ΔΕΘ: Στο επίκεντρο κόστος διαβίωσης, ακρίβεια και στεγαστικό – Τι είπε ο Κοντογεώργης


Για την ομιλία και τις επαφές του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη στην ΔΕΘ, τα προβλήματα στο ΕΣΥ και τις πληρωμές στους πυρόπληκτους της Αττικής μίλησε, μεταξύ άλλων, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Θανάσης Κοντογεώργης.

«Αποτελεί ορόσημο πάντοτε κυβερνητικού απολογισμού και προγραμματισμού. Στη μεγάλη εικόνα εμείς επιθυμούμε η χώρα να διατηρήσει το ρυθμό ανάπτυξης που έχει και ακόμη καλύτερα, να υπάρχει δημοσιονομική σταθερότητα. Αλλά, ταυτόχρονα, επειδή υπάρχει το κόστος διαβίωσης που είναι δύσκολο για τους συμπολίτες μας, επειδή υπάρχουν θέματα καθημερινότητας, να εντείνουμε την προσπάθειά μας προκειμένου αυτή η οικονομική ανάπτυξη να εισπράττεται από όλους. Η προσπάθεια είναι αυτό το μέρισμα ανάπτυξης να κατανέμεται αναλογικά και ομοιογενώς και στην περιφέρεια. Γιατί η περιφερειακή ανάπτυξη και αποκέντρωση είναι ζητούμενο», υπογράμμισε στον ΣΚΑϊ ο κ. Κοντογεώργης με την ταυτόχρονη ανακοίνωση ότι την Τρίτη που θα ανεβεί ο πρωθυπουργός στη Θεσσαλονίκη, πρόκειται «να συναντηθεί με τους παραγωγικούς και αυτοδιοικητικούς φορείς, και θα είναι και αυτό αντικείμενο ανάπτυξης».

Σε άλλο σημείο της συνέντευξης επανέλαβε ότι «αποτελεί πρόβλημα το κόστος διαβίωσης και εμείς δεν θέλουμε η απόκτηση ενός παιδιού ή στέγης να αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα για τα νέα ζευγάρια και όχι μόνον». Τούτου δοθέντος, «η κατεύθυνση είναι να ενισχύσουμε την προσφορά στέγης», ενώ η κυβέρνηση είναι σε συζητήσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για διεύρυνση του προγράμματος.

Συνολικά μιλώντας «όλα αυτά εξετάζονται, δεν λέω ότι θα ειπωθούν στη ΔΕΘ. Βάζω το συνολικό πλαίσιο των θεμάτων που απασχολούν και είναι προτεραιότητα της κυβέρνησης», διευκρίνισε και συνέχισε: «Η ΔΕΘ είναι ένας σταθμός. Προσανατολιζόμαστε σε αυτήν την κατεύθυνση: Το κόστος διαβίωσης, την ακρίβεια, το στεγαστικό ζήτημα, αλλά και άλλες νομοθετικές πρωτοβουλίες το επόμενο διάστημα για τη δικαιοσύνη, το ΑΣΕΠ κ.α.».

Ταυτόχρονα για το θέμα των αποζημιώσεων σε πυρόπληκτους και άλλες κατηγορίες πολιτών ο κ. Κοντογεώργης τόνισε: «Δική μας δουλειά είναι να υπάρξει μια άμεση αποκατάσταση μέχρι το τέλος του μήνα. Από την άλλη εβδομάδα θα ξεκινήσουν οι πληρωμές» στους πυρόπληκτους της Αττικής. Παραλλήλως «ξεκίνησε η απομάκρυνση της καύσιμης ύλης και τις επόμενες ημέρες ξεκινά ο σχεδιασμός για τα αντιδιαβρωτικά έργα».

Καθώς δε, τις ημέρες αυτές συμπληρώνεται ένας χρόνος από τις καταστροφές στη Θεσσαλία, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ σημείωσε ότι κυβερνητικό κλιμάκιο βρίσκεται σήμερα στη Μεταμόρφωση Καρδίτσας, όπου θα παρουσιασθεί το σχέδιο μετεγκατάστασης. Επίσης, σε λίγες ημέρες ο υπουργός Υγείας κ. Γεωργιάδης θα εγκαινιάσει ένα νέο Κέντρο Υγείας στο Μουζάκι, το οποίο είχε καταστραφεί. Το μήνυμα του υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ ήταν ότι όλοι μαζί, κοινωνία των πολιτών, τοπική αυτοδιοίκηση και κεντρική κυβέρνηση, «να κάνουμε καθετί δυνατό για το καλύτερο».

Για τις εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία ο Θανάσης Κοντογεώργης είπε πως δεν θεωρεί σωστό να σχολιάζει εσωτερικά άλλων κομμάτων, πάντως, και για το μέσο πολίτη αλλά ακόμη και για πολιτικούς και δημοσιογράφους «είναι δύσκολο να παρακολουθήσει κανείς τη σειρά των γεγονότων, τις συνεδριάσεις, τις αποχωρήσεις, το θόρυβο που παράγεται από την αξιωματική αντιπολίτευση». Όμως, υπογράμμισε, «είναι προς το συμφέρον της χώρας, της δημοκρατικής λειτουργίας, της κυβέρνησης να υπάρχει μια αντιπολίτευση που μπορεί να καταθέτει δομημένες προτάσεις». Θύμισε, εξάλλου, ότι πολλές φορές ο πρωθυπουργός έχει προκαλέσει συζητήσεις στη Βουλή και «έχει δείξει ότι είναι ανοιχτός στο να ακούει προτάσεις».

Αλλάζοντας θέμα, σε αυτό των ελλείψεων γιατρών στα νησιά, ο κ. Κοντογεώργης διαβεβαίωσε ότι «η υγεία είναι προφανώς προτεραιότητα, πολλώ δε μάλλον στις νησιωτικές ή ακριτικές περιοχές που ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες υπάρχει μεγάλος πληθυσμός λόγω και των επισκεπτών». Αφού παρατήρησε ότι σε πολλές περιπτώσεις, προκηρύξεις για πρόσληψη προσωπικού κηρύσσονται άγονες, επέμεινε ότι «το θέμα είναι πώς λύνουμε μόνιμα και διαρθρωτικά το ζήτημα». Αναγνωρίζοντας δε, ότι «δεν είναι εύκολη η συνθήκη», επεσήμανε ότι όπου παρουσιάζονται προβλήματα, το υπουργείο Υγείας είναι εκεί και παρεμβαίνει επιλύοντάς τα.



enikonomia.gr