Μπουλντόζες στην Κασσιόπη έπειτα από 8 χρόνια

Μπουλντόζες έβαλε αυτή την εβδομάδα η NCH Capital στην περιοχή Ερημίτης στην Κασσιόπη της Κέρκυρας, οκτώ ολόκληρα χρόνια μετά την έναρξη της διαδικασίας ιδιωτικοποίησής της. Ειδικά συνεργεία ξεκίνησαν τις διαδικασίες κατεδάφισης των παλιών εγκαταστάσεων, σύμφωνα με τον αριθμό άδειας 89390/13.12.2019. Μεσολάβησαν περισσότερες από δώδεκα προσφυγές στο ΣτΕ, στο Ελεγκτικό Συνέδριο και στο Ειρηνοδικείο, προσφυγές δήμου, περιφέρειας και ομάδας έξι συγκεκριμένων κατοίκων, που αντιτίθενται στην επένδυση ύψους 120 εκατ. ευρώ για τη δημιουργία σύνθετου τουριστικού συγκροτήματος.

Η διαγωνιστική διαδικασία για την Κασσιόπη είχε ξεκινήσει στις 6 Μαρτίου του 2012 με τη δημοσίευση από το ΤΑΙΠΕΔ της «Πρόσκλησης υποβολής εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την αξιοποίηση ακινήτου στην περιοχή Κασσιόπη της νήσου Κέρκυρας». Εχουν, δηλαδή, περάσει ήδη οκτώ χρόνια και δύο μήνες μέχρι να ξεκινήσει το έργο.

Από το 2012 έως σήμερα κυβέρνησαν τη χώρα τέσσερις υπηρεσιακές και τέσσερις κανονικές κυβερνήσεις. Η περίπτωση της Κασσιόπης έχει περάσει έτσι στην Ιστορία ως ένα αρνητικό ρεκόρ σε μια χώρα που κανονικά θα έπρεπε να επισπεύδει την υλοποίηση επενδύσεων. H NCH Capital, που έχει έδρα τη Νέα Υόρκη, επέμεινε στην Κέρκυρα. Αλλά οι περισσότεροι επενδυτές δεν είναι τόσο υπομονετικοί.

Η συνολική έκταση του ακινήτου στον Ερημίτη της Κασσιόπης ανέρχεται σε 490.000 τ.μ., εκ των οποίων άνω των 320.000 τ.μ. θα παραμείνουν προσβάσιμα στο ευρύ κοινό. Η πρώτη φάση της επένδυσης περιλαμβάνει τις υποδομές και το ξενοδοχειακό συγκρότημα. Η δεύτερη περιλαμβάνει την κατασκευή 40 κατοικιών σε διαφορετικά σημεία της έκτασης και τη δημιουργία μαρίνας 60 θέσεων. Το πολυτελές ξενοδοχείο θα διαθέτει 166 δωμάτια και σουίτες και η διαχείριση θα δοθεί σε μεγάλη ξένη αλυσίδα. Για τα κτίρια έχει προβλεφθεί βιοκλιματικός σχεδιασμός που ακολουθεί τον κερκυραϊκό ρυθμό, το τοπικό παραδοσιακό στοιχείο, ενώ επιχειρείται το όλο συγκρότημα να εντάσσεται αρμονικά στο φυσικό τοπίο. Προβλέπονται ακόμα εξειδικευμένη μονάδα περιβαλλοντικής διαχείρισης, δημιουργία φυσικών μονοπατιών με ελεύθερη πρόσβαση προς την παραλία, εγκατάσταση συστημάτων αφαλάτωσης, βιολογικού καθαρισμού, ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης απορριμμάτων και κατασκευή υποδομών αντιπυρικής προστασίας.

Ο Ανδρέας Σάντης, managing director και επικεφαλής της NCH για την Ελλάδα, τα Δυτικά Βαλκάνια και την Κύπρο, δήλωσε χθες Παρασκευή πως «η σημερινή ημέρα είναι ιδιαίτερα σημαντική, αφού οι εργασίες αυτές ουσιαστικά σηματοδοτούν την έναρξη της φάσης της υλοποίησης του επενδυτικού πλάνου της εταιρείας για το έργο της Κασσιόπης.

»Σκοπός μας είναι η δημιουργία ενός πρότυπου τουριστικού χωριού, για το οποίο όλοι οι Κερκυραίοι και όλοι οι Ελληνες θα είναι υπερήφανοι. Η επένδυση είναι της τάξεως των 120 εκατ. ευρώ και κατά τη διάρκεια της κατασκευής και λειτουργίας θα πληρωθούν εκατοντάδες θέσεις εργασίας, ενώ, όπως είναι γνωστό, η βασική φιλοσοφία του έργου βασίζεται στην ανάδειξη του φυσικού πλούτου του περιβάλλοντος χώρου».



Η επένδυση, ύψους 120 εκατ. ευρώ, προβλέπει σε πρώτη φάση τις υποδομές και το ξενοδοχειακό συγκρότημα και σε δεύτερη την κατασκευή 40 κατοικιών σε διαφορετικά σημεία της έκτασης και τη δημιουργία μαρίνας 60 θέσεων. 

Σύμφωνα με στοιχεία που είχε δώσει προ ενός έτους η NCH Capital, το φορολογικό όφελος για το ελληνικό Δημόσιο από το έργο θα αγγίξει τα 36 εκατ. ευρώ, ενώ ο Δήμος Κέρκυρας θα έχει έσοδα από δημοτικά τέλη και φόρους κατά την πρώτη δεκαετία λειτουργίας της τάξεως του ενός εκατομμυρίου. Οσον αφορά τις δευτερογενείς μακροοικονομικές ωφέλειες, υπολογίζεται από τη NCH πως θα ενισχύσουν την τοπική οικονομική δραστηριότητα με 170 εκατ. κατά τη διάρκεια κατασκευής του έργου και με άλλα 180 εκατ. σε βάθος δεκαετίας. Το συγκρότημα εκτιμάται πως θα δημιουργήσει κατά την κατασκευή του 1.000 νέες θέσεις εργασίας.

Πάνω από 5 έτη για να ολοκληρωθεί μία ιδιωτικοποίηση

Η έναρξη των εργασιών κατεδάφισης παλαιότερων κτισμάτων στην Κασσιόπη, 8 ολόκληρα χρόνια μετά την έναρξη της ιδιωτικοποίησης, δεν αποτελεί εξαίρεση στον κανόνα του χρόνου που φαίνεται πως χρειάζεται για να προχωρήσει μια ιδιωτικοποίηση από την ώρα της προκήρυξης του σχετικού διαγωνισμού έως την ώρα έναρξης των εργασιών στο έδαφος. Ο μέσος χρόνος ολοκλήρωσης μιας αποκρατικοποίησης, στη χώρα μας, από την προκήρυξη του διαγωνισμού έως το κλείσιμο της συναλλαγής, υπολογίζεται πως υπερβαίνει τα πέντε χρόνια, ειδικά εάν συμπεριληφθούν και οι χρόνοι για την ολοκλήρωση της αδειοδότησης των εργασιών ανάπτυξης που ακολουθούν. Για παράδειγμα, πάνω από πέντε χρόνια χρειάστηκε η ολοκλήρωση της ιδιωτικοποίησης της μιας εκ των δύο ζωνών που δόθηκαν προς αξιοποίηση στην Αφάντου της Ρόδου. Η νότια ζώνη έχει κλείσει, αλλά στη βόρεια εξακολουθούν να υπάρχουν εκκρεμότητες, που στην παρούσα φάση σχετίζονται με αρχαιολογικά ζητήματα. Τουλάχιστον τέσσερα χρόνια χρειάστηκαν και για τα περιφερειακά αεροδρόμια.

Αλλη ιδιωτικοποίηση που αντιμετωπίζει προβλήματα στην ανάπτυξη του επενδυτικού σχεδίου, παρά το ότι έχει ολοκληρωθεί, είναι αυτή στο Παλιούρι της Χαλκιδικής. Εκεί και ενώ είχε ολοκληρωθεί η υπογραφή της σύμβασης και η καταβολή του προβλεπόμενου τιμήματος, το 2017 ένα πολύ μεγάλο μέρος της έκτασης χαρακτηρίστηκε δασικό ανατρέποντας τους σχεδιασμούς ανάπτυξης.

Δασικά αλλά και αρχαιολογικά θέματα αντιμετώπισε ως γνωστόν και η αξιοποίηση της έκτασης του πρώην αεροδρομίου στο Ελληνικό. Ακόμα όμως και μετά τη διευθέτηση αυτών των ζητημάτων, αλλεπάλληλες προσφυγές, όπως η τρέχουσα για τον διαγωνισμό του καζίνο, εξακολουθούν να αποτελούν τροχοπέδη στην έναρξη της υλοποίησης της επένδυσης.

Αντικίνητρο

Ακόμα και ο Αστέρας Βουλιαγμένης, μια από τις ιδιωτικοποιήσεις που θεωρητικά έκλεισε ταχύτερα από τις υπόλοιπες, παρά το γεγονός ότι παρήλθε μία πενταετία από την έναρξη του διαγωνισμού μέχρι την ολοκλήρωση της επένδυσης, επίσης για λόγους αρχαιολογικούς, πολεοδομικούς, δασικούς και τοπικών αντιδράσεων, αποτελεί παράδειγμα των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι επενδυτές στην Ελλάδα.

Το ζήτημα είναι, βεβαίως, γνωστό και αναφέρεται συχνά ως αντικίνητρο για επενδύσεις στη χώρα, ενώ κρατάει σε χαμηλά επίπεδα και την αξιολόγηση της Ελλάδας στις διεθνείς κατατάξεις περί ευκολίας του επιχειρείν ή των χρονών απόδοσης δικαιοσύνης σε αστικές και άλλες προσφυγές.

Αν και έχουν γίνει βήματα, ειδικά όσον αφορά τους χρόνους μέσα στους οποίους λαμβάνει αποφάσεις για τέτοιες προσφυγές το Συμβούλιο της Επικρατείας, οι καθυστερήσεις της ωρίμανσης επενδύσεων στην Ελλάδα παραμένουν σημαντικότατο πρόβλημα. Εργαλεία, όπως η ένταξη στις στρατηγικές επενδύσεις των ειδικών σχεδίων ανάπτυξης δημόσιων ακινήτων και ολοκληρωμένων τουριστικών συγκροτημάτων, έχουν υιοθετηθεί για να θεραπεύσουν το πρόβλημα αλλά καθώς αφορούν πολύ μεγάλες επενδύσεις δεν δίνουν λύσεις σε μικρότερης έντασης κεφαλαίου επενδύσεις που συχνά είναι και οι περισσότερες, αναφέρουν πηγές της αγοράς.

kathimerini.gr