Χάγη: Ένταλμα σύλληψης κατά του Πούτιν για εγκλήματα πολέμου
Στο σκαμνί της Χάγης για εγκλήματα πολέμου θέλουν να καθίσουν τον Βλαντιμίρ Πούτιν οι εισαγγελείς του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου.
«Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο εξέδωσε δύο εντάλματα σύλληψης για την κατάσταση στην Ουκρανία: κατά του Βλαντιμίρ Πούτιν, προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας, και της Μαρία Λβόβα Μπέλοβα, επιτρόπου του προεδρικού γραφείου για τα δικαιώματα των παιδιών, για τα φερόμενα εγκλήματα πολέμου του εκτοπισμού παιδιών από τα κατεχόμενα εδάφη της Ουκρανίας στη Ρωσική Ομοσπονδία», δήλωσε ο Πιοτρ Χορμόφσκι, Δικαστής Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου.
Το Κίεβο χαιρέτισε την έκδοση του εντάλματος ως ένα σημαντικό πρώτο βήμα για τη δίωξη των πρωτεργατών της ρωσικής εισβολής.
«Έχουμε καταγράψει πάνω από 16.000 περιπτώσεις αναγκαστικού εκτοπισμού παιδιών της Ουκρανίας από τον κατακτητή. Όμως ο αληθινός αριθμός των εκτοπισμένων μπορεί να είναι πολύ μεγαλύτερος», δήλωσε ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι.
Ο εκπρόσωπος του Πούτιν έκανε λόγο για μια κίνηση άνευ περιεχομένου, ενώ ο στενός συνεργάτης του Πούτιν Ντμίτρι Μεντβέντεφ παρομοίασε το ένταλμα με χαρτί υγείας.
Ο Αμερικανός πρόεδρος κατηγόρησε με τη σειρά του τον Πούτιν για εγκλήματα πολέμου, παραδέχθηκε όμως ότι ούτε οι Ηνωμένες Πολιτείες αναγνωρίζουν τη δικαιοδοσία του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου.
Είναι μια εξέλιξη υψηλού συμβολισμού, επισημαίνουν διεθνείς αναλυτές. Όμως για να δικαστεί στη Χάγη ο Πούτιν θα πρέπει να συλληφθεί σε μια από τις 123 χώρες που αναγνωρίζουν το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο.
Κι ενώ μαίνονται οι μάχες στα μέτωπα της ανατολικής Ουκρανίας, ο Πούτιν ετοιμάζεται να υποδεχθεί στο Κρεμλίνο τον Κινέζο πρόεδρο Σι που θα επισκεφθεί τη Ρωσία την επόμενη εβδομάδα.
Τι σημαίνει το ένταλμα κατά του Πούτιν
Το ένταλμα σύλληψης κατά του Πούτιν δεν έχει άμεση επίδραση στον πόλεμο που μαίνεται εδώ και 388 ημέρες στην Ουκρανία.
Το ένταλμα ουσιαστικά αναφέρεται σε κατηγορίες περί παιδομαζώματος.
Σημειώνεται ότι οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναγνωρίζουν το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, ενώ 40 χώρες, μεταξύ αυτών ΗΠΑ, Κίνα, Ινδία και Ισραήλ, δεν αναγνωρίζουν τη δικαιοδοσία του.
Τέλος, το ένταλμα σύλληψης απομακρύνει τις προοπτικές για διαπραγματεύσεις περί ειρήνης.