Χορήγηση ΑΦΜ, έναρξη επιχείρησης χωρίς επίσκεψη στην εφορία

Με βιντεοκλήση και την υποβολή των δικαιολογητικών ηλεκτρονικά θα μπορεί να προχωρήσει κάποιος σε έναρξη επιχείρησης μέχρι το τέλος του έτους.

Οπως ανέφερε ο  διοικητής της ΑΑΔΕ Γιώργος Πιτσιλής στον Real FM, «τη χορήγηση ΑΦΜ, την οποία σχεδιάζουμε στο άμεσο μέλλον, θα την προσφέρουμε και αυτή μέσω βιντεοκλήσης, καθώς και τη σύσταση ατομικής επιχείρησης, ώστε να μην χρειάζεται κάποιος να πηγαίνει στην εφορία».

Οπως τόνισε ο κ. Πιτσιλής, το οργανωτικό μοντέλο σήμερα είναι ξεπερασμένο. Εχουμε πάνω από 30 εφορίες στην Αττική, όπου όχι μόνο ψηφιοποίηση δεν υπήρχε στο παρελθόν, αλλά μιλούσαμε για την ανάγκη μηχανοργάνωσης των υπηρεσιών.

Από τότε άλλαξαν πολλά. «Εχουν ψηφιοποιηθεί πάρα πολλές υπηρεσίες και πριν από τον κορωνοϊό και κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Για παράδειγμα, δόθηκε η δυνατότητα χορήγησης κλειδαρίθμου με βιντεοκλήση».

Ο διοικητής της ΑΑΔΕ τόνισε ότι έχουμε πάρα πολλές μικρές εφορίες με λίγους υπαλλήλους, στην πλάτη των οποίων πέφτει δυσανάλογα μεγάλο έργο, και αυτό αντανακλά και στην εξυπηρέτηση των πολιτών.

«Αυτό το έχουμε μπροστά μας και πρέπει να αλλάξουμε αυτό το μοντέλο, να ενοποιήσουμε δυνάμεις, να κατανείμουμε πιο ομοιόμορφα το έργο μεταξύ των εφοριών, που σημαίνει καλύτερη δουλειά των υπαλλήλων και καλύτερη εξυπηρέτηση του πολίτη».

Οπως είπε, για να πραγματοποιηθεί το σχέδιο, «έχουμε εργαλεία, ο πρόσφατος νόμος που ψηφίστηκε την προηγούμενη εβδομάδα δίνει τη δυνατότητα να αξιοποιήσουμε τον περιφερειακό εξοπλισμό πληροφορικής, έχουμε 1.000 ακόμη υπολογιστές καινούργιους που μπορούμε να τοποθετήσουμε στις εφορίες έως το τέλος του χρόνου, μία ακόμη προμήθεια 10.000 υπολογιστών είναι σε εξέλιξη για όλη την υπόλοιπη Ελλάδα».

Στον σχεδιασμό περιλαμβάνεται και η αλλαγή του τρόπου κατάθεσης πινακίδων.

Οπως ανέφερε ο κ. Πιτσιλής, η ΑΑΔΕ σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών και το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης αναζητεί μια σύγχρονη λύση ανάλογη με αυτές που έχουν δοθεί σε άλλα κράτη, ώστε να μην χρειάζεται φυσική κατάθεση των πινακίδων, όπως για παράδειγμα στο Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά να γίνεται μέσω ηλεκτρονικής δήλωσης της ακινησίας του οχήματος.

kathimerini.gr