Χρηματοδότηση έργων πράσινης ανάπτυξης από τη Eurobank


Για ισχυρή πρόκληση για την Ελλάδα έκανε λόγο ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας, Φωκίων Καραβίας.

Τη στρατηγική στόχευση της Eurobank σε χρηματοδοτήσεις έργων κυκλικής οικονομίας, με έμφαση σε έργα ανακύκλωσης και διαχείρισης απορριμμάτων, περιέγραψε ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου, Φωκίων Καραβίας, στην ομιλία του στο πλαίσιο της εκδήλωσης για την απονομή των Growth Awards 2020, που πραγματοποιήθηκε την εβδομάδα που μας πέρασε. Η στρατηγική αυτή, όπως σημείωσε ο κ. Καραβίας, υπαγορεύεται από την ανάγκη στροφής της χώρας στην υπεύθυνη ανάπτυξη, όπως αυτή προσδιορίζεται από το τρίπτυχο ESG (environmental, social, governance), δηλαδή με όρο και προϋπόθεση τα κριτήρια για το περιβάλλον, την κοινωνία και τη διακυβέρνηση. Η στροφή στην πράσινη ανάπτυξη, επισήμανε ο επικεφαλής της Eurobank, αποτελεί ισχυρή πρόκληση και ευκαιρία για την Ελλάδα στην προσπάθειά της να καλύψει το επενδυτικό κενό που έχει αφήσει πίσω της η κρίση, αξιοποιώντας παράλληλα το συγκριτικό πλεονέκτημα που διαθέτουμε ως χώρα.

«Ειδικά στον τομέα της ανακύκλωσης και της διαχείρισης απορριμμάτων είμαστε πολύ πίσω, ακόμη και στα στοιχειώδη», υπογράμμισε με έμφαση ο κ. Καραβίας, εξηγώντας ότι σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Eurostat ενώ η ακαθάριστη προστιθέμενη αξία του τομέα αυξήθηκε κατά 25% μεταξύ 2009 και 2017 στην Ευρωζώνη, στην Ελλάδα μειώθηκε κατά 35%. Είναι χαρακτηριστικό ότι ειδικά στη διαχείριση των αστικών αποβλήτων το 2017, από το σύνολο των 5,4 εκατομμυρίων τόνων αστικών αποβλήτων που παράχθηκαν, το 80% κατέληξε σε ΧΥΤΑ, ενώ μόλις το 20% ανακτήθηκε έναντι μέσου όρου 46% στην Ε.Ε. «Εχουμε ακόμη παράνομες χωματερές και πληρώνουμε υψηλά πρόστιμα», τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank, και αυτή «η απόσταση που μας χωρίζει σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη δεν μπορεί να συνεχιστεί. Πέρα από μια εικόνα που δεν μας αξίζει ως χώρα, η υστέρηση στη διαχείριση απορριμμάτων έχει αρνητικό οικονομικό αντίκτυπο και σε πολλές άλλες δραστηριότητες, ξεκινώντας από τη βαριά μας βιομηχανία που είναι ο τουρισμός».

Ο κ. Καραβίας προανήγγειλε την πρωτοβουλία της Eurobank να παρουσιάσει μέσω του τμήματος οικονομικών μελετών της τράπεζας μια αναλυτική μελέτη για τη διαχείριση αποβλήτων στην Ελλάδα, τις προκλήσεις, τις προοπτικές και το οικονομικό και αναπτυξιακό δυναμικό του τομέα. Στόχος αυτής της πρωτοβουλίας, η ιεράρχηση των πολιτικών που μπορούν να έχουν τη μέγιστη θετική επίδραση στην ανάπτυξη, με διακριτή παράλληλα συμβολή στο περιβάλλον και στη βιώσιμη κυκλική οικονομία.

Η Eurobank δεσμεύεται, κατέληξε ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας, «να χρηματοδοτήσει πλήρως την υλοποίηση έργων στο πλαίσιο της πράσινης ανάπτυξης. Διαθέτουμε και την αναγκαία ρευστότητα και την απαραίτητη τεχνογνωσία για να στηρίξουμε τόσο συμβουλευτικά όσο και χρηματοδοτικά τους εγχώριους και διεθνείς επενδυτές που εκτιμούν τις θετικές προοπτικές του κλάδου».

kathimerini.gr