Δεκάδες χιλιάδες παιδιά από όλο τον κόσμο στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης


Eίναι ότι πιο ευφρόσυνο και αισιόδοξο έχουμε δει εσχάτως σε μουσείο. Ο λόγος για τις εκρηκτικής έντασης, θεματολογίας και έκφρασης ζωγραφιές των παιδιών, ηλικίας 4 ως 12 ετών που κέρδισαν στον διαγωνισμό παιδικής ζωγραφικής του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης και βλέπουν τα έργα τους τοποθετημένα στους τοίχους του εμβληματικού ελληνικού μουσείου.

Ενδεικτικό της δυναμικής που έχει ο διαγωνισμός – φέτος διοργανώθηκε για έκτη συνεχή χρονιά- είναι ότι έλαβαν μέρος 23.000 παιδιά και σχολεία από όλο τον κόσμο. Αναφέρουμε χαρακτηριστικά τις συμμετοχές από Αμερική, Ρωσία, Καναδά, Ελβετία, Σουηδία, Γερμανία, Αγγλία, Γαλλία, Βέλγιο, Λουξεμβούργο, αλλά και από πολλά ειδικά σχολεία, όπως το Δίκτυο για τα δικαιώματα του παιδιού, το επαγγελματικό Γυμνάσιο-Λύκειο Λάρισας, το Δημοτικό Σχολείο Σερρών, η ΕΛΕΠΑΠ, το Κέντρο ημερήσιας φροντίδας Ευρυνόμη, τα ΑΜΕΑ Αργυρούπολης κ.ά.

Παιδιά ηλικίας 4 ως 12 ετών συμμετείχαν στον διαγωνισμό του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης / Πάρις Ταβιτιάν ΜΚΤ

Μια επιτροπή σημαντικών προσωπικοτήτων στο χώρο της σύγχρονης τέχνης έκρινε τα έργα και ανέδειξε 27 νικητές  και 100 διακριθέντες. Στην επιτροπή ήταν οι Μαρίνα Βρανόπουλου (Ιδρύτρια της πλατφόρμας Δύο Χωριά και Γενική Συντονίστρια του Ιδρύματος ΔΕΣΤΕ στα Σφαγεία της Ύδρας), Χαρά Μαραντίδου (αρχιτέκτων- εικαστικός), Χάρης Παριανός (CEO McCann Worldgroup Greece), Δημήτρης Φακίνος (Διευθυντής των Ελληνικών Βραβείων Γραφιστικής και Εικονογράφησης) και Αντωνάκης Χριστοδούλου (καλλιτέχνης).

Τα παιδιά εμπνεύστηκαν από ένα πήλινο λυχνάρι, αντικείμενο φωτισμού του 1ου αιώνα μ.Χ. που εκτίθεται στον 2ο όροφο του Μουσείου στην έκθεση «Αρχαία Ελληνική Τέχνη-Μια ιστορία με εικόνες».Η έκθεση παιδικής ζωγραφικής «Φαντάσου τι κρύβει το λυχνάρι» έχει ελεύθερη είσοδο και θα είναι ανοιχτή για το κοινό μέχρι τις 3 Ιουνίου, τις ημέρες και ώρες λειτουργίας του Mουσείου (είσοδος από τη Νεοφύτου Δούκα 4).

Μια καταιγίδα παιδικών ζωγραφιών στους τοίχους του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης / Πάρις Ταβιτιάν ΜΚΤ

Η έκθεση αυτή λαμβάνει χώρα όσο το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης ετοιμάζεται πυρετωδώς για μια διεθνούς εμβέλειας έκθεση με κεραμικά και σχέδια του Πάμπλο Πικάσο σε διάλογο με σημαντικές αρχαιότητες από τις οποίες εμπνεύστηκε ο δημιουργός. Η έκθεση με τίτλο «Πικάσο και Αρχαιότητα. Γραμμή και πηλός» εγκαινιάζεται στις 20 Ιουνίου. Επιμελητές είναι ο σπουδαίος αρχαιολόγος και διευθυντής του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης καθηγητής Νίκος Σταμπολίδης και ο  Olivier Berggruen.

Κατερίνα Ι. Ανέστη



Πηγή