Διαβήτης: Απειλή για έναν στους 8 Έλληνες – Στα 1,2 εκατομμύρια οι ασθενείς
Αντιμέτωποι με σοβαρές επιπλοκές βρίσκονται οι ασθενείς με διαβήτη στη χώρα μας, εξαιτίας της κακής ρύθμισης του σακχάρου.
Ο διαβήτης θερίζει τους Έλληνες καθώς ήδη πάσχουν 1,2 εκατομμύρια, ενώ χιλιάδες άλλοι βρίσκονται ένα βήμα πριν από την εκδήλωση της νόσου.
Το πιο ανησυχητικό όμως είναι ότι από τους ασθενείς, τουλάχιστον οι 300.000 δεν γνωρίζουν ότι νοσούν. Και αυτό διότι δεν υποβάλλονται σε προληπτικό έλεγχο των επιπέδων σακχάρου στο αίμα τους.
Μεγάλη άγνοια υπάρχει και στα άτομα με προδιαβήτη, δηλαδή με επίπεδα σακχάρου υψηλότερα από το φυσιολογικό αλλά όχι ακόμα στα όρια του διαβήτη.
Ωστόσο οι πάσχοντες από διαβήτη που δεν ρυθμίζουν το σάκχαρό τους κινδυνεύουν να εκδηλώσουν σοβαρές επιπλοκές, διότι ο αρρύθμιστος διαβήτης:
- Γερνάει πρόωρα την καρδιά και τα αγγεία
- Προκαλεί σοβαρές βλάβες στους νεφρούς
- Διπλασιάζει τον κίνδυνο ορισμένων κακοηθειών
- Αυξάνει τον κίνδυνο άνοιας
- Δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στα μάτια
- Προκαλεί στυτική δυσλειτουργία
- Ανοίγει τον δρόμο στο διαβητικό πόδι, δηλαδή στη δημιουργία πληγών (έλκη), μολύνσεων και μερικές φορές γάγγραινας
Τα επιστημονικά στοιχεία
Τα επιδημιολογικά δεδομένα που έχουν οι ειδικοί στα χέρια τους είναι συντριπτικά:
- Ο αριθμός των ατόμων με διαβήτη στην Ελλάδα έχει τετραπλασιαστεί τα τελευταία 30 χρόνια
- Το 20% των Ελλήνων ηλικίας άνω των 45 ετών έχουν διαβήτη ή προδιαβήτη. Με βάση τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) το ποσοστό αυτό μόνο για τις συγκεκριμένες ηλικίες είναι σχεδόν 1 εκατομμύριο άνθρωποι.
- Ο διαβήτης τύπου 1 αυξάνεται κατά 3% κάθε χρόνο στα παιδιά και στους εφήβους
- Ο διαβήτης τύπου 2 προσβάλλει ολοένα νεότερα άτομα στην χώρα μας, ακόμα και παιδιά, αφού ακολουθεί παράλληλη πορεία με την παχυσαρκία.
- 3 στους 4 πάσχοντες από διαβήτη θα υποστούν τουλάχιστον 1 καρδιαγγειακό επεισόδιο
- Ένας στους 3 ασθενείς με διαβήτη έχουν χρόνια νεφρική νόσο
- Το 30% των πασχόντων από διαβήτη τύπου 1 εκδηλώνουν τελικά νεφρική ανεπάρκεια τελικού σταδίου
- Το 10-40% των πασχόντων από διαβήτη τύπου 2 εκδηλώνουν τελικά νεφρική ανεπάρκεια τελικού σταδίου
- Οι ακρωτηριασμοί κάτω άκρων είναι 15-20 φορές συχνότεροι στους ασθενείς με διαβήτη
Σαν να μην έφταναν όλ’ αυτά, οι ασθενείς με διαβήτη έχουν διπλάσιες πιθανότητες να χάσουν τη ζωή τους από ένα καρδιαγγειακό επεισόδιο. Η, δε, κύρια αιτία νοσηλείας τους είναι η καρδιακή ανεπάρκεια.
Σωτήρια η πρόληψη
Από τα προαναφερθέντα στοιχεία καθίσταται σαφές ότι η πρόληψη είναι σωτήρια τόσο για τους υγιείς όσο και για τα άτομα που ήδη πάσχουν από διαβήτη.
Για τον σκοπό αυτό, η αστική, μη κερδοσκοπική εταιρεία «Με οδηγό τον διαβήτη» πραγματοποιεί ενημερωτική εκστρατεία με τίτλο «Diabetes Challenge Project». Η εκστρατεία θα διαρκέσει έως τις 14 Νοεμβρίου 2019, ημερομηνία η οποία έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα κατά του Σακχαρώδους Διαβήτη.
Στην εκστρατεία συμμετέχουν πολλοί καταξιωμένοι καλλιτέχνες, αθλητές, αλλά και πολιτικοί. Οι συμμετέχοντες θα υποβάλλονται σε μετρήσεις σακχάρου με τη βοήθεια νοσηλευτών. Στη συνέχεια θα αναρτούν το σχετικό βίντεο στους προσωπικούς τους λογαριασμούς στα social media με hashtag #metrisoukiesy, προσκαλώντας κάποιο άλλο αναγνωρίσιμο πρόσωπο να πάει στο φαρμακείο και να κάνει το ίδιο. Έτσι, θα μοιράζονται μέσα από το διαδίκτυο το μήνυμά τους με το κοινό.
Απαραίτητοι οι εμβολιασμοί
Όπως τόνισε σε συνέντευξη Τύπου για την εκστρατεία ο ομότιμος καθηγητής Παθολογίας Νικόλαος Κατσιλάμπρος, στο πλαίσιο της πρόληψης οι πάσχοντες από σακχαρώδη διαβήτη πρέπει απαραιτήτως να κάνουν και ορισμένα εμβόλια. Στα εμβόλια αυτά συμπεριλαμβάνονται αυτά της γρίπης, του πνευμονιόκοκκου και του έρπητα ζωστήρα.
Όπως εξήγησε ο κ. Κατσιλάμπρος, ο διαβήτης θέτει τους ασθενείς στις ομάδες υψηλού κινδύνου για επιπλοκές στη γρίπη. Ο κίνδυνος επιπλοκών είναι ακόμα μεγαλύτερος εάν ταυτοχρόνως αντιμετωπίζουν και άλλα προβλήματα υγείας όπως:
- Παχυσαρκία
- Χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ)
- Καρδιακή ή νεφρική ανεπάρκεια
Είναι χαρακτηριστικό ότι κατά την περυσινή περίοδο της εποχικής γρίπης, για κάθε 1.000 ασθενείς με διαβήτη οι οποίοι νόσησαν με γρίπη, οι 65 χρειάσθηκαν νοσηλεία στο νοσοκομείο.
Ωστόσο η αντίστοιχη αναλογία στα άτομα του γενικού πληθυσμού χωρίς διαβήτη ήταν μόλις 15 ανά 1.000.
«Η γρίπη μπορεί να απορρυθμίσει και να αυξήσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και αυτό μπορεί να δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στους διαβητικούς ασθενείς που κάνουν θεραπεία με ινσουλίνη», εξήγησε ο ειδικός.