Διαλογισμός: Καταπολεμά το άγχος όσο τα φάρμακα;


Το άγχος πρωταγωνιστεί στις ζωές όλων μας, για αυτό και η αντιμετώπιση του είναι στο επίκεντρο της προσοχής. Σε ορισμένες περιπτώσεις για την αντιμετώπιση του, οι γιατροί συνταγογραφούν αντικαταθλιπτικά χάπια και αγχολυτικά. Νέες έρευνες όμως έρχονται να μας προτείνουν μερικούς εναλλακτικούς τρόπους αντιμετώπισης του, οι οποίοι δεν παύουν να είναι εξίσου αποτελεσματικοί. Ένας από τους τρόπους αυτούς είναι ο διαλογισμός της ενσυνειδητότητας, μια πρακτική που περιλαμβάνει την επίγνωση της αναπνοής και την σάρωση του σώματος.

Η κλινική δοκιμή, που δημοσιεύθηκε στο JAMA Psychiatry, συνέκρινε την αποτελεσματικότητα της μείωσης του άγχους με βάση την ενσυνειδητότητα με την εσκιταλοπράμη, ένα αντικαταθλιπτικό χάπι, για άτομα με αγχώδεις διαταραχές.

Στην έρευνα συμμετείχαν 276 άτομα, από 18 ετών έως 75, που είχαν διαγνωστεί με κάποια αγχώδη διαταραχή. Στην αρχή της δοκιμής, οι συμμετέχοντες κατατάχθηκαν σε μία από τις δύο ομάδες: την ομάδα της εσκιταλοπράμης ή την ομάδα του διαλογισμού. Σε όσους κατατάχθηκαν στο σκέλος της εσκιταλοπράμης χορηγήθηκε ημερήσια δόση 10-20 mg και στην ομάδα του διαλογισμού χορηγήθηκε πρακτική διαλογισμού ενσυνειδητότητας διάρκειας 8 εβδομάδων.

Το πρόγραμμα του διαλογισμού απαιτούσε από τους συμμετέχοντες σε αυτή την ομάδα να παρακολουθούν ομαδικά μαθήματα διάρκειας 2,5 ωρών δύο φορές την εβδομάδα για οκτώ εβδομάδες, στα οποία εξειδικευμένοι εκπαιδευτές διαλογισμού ενσυνειδητότητας δίδασκαν διάφορες μορφές του διαλογισμού, συμπεριλαμβανομένης της επίγνωσης της αναπνοής, της σάρωσης του σώματος και της ενσυνείδητης κίνησης.

Στο τέλος των οκτώ εβδομάδων οι κλινικοί γιατροί αξιολόγησαν την ψυχική υγεία, για να εκτιμήσουν πόσο καλά λειτουργούσε κάθε παρέμβαση. Και οι δύο ομάδες ανέφεραν κατά μέσο όρο 30% μείωση των συμπτωμάτων άγχους στο τέλος των 8 εβδομάδων.

Ωστόσο περίπου το 80% των ατόμων στην ομάδα φαρμακευτικής αγωγής ανέφεραν τουλάχιστον μία παρενέργεια, όπως αυξημένο άγχος, προβλήματα ύπνου, μειωμένη λίμπιντο, πονοκεφάλους ή ναυτία, αν και οι περισσότεροι ανέφεραν ήπιες παρενέργειες. Δέκα άτομα εγκατέλειψαν τη μελέτη λόγω παρενεργειών της φαρμακευτικής αγωγής.

Περίπου το 15% των ατόμων στην ομάδα που επιλέχθηκε ο διαλογισμός ως τρόπος αντιμετώπισης του άγχους, ανέφεραν αυξημένο άγχος, το οποίο ήταν η μόνη παρενέργεια που αναφέρθηκε σε αυτή την ομάδα. Κανείς από αυτή την ομάδα δεν εγκατέλειψε τη μελέτη.

Ωστόσο αξίζει να αναφερθεί ότι η θεραπεία του διαλογισμού χρειάστηκε πολύ χρόνο και προσπάθεια. Μπορεί επίσης να είναι μια έντονη εμπειρία στην οποία πιθανόν να χρειαστεί καθοδήγηση από κάποιον ειδικό.

Αν λοιπόν το άγχος σας καταβάλλει αλλά η φαρμακευτική αγωγή δεν είναι μια από τις επιλογές σας, τότε θα μπορούσατε να δοκιμάσετε τον διαλογισμό της ενσυνειδητότητας! Το άγχος μπορεί να σας κάνει να αισθάνεστε ότι χάνετε τον έλεγχο καθώς στρέφει την προσοχή προς το μέλλον.

Αντιθέτως, ο διαλογισμός της ενσυνειδητότητας σας φέρνει στο παρόν μέσω της αναπνοής και της επίγνωσης του σώματος. Φυσικά είναι σημαντικό να θυμάστε ότι το να μάθουμε πώς να ελέγχουμε αυτές τις σκέψεις δεν σημαίνει ότι δεν τις έχουμε καθόλου. Αντίθετα, σημαίνει την αλλαγή του τρόπου σκέψης για να μην επιτρέπουμε στις ανησυχίες να παίρνουν τον έλεγχο του μυαλού και του σώματός μας, αναγνωρίζοντας μια αγχώδη σκέψη και αφήνοντάς την να περάσει χωρίς να προκαλεί αντίδραση.



Πηγή