Boυλή: Πότε θα ψηφιστεί η «ομολογία» φοροδιαφυγής που μειώνει έως και 50% τα πρόστιμα – Δηλώσεις Χατζηδάκη για τον Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας


Mέχρι τις 20 Απριλίου θα ψηφιστεί στη Βουλή το νομοσχέδιο για την “ομολογία” της  φοροδιαφυγής που μειώνει έως και 50% τα πρόστιμα, όπως γνωστοποίησε σήμερα ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ.

Θα έχει ψηφιστεί το ζήτημα αυτό μέχρι την παραπάνω ημερομηνία φαντάζομαι, συμπλήρωσε ο κ. Χατζηδάκης και είπε πως αυτό είναι θέμα της Βουλής. «Εδώ έχουμε μια αυτοματοποίηση του συστήματος πηγαίνοντας σε κανόνες Διαφάνειας. Μέχρι τώρα υπήρχε μια Επιτροπή Εξωδικαστικής Επίλυσης και μάλιστα δεν ήταν μόνιμο καθεστώς και υπήρξαν συνεχώς παρατάσεις. Επίσης το σύστημα δεν είχε κάποια συνοχή. Δηλαδή ήταν διαφορετικές ρυθμίσεις και δεν υπήρχε και η  φιλοσοφία στον τρόπο- ξεκάθαρης λογικής  τον τρόπο με τον οποίο επέρχεται αυτός ο συμβιβασμός . Τώρα τι λέμε; Ο ίδιος ο νόμος έρχεται και τα ρυθμίζει χωρίς να χρειάζονται να υπάρχουν Επιτροπές κλπ», είπε ο υπουργός και συνέχισε:

«Τι λέμε; Όταν κάποιος εντοπίζεται για φοροδιαφυγή τότε η Εφορία ξεκινάει και του λέει: έχεις κάνει φοροδιαφυγή και σου επιβάλλω και πρόστιμα. Εάν όμως αυτός ομολογήσει ότι φοροδιαφεύγει τότε ο ίδιος ο νόμος θα έρχεται και θα του κόβει το 50% του προστίμου. Στην αρχή της διαδικασίας θα έχεις έκπτωση 50% … εάν ομολογήσει νωρίς αυτός ο φορολογούμενος. Όσο καθυστερεί ο φορολογούμενος  να ομολογήσει τόσο περιορίζεται η έκπτωση του προστίμου και πηγαίνει προς τα κάτω. Και εάν δεν ομολογήσει ο φορολογούμενος  τότε θα πάει στο δικαστήριο και θα γίνει ότι πει η δικαιοσύνη. Αυτή είναι η φιλοσοφία», σημείωσε μεταξύ άλλων ο κ. Χατζηδάκης.

Για τον ΕΦΚΑ

Στην συνέχεια ρωτήθηκε εάν αυτό θα ισχύσει και για τον ΕΦΚΑ. «Εμείς είμαστε το υπουργείο Οικονομικών. Αυτός είναι ο Κώδικας Φορολογικής Διαδικασίας», απάντησε. «Eπίσης να πω πως στον ίδιο Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας προβλέπουμε ότι θα διαρκεί το πολύ 2 χρόνια ο έλεγχος της Εφορίας. Δηλαδή 1 χρόνος είναι ο κανόνας με ειδικές προϋποθέσεις και θα πηγαίνει μέχρι 2 χρόνια.

Και ενδέχεται για κάποιες περιπτώσεις που υπάρχουν εκκρεμότητες στο υπουργείο Δικαιοσύνης, υπάρχουν ζητήματα ακραία, περιπτώσεις που έχουν να κάνουν με διώξεις και σε διεθνές επίπεδο κλπ. εκεί να μπορεί να ξανά ανοίγει η υπόθεση. Αλλά η συλλογιστική μας είναι ότι η Εφορία δεν μπορεί να σε ελέγχει για πάντα. Και η Εφορία οφείλει να τρέξει γρήγορα τις  υποθέσεις. Το κράτος πρέπει να σέβεται τον πολίτη. Ναι να καταπολεμούμε την φοροδιαφυγή, αλλά να μην βασανίζουμε και  τον πολίτη από την άλλη πλευρά», συμπλήρωσε.



enikonomia.gr