και κατόπιν την διασύνδεσή τους με την ταμειακή.

Υπολογίζεται πως σχεδόν 10.000 επιχειρήσεις – το 3% των υπόχρεων – δεν μπορούν να πάρουν POS λόγω του Τειρεσία.

Όπως διαβεβαιώνουν από το ΥΠΕΘΟ και σε αυτή την περίπτωση δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για επιβολή προστίμου. Επισημαίνουν όμως ότι υπάρχουν εργαλεία για να ρυθμίσουν το χρέος τους, όπως ο εξωδικαστικός συμβιβασμός. Όποιος μπει σε ρύθμιση, οι διαδικασίες «ξεμπλοκάρουν» και θα ανοίξει ο δρόμος για απόκτηση POS.

Τα χρονοδιαγράμματα – Λήγει η προθεσμία

Σε κάθε περίπτωση έως σήμερα 30 Απριλίου έχουν περιθώριο διασύνδεσης:

Οι επιχειρήσεις που δεν προχώρησαν στη διασύνδεση των συστημάτων τους εντός Μαρτίου, αλλά έχουν προγραμματισμένο ραντεβού με τεχνικό εγκατάστασης εντός Απριλίου.

– Οι επιχειρήσεις που έχουν δηλώσει στο Μητρώο POS ότι πρόκειται να αντικαταστήσουν το ταμειακό τους σύστημα με κάποια από τις νέες διαθέσιμες λύσεις «allinone», που δεν απαιτεί επιπλέον ενέργειες διασύνδεσης, παρά την πραγματοποίηση συναλλαγών. ΠΡΟΣΟΧΗ: Όσοι έχουν προμηθευτεί κάποια λύση allinone αλλά δεν έχουν πραγματοποιήσει συναλλαγή θεωρούνται ως «μη συνδεδεμένοι»! Σημειώνεται ότι έχουν εγκριθεί επτά πάροχοι ηλεκτρονικής τιμολόγησης με τέτοιες λύσεις.Ειδικά οι επιχειρήσεις που χρησιμοποιούν ταμειακό σύστημα με λογισμικό ERP και πρέπει να ακολουθήσουν τον βασικό κανόνα διασύνδεσης της Α.1155/2023 για τα POS τους, υπενθυμίζεται ότι έχουν προθεσμία ως την 31η Μαΐου και σε περίπτωση προγραμματισμένου ραντεβού με σκοπό τη διασύνδεση εντός Ιουνίου 2024 έως το τέλος του συγκεκριμένου μήνα.

Τέλος, οι ταμειακές μηχανές των επιχειρήσεων που είναι κλειστές για οποιοδήποτε λόγο (π.χ. εποχικότητα) και θα ανοίξουν μετά το τέλος του παραπάνω χρονοδιαγράμματος, θα πρέπει να διασυνδεθούν με τα τερματικά POS που διαθέτουν από την πρώτη ημέρα της επανέναρξης λειτουργίας των επιχειρήσεων.

«Βαριά» τα πρόστιμα για όσους χάσουν τις προθεσμίες

Οι υπόχρεες επιχειρήσεις, που δεν έχουν διασυνδέσει τα συστήματά τους ούτε έχουν προχωρήσει στον προγραμματισμό ραντεβού εντός Απριλίου, είναι αντιμέτωπες με την επιβολή προστίμων εφόσον δεν μπορούν να αιτιολογήσουν ότι δεν το έπραξαν για λόγους ανωτέρας βίας. Συγκεκριμένα, προβλέπεται πρόστιμο:

– 10.000 ευρώ, εφόσον τηρούν απλογραφικό λογιστικό σύστημα,

– 20.000 ευρώ, εφόσον τηρούν διπλογραφικό λογιστικό σύστημα.

Τα πρόστιμα αυτά μειώνονται στο μισό για επιχειρήσεις που είναι εγκατεστημένες σε οικισμούς με πληθυσμό έως 500 κατοίκους και σε νησιά με πληθυσμό έως 3.100 κατοίκους (πλην των τουριστικών).

Σε περίπτωση υποτροπής εντός πενταετίας, τα πρόστιμα διπλασιάζονται και για κάθε επόμενη ίδια παράβαση τριπλασιάζονται.

Υπενθυμίζεται πως από την 1η Απριλίου, 35 κλάδοι λιανικής υποχρεώνονται να έχουν εγκατεστημένα POS και να δέχονται συναλλαγές με κάρτες. Σε άλλη περίπτωση προβλέπεται πρόστιμο ύψους 1.500 ευρώ ανά παράβαση.

 



enikonomia.gr