Δάνεια 3 δισ. σε επιχειρήσεις με την εγγύηση του Δημοσίου
Στόχος είναι το ταμείο εγγυοδοσίας να ενεργοποιηθεί άμεσα προκειμένου να αντιμετωπιστεί η κρίση ρευστότητας που υπάρχει στην αγορά. Σύμφωνα με το προσχέδιο νόμου, η εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου θα καλύπτει το 80% κάθε δανείου, ενώ οι τράπεζες το υπόλοιπο 20%.
Δάνεια άνω των 3 δισ. ευρώ θα δοθούν από τις τράπεζες σε επιχειρήσεις ως κεφάλαια κίνησης με την εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου μέσω της Αναπτυξιακής Τράπεζας που ενεργοποιείται με κεφάλαια ύψους 1 δισ. ευρώ από το ΕΣΠΑ. Αυτό προβλέπει σχέδιο νόμου του υπουργείου Ανάπτυξης για τη χορήγηση άμεσης ρευστότητας στις επιχειρήσεις που πλήττονται από τον κορωνοϊό.
Το σχέδιο συζητήθηκε σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη με τον υπουργό Ανάπτυξης Αδωνι Γεωργιάδη, τον υφυπουργό Γιάννη Τσακίρη, τους CEO των ελληνικών τραπεζών και τη γενική γραμματέα της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών. Στόχος είναι το ταμείο εγγυοδοσίας να ενεργοποιηθεί άμεσα προκειμένου να αντιμετωπιστεί η κρίση ρευστότητας που υπάρχει στην αγορά και για τον λόγο αυτό η ΕΕΤ καλείται να υποβάλει τις παρατηρήσεις της στο σχέδιο νόμου έως την Παρασκευή. Οπως συμφωνήθηκε μεταξύ υπουργείου Ανάπτυξης και τραπεζών, τα δάνεια θα δοθούν τόσο σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις όσο και σε μεγάλες επιχειρήσεις που ήταν μέχρι και τα τέλη του 2019 συνεπείς στις υποχρεώσεις τους προς τις τράπεζες, δηλαδή δεν είχαν εμφανίσει καθυστέρηση μεγαλύτερη των τριών μηνών.
Σκοπός του δανείου θα είναι η κάλυψη των αναγκών για κεφάλαια κίνησης και η διάρκειά τους θα είναι έως τα 5 έτη για δάνεια τακτής λήξης ή έως 3 για αποπληρωμή του κεφαλαίου στη λήξη. Το ποσό του δανείου, σύμφωνα με το σχέδιο νόμου, δεν θα υπερβαίνει ένα από τα παρακάτω όρια:
• Το διπλάσιο του ετήσιου μισθολογικού κόστους της επιχείρησης (συμπεριλαμβανομένων των εισφορών κοινωνικής ασφάλισης καθώς και του κόστους του προσωπικού που εργάζεται στους χώρους της επιχείρησης, αλλά επίσημα περιλαμβάνεται στις μισθοδοτικές καταστάσεις υπεργολάβων) για το 2019.
• Το 25% του συνολικού κύκλου εργασιών της επιχείρησης κατά το 2019.
• Επειτα από τεκμηρίωση και βάσει σχεδίου που καθορίζει τις ανάγκες ρευστότητας του δικαιούχου, το ποσό του δανείου μπορεί να αυξηθεί πέραν των παραπάνω ορίων, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες ρευστότητας από την ημερομηνία χορήγησης του δανείου και για τους επόμενους 18 μήνες για τη μικρομεσαία επιχείρηση και για τους επόμενους 12 μήνες για τη μεγάλη επιχείρηση.
Τι προβλέπεται
Σύμφωνα με το προσχέδιο νόμου, η εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου θα καλύπτει το 80% κάθε δανείου που θα χορηγείται, ενώ οι τράπεζες θα καλύπτουν το υπόλοιπο 20%. Το προσχέδιο που πρέπει να συμφωνηθεί με τις τράπεζες, προβλέπει πλαφόν εγγύησης και συγκεκριμένα το 25% του συνόλου του χαρτοφυλακίου των δανείων που θα χορηγηθούν στο πλαίσιο του προγράμματος. Το ποσό οφειλής που θα καλύπτεται από την κρατική εγγύηση θα αφορά στο ανεξόφλητο κεφάλαιο του δανείου πλέον των τόκων και για διάστημα έως και 90 ημέρες συνεχόμενης καθυστέρησης. Το πλαφόν αυτό, σύμφωνα με τις τράπεζες, κρίνεται χαμηλό και ενδέχεται να αυξηθεί.
Αντικείμενο επεξεργασίας με τις τράπεζες αποτελεί επίσης το ύψος της προμήθειας που θα καταβάλλεται και το οποίο, σύμφωνα με το προσχέδιο, κλιμακώνεται από 0,25% έως και 2% ανάλογα με τη διάρκεια του δανείου και το είδος της επιχείρησης, δηλαδή εάν πρόκειται για μικρομεσαία ή για μεγάλη επιχείρηση. Η κρατική εγγύηση θα αφορά όσα δάνεια εκταμιευθούν εντός του 2020 και θα καλύπτει τις τυχόν ζημίες για όλη την περίοδο των 5 ετών.
Η χορήγηση δανείων με την εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου, διευκολύνεται μετά την απόφαση της ΕΚΤ –εξειδικεύθηκε χθες με ανακοίνωση της European Banking Authority– για τη χαλάρωση των όρων που χαρακτηρίζουν τα δάνεια τα οποία δημιουργούνται από την κρίση ως μη εξυπηρετούμενα (NPE) και τη διασταλτική ταξινόμησή τους.