Διατροφή χωρίς γλουτένη: Τι ισχύει για τα παιδιά;


Τα διατροφικά προϊόντα χωρίς γλουτένη γίνονται όλο και πιο δημοφιλή, αλλά δεν είναι κατάλληλα για όλους. Ενώ μια διατροφή χωρίς γλουτένη μπορεί να λειτουργήσει καλά για τους ενήλικες, υπάρχουν σημαντικοί λόγοι για να μην την επιβάλλετε στα παιδιά, από την στιγμή που δεν το συνιστά κάποιος γιατρός.

Σε άρθρο στην επιστημονική επιθεώρηση Journal of Pediatrics, ένας ειδικός προειδοποιεί κατά της διατροφής χωρίς γλουτένη στα παιδιά, για τέσσερις πολύ συγκεκριμένους λόγους.

Δείτε τι πρέπει να ξέρετε:

Η γλουτένη δεν είναι τοξική από την φύση της

Κάθε τροφή αποτελείται από τρία βασικά στοιχεία: λίπος, υδατάνθρακες και πρωτεΐνες. Η γλουτένη είναι μια πρωτεΐνη που περιέχεται στο σιτάρι, τη σίκαλη και σε συναφή συστατικά, τα οποία είναι κοινά, ειδικά στα επεξεργασμένα τρόφιμα. Περίπου το 1% ενηλίκων και παιδιών, για λόγους που δεν κατανοούμε πλήρως, έχει κοιλιοκάκη, μια πάθηση που βλάπτει την εντερική επένδυση και οδηγήσει σε σοβαρά διατροφικά και γαστρεντερικά προβλήματα. Για τα άτομα με κοιλιοκάκη, η γλουτένη είναι τοξική και πρέπει να αποφεύγεται εντελώς στην διατροφή τους.

Ωστόσο, σχεδόν σε όλα τα παιδιά, η γλουτένη ταξιδεύει μέσω του εντέρου χωρίς να τους προκαλεί καμία ασθένεια και ποτέ δεν θα οδηγήσει σε προβλήματα. Μέχρι σήμερα, η επιστήμη δεν έχει αποδείξει ότι υπάρχει κάποια τοξίνη στην γλουτένη, η οποία να την καθιστά εγγενώς κακή για τον οργανισμό μας. Μια ισορροπημένη διατροφή που περιέχει φρέσκα φρούτα και λαχανικά, άπαχες πρωτεΐνες και μια ποικιλία από πηγές υδατανθράκων είναι η καλύτερη επιλογή για την υγεία των παιδιών.

Μια διατροφή χωρίς γλουτένη μπορεί να μην είναι ισορροπημένη για τα παιδιά

Οι τροφές χωρίς γλουτένη δεν είναι απαραίτητα και “πιο υγιεινές”, όπως, ίσως, έχει περάσει στο μάρκετινγκ παγκοσμίως. Τα φρούτα και τα λαχανικά δεν περιέχουν γλουτένη και θα πρέπει να υπάρχουν εν αφθονία στη διατροφή του κάθε παιδιού. Αλλά μια ένα μπισκότο χωρίς γλουτένη, εξακολουθεί να είναι ένα μπισκότο.

Πολλά υποκατάστατα προϊόντα χωρίς γλουτένη για είδη, όπως το ψωμί και τα μπισκότα, έχουν υψηλότερη περιεκτικότητα σε λιπαρά και θερμίδες από ό,τι άλλα τρόφιμα που περιέχουν γλουτένη. Προϊόντα χωρίς γλουτένη, όπως ορισμένα δημητριακά και είδη ψωμιού, μπορεί, επίσης, να μην είναι το ίδιο εμπλουτισμένα με θρεπτικά συστατικά όπως εκείνα με γλουτένη. Φυλλικό οξύ και βιταμίνες Β συχνά προστίθενται σε προϊόντα με άμυλο και μας προστατεύουν χωρίς να το γνωρίζουμε από αντίστοιχες ανεπάρκειες. Χωρίς αυτά τα καλά πρόσθετα, ένα άτομο μπορεί να εμφανίσει έλλειψη βιταμινών.

Μια διατροφή χωρίς γλουτένη είναι συχνά ελλιπής ινών. Οι ίνες είναι σημαντικές για την γαστρεντερική υγεία, συμπεριλαμβανομένης της διατήρησης των τακτικών κινήσεων του εντέρου. Αρκετά συχνά, τα παιδιά που ξεκινούν μια διατροφή χωρίς γλουτένη εμφανίζουν δυσκοιλιότητα. Η αυξημένη κατανάλωση ρυζιού, ένα κλασικό κοινό υποκατάστατο γλουτένης, μπορεί επίσης να εκθέσει τα παιδιά σε περισσότερο αρσενικό στη διατροφή τους, καθώς το αρσενικό υπάρχει με φυσικό τρόπο στο χώμα όπου καλλιεργείται το ρύζι.

Η φυσική ανάπτυξη σώματος και εγκεφάλου απαιτεί ισορροπημένη διατροφή. Για εκείνα τα παιδιά που χρειάζονται αληθινά μια διατροφή χωρίς γλουτένη, είναι σώφρον να συμβουλευτείτε γιατρό και διαιτολόγο για να αποφύγετε όλες αυτές και άλλες θρεπτικές παγίδες.

Μια διατροφή χωρίς γλουτένη μπορεί στην πραγματικότητα να κάνει πιο δύσκολο για τους γιατρούς να διαγνώσουν εάν το παιδί σας έχει κοιλιοκάκη.

Οι γονείς είναι συνήθως οι πρώτοι που καταλαβαίνουν ότι το παιδί τους έχει πρόβλημα με τη γλουτένη. Αλλά τα συμπτώματα δεν επαρκούν για τη διάγνωση της κοιλιοκάκης, ή για κάποια αλλεργία στο σιτάρι. Μια εξέταση αίματος για την κοιλιοκάκη δεν μπορεί να διακρίνει ανάμεσα σε ένα παιδί που έχει κοιλιοκάκη, αλλά ακολουθεί διατροφή χωρίς γλουτένη και σε ένα παιδί που ποτέ του δεν είχε κοιλιοκάκη εξ αρχής.

Αν ανησυχείτε ότι το παιδί σας μπορεί να έχει ένα πρόβλημα με τη γλουτένη, μιλήστε με το γιατρό του παιδιού σας πριν αποφασίσετε αυθαιρέτως να του επιβάλλετε μια διατροφή της δικής σας έμπνευσης. Ένα παιδί με κοιλιοκάκη χρειάζεται ειδική παρακολούθηση σε βάθος χρόνου.

Μια διατροφή χωρίς γλουτένη είναι κοινωνικά περιοριστική και ακριβή.

Δεν είναι εύκολο να ακολουθεί μια διατροφή χωρίς γλουτένη ένας ενήλικας, πόσο μάλλον ένα παιδί. Οι περισσότερες δραστηριότητες της παιδικής ηλικίας περιστρέφονται γύρω από τα τρόφιμα (πάρτι γενεθλίων, σνακ και μεσημεριανό στο σχολείο, σχολικές εκδρομές, κατασκήνωση κ.α.). Αλλά ποτέ δεν είναι πραγματικά εύκολο για ένα παιδί να αντιληφθεί τους περιορισμούς στην διατροφή του. Τα παιδιά που ακολουθούν διατροφή χωρίς γλουτένη συχνά αισθάνονται διαφορετικά από τους συνομηλίκους τους. Επιπλέον, οι τροφές χωρίς γλουτένη είναι αρκετά πιο ακριβές και για πολλές οικογένειες μια αντίστοιχη διατροφή μπορεί να είναι δύσκολο να διατηρηθεί οικονομικά μακροπρόθεσμα.



Πηγή